27 november 2012

Pet weer

Het regent onafgebroken de laatste twee dagen. OK, dat klinkt niet erg opgewekt. Even opnieuw, want sikkeneurig kunnen we altijd nog zijn.
De regen spoelt de straten mooi schoon van de derrie. Ah dat lijkt er meer op ;=0 Het lijkt bijna alsof de boeren en de regenbuien het op een akkoordje hebben gegooid. Dan is er ineens hevige landbouw activiteit en daarna plenst het weer dagen achtereen. Op die manier is het eventjes spekglad op de weg om dan langzaam spik en span te regenen, klaar voor de volgende lading stront en grond. Maar goed dat er een behoorlijk portie hout al onderdak ligt.

kijk die regenband eens!
Knudde weer
Op dit moment wrijft een grauwe soep van honderden kilometers lang langs het Alpen gebergte en de Vogezen. Navenante plensbuien, driezel, en vette mist komen dan uiteraard over ons heen. Dit weertype houdt net zo lang aan totdat het wolkendek licht genoeg is om over de Vogezen heen te trekken. De regenbrij kan door deze geologische barriere namelijk geen enkele andere kant op dan naar het noorden. Helemaal als de windrichting ZWZ blijft. "Elk nadeel hep zijn voordeel" zei onze profeet Cruijf. Het voordeel van die wolkenbrij en regenbuien is dat het gegarandeerd boven 0º blijft. Een mooie herfst temperatuur van dik 9 graden overdag en de nachtelijke temperaturen blijven ook binnen de bandbreedte. Alleen de solar farm laat het op dit moment afweten. Geen spiertje straling dringt door dit wolkendek heen om het water op te warmen.

Perfect weer
Tot een week of drie terug was het perfect herfstweer, prachtige kleuren met af en toe een paar dagen zonnig weer, een paar stevige buien, en prima temperaturen. Helaas, naarmate de winter nadert keren de weergoden zich tegen ons. Het weer is omgeslagen in dagen gevuld met regen. Dan wil je alleen nog maar de kachel aan doen, je warm aankleden en in je leesstoel bij de openhaard vluchten in je literatuur. Alleen kan dat niet altijd. Er zijn nog een aantal serieuze klussen die voor de kerst af moeten. Geen geweldige hoeveelheid werk, het moet gewoon wel ff gebeuren.

Emile Zola
Rougon-Maquart
Met al dat gepraat over het slechte weer krijg je, zoals gezegd, grote zin om de haard maar eens in de fik zetten, glaasje sap erbij... Of gewoon vroeg op de bedbank gaan liggen met een dikke plaid en een ebook op je compjoetertje. Een van die duizenden die de afgelopen jaren verzameld zijn. Emile Zola's 24 delige saga over de familie Rougon-Macquart ben ik aan het doorworstelen. Het is niet spannend of onderhoudend, is mijn genre niet, en toch vind ik dit een must. Massochisme pur sang mag je gerust zeggen. Hopelijk ben ik daar over 10 jaar door heen. Gelukkig is Google translate maar een druk op de knop van me verwijdert. Op die manier raak je hier best wel belezen, want zowel de moderne schrijvers als de oude knarren lees ik (meestal) met plezier. Heel af en toe kleun ik mis als er een boek uit de top 10 meest verkochte boeken wordt gekozen. Niet altijd heeft de Vox Populare het bij het rechte eind, in mijn ogen dan. Mijn ontwikkeling in smaak en voorkeuren in de Franse literatuur moeten nog een heel eind gaan voordat het aan mijn Engelse- of Nederlandstalige bieb kan gaan tippen. Alhoewel dat ook een bonte verzameling is geworden. Tot zolang lees ik maar alles wat ik in mijn vingers kan krijgen, in het Frans dan.

KERSTMARKTEN
bron: BdT d'alsac
De eerste kerstmarkten zijn al geopend. Sinterklaas kent men niet zo hier. Uiteraard gaan Fannie en ik een paar van die markten afstruinen. Niet dat we daar even flink de buidel gaan trekken, het is voornamelijk gezellig. Veel demo's van allerlei ambachten, uiteraard veel spullen voor de traditionele kerststalletjes. Grote kitsch en kleine kitch, dus!
Echte kunst is er ook te bewonderen, en zelfs een verzameling kleinvee, als een soort van tentoonstelling. En, waar ben je anders voor in La Douce France: eten! Over dit soort markten loop je door wolken etensgeuren van allerlei lekkers om te knagen of te proeven. Ambachtelijke worsten van biologische oorsprong, soepen, wijnen, brood, flinterdunne mega crêpes met hazelnoten-chocopasta, ga zo maar door.
Dat wordt echt genieten van deze mooie Franse traditie. Ergens in zuid Duitsland schijnt de grootste ter wereld te zijn. Maar dat zal wel in oppervlakte en niet in diversiteit zijn. Eigenlijk is dat ook hier zo. Heb je er een gezien dan heb je ze allemaal gezien. Alleen als je in de grote steden komt is het assortiment wat groter. Maar die kleintjes vind ik precies goed. Persoonlijk heb ik geen behoefte aan 20 stalletjes met handgesneden poppetjes voor in je kersthuisje, en vijfhonderd meter worstkramen...
Als je tegen het donker worden die markt opstruint is het gewoon bere-gezellig. Koop een plastic bekertje met Vin Chaud (soort glühwein zonder pretenties) gewoon om de sfeer, en slenter een keer heen en weer over de markt. De bekendste Marchés de Noël in deze hoek zijn wel die van Mullhouse, tevens de grootste, Lure, Plombiere les Bains, en Montbéliard. Een overzichtspagina van de komende marchés de Noël tref je HIER of HIER De laatste link is ook interessant als culturele agenda voor het hele jaar door, gewoon als bookmark aanmaken of abo op hun wekelijkse mail.

Geen opmerkingen: