26 oktober 2012

Offerfeest

Voor het Islamitische offerfeest worden wereldwijd hele kuddes schapen geconsumeerd. Het offerfeest heeft iets te maken met een verhaal, uit de Koran en de Bijbel, over Abraham die opdracht kreeg zijn zoon te offeren maar daarvoor in de plaats een schaap mocht slachten, in de naam van.

kudde 4 sale
Dat wordt in de Islam nog steeds gevierd. Gevolg: een serieuze jacht op schapen in deze omgeving. De vraag is hoog het aanbod laag. Pure marktwerking is dat. In de omgeving van de grote steden vraagt men met gemak 200 euries voor een lam van +7 maanden. In de provincie liggen de prijzen rond de 100. Een goed bedrag vonden we, dus hop! Op leboncoin.fr (de Franse marktplaats.nl) een advertentie gezet. In de eerste instantie ging dat niet echt goed en had ik dat te laat in de gaten. Vanochtend een nieuwe poging gedaan en hoppa, binnen een uur was de advertentie zichtbaar. Nog ff met mijn schatje over de tactiek overlegd, en de verkoopstrategie iets bijgesteld. Afijn, rond half tien ging de telefoon af, kwam de mail binnen en binnen een uur waren twee lammeren verkocht. De nood en dus vraag blijkt inderdaad hoog, want er wordt niet gemarchandeerd over de prijs. Ik wil in ieder geval die overtallige rammetjes kwijt zien te raken. Dan kunnen we altijd nog het overige jonggoed als reserve voorraad aanhouden.
Handel? Behalve de autonome maaimachines zijn de overtollige ram lammetjes bijna altijd verkocht voor het offerfeest. Daarmee verdien je dan weer iets om de brokkies, likstenen, veearts en zo nodig, medicijnen te betalen. Nu ben ik uiterst terughoudend om medicijnen in te zetten. Maar af en toe ontkom je er gewoon niet aan. Infecties zijn zo gemakkelijk te bestrijden. Verder lopen de schapies altijd in de wei, maar kunnen in de winter 's nachts in de schapenstal liggen. In de zomer gaat dat hok dicht. Ook al om al te veel vliegen bij het huis te vermijden. De drachtige en lacterende moeders krijgen in de winter periode een paar handjes brokjes per dag. Voor de rest moeten ze zich zelf redden. Nu de boomgaard goed gemaaid is hebben ze er ineens een duizend meter extra graasgrond erbij. Totale oppervlakte is ruim 1.5 ha voor 10 schapies, is, zou je zeggen ruim voldoende. Er kunnen 12 schapen hun pens vol eten op een ha zonder dat je apart land voor het hooi hoeft te hebben. In de zomer houden ze het groeitempo niet bij, en dat is weer prima voor de boer die hier een keer per jaar komt hooien. Daar krijg ik dan weer een baal hooi en stro van voor in de winter. Zo wast de ene hand de andere.
 

Dram
Dram heeft zijn uiterste best gedaan alle ooien te dekken. De rust lijkt ook weer teruggekeerd in de kudde. Misschien een of twee die in de volgende cyclus nog een keer een beurt moeten krijgen. Prachtig, dan worden de nieuwe lammeren tenminste allemaal in de zelfde tijd, 5 maanden later, zo'n beetje in februari-maart,  geboren.
Dit vind ik nu een perfect voorbeeld van een zich zelf voedende cyclus. Er is een klein beetje geld dat rond gepompt wordt, de beesten vermeerderen zich automatisch, en met weinig inspanning (scheren, hooien, uitmesten, hoeven knippen etc.) houd je de zaak aan de gang.
OK, de eerste koper is net aangekomen, die wil hier ter plekke het ritueel uitvoeren. Hm. Ben ik niet zo kapot van, en het is hartstikke verboden. Maar goed, handel is handel, en de wouten zijn aan het lunchen. Nu nog de ons bespionerende buurman om de tuin leiden, want die belt anders gegarandeerd de kit weer. Nou ja, zolang ze maar alles opruimen, en zonder lijk geen bewijs voor onze popo's. Hoewel, de vorige keer bij het verbranden van de overblijfselen van een geit namen de bromsnorren ook al foto's. Bij het volgende akkefietje zullen de klabakken vermoedelijk geen genade kennen.

Offerfeest
Terwijl ik mijn camera aan het pakken was, heeft de man een keihard gevecht moeten leveren om het rammetje te pakken te krijgen. Hij was totaal buiten adem toen ik terugkwam. Goedzo jochie, heb je hem tenminste een poepie laten ruiken. Echt een zoon van zijn vader ;=) Wild en onstuimig! De slacht zelf, de bekende weg. Eerst de achterste pezen open maken, aan de haken hangen en gaan met die banaan. Je kon duidelijk zien dat de man maar weinig ervaring had met villen. Ook dat was weer een strijd voor hem om de huid eraf te krijgen. Volgens mij moet je het beest zijn huid overlangs open snijden en dan trek je het velletje er zo van af. Oeps! De magen raakten beschadigd bij het uithalen, afijn, gepruts van de eerste orde. Dat kan ik toch een slag beter, dat dacht ik wel. En wat je bij veel andere beesten ruikt, dat viel eigenlijk heel erg mee. Tuurlijk ruik je een beetje een zoetige lucht, niet die scherpe ranzige lucht die je in een slachthuis ruikt.

Die ballen van het ventje, da's iets aparts. Ze zijn zo groot als de lengte van mijn hand, ruim 16 cm. Dat voor een 7 maanden oud rammetje. Aan de buitenkant, met het haar en zo er nog op, zie je wel dat ze een beetje spits toelopen. Maar nu de huid eraf is zie je alles veel nauwkeuriger. Een soort dopje zit er op. Toch de anatomie van het schaap eens nauwkeuriger bestuderen. Dat terzijde. Het vlees ziet er prachtig uit, mooi roze zonder al te veel vet. Prima spul dus. De ingewanden worden er zorgvuldig uitgehaald. Met de darmen maken ze later het velletje voor de worstjes, zei ie. Duidelijk zie je de verschillende magen. In de eerste, een grootste maag, zat een soort grasbrij. De andere magen zijn beduidend kleiner. De lange dunne darm lijkt wel een soort pakketje, ingepakt wat een beetje lijkt op een netje dat uit laagjes is opgebouwd. Prachtige constructie, zo kan het weefsel gemakkelijk uitzetten en toch bescherming bieden. De lever, alles zag er zeer gezond uit. Geen enge ziektes dus. We schatten samen het koud geslacht gewicht op rond de 25 kilo. Precies binnen de specs.

met een bakje brokkies lok je je ze zo binnen
Vervolgens hoorde ik hem tijdens de slachtpartij uit over welke eisen nu aan een schaap worden gesteld voor het offerfeest. Een beetje buiten adem hield hij een exposé. Buiten dat het gezond moest zijn, mogen er ook geen gebreken aan zitten. Zoals blindheid, mank lopen of andere zichtbare mankementen. Ook de staart moet nog aanwezig zijn, de ballen zijn minder belangrijk. En het moet een mooi beest zijn om te zien. Dat laatste zat beslist wel snor, het was werkelijk een pracht exemplaar. En alles zat er nog aan. Die staart werd extra speciaal uitgebeend om dat toch vooral te laten zien.
We hadden het nog even over de prijzen omdat ik ook nog ooien in de aanbieding had. Een ooi lam blijkt minder waard te zijn dan rammetjes. Hm, voor mij zou dat andersom zijn. Het blijft toch nog steeds "de wondere wereld " voor mij. Ik ervaar het leven hier meer als een permanente educatie. En, ach, ik ben maar een klein beetje nieuwsgierig, toch? Daarom blijf ik me heerlijk verwonderen, en soms verbazen, over alles om me heen.
De volgende klant kwam met twee dames en een jong ventje aanzetten. Eerst volgt een herhaaldelijk soebatten over de prijs. Zelf hield ik de poot stijf. Die twee dames maar neuzelen over: maar we werken niet, kan er niet een beetje af? En meer van die smoesjes. Ik hield de poot strak: voor het mes er in gaat, eerst betalen. Dit is mijn prijs en daarmee basta. Echter, het gejengel bleef maar aanhouden. Wat bleek: ze hadden zogenaamd niet voldoende geld bij zich. Volgde een gedoe met muntjes. De man naar de auto lopen, kwam weer terug met een handje stuivers. Ik werd het eigenlijk een beetje zat. En zei: maar u heeft de prijs toch op het internet gezien? Waarom komt u dan met te weinig geld? Ineens ging de knip van een van de dames open en kwamen de ontbrekende eurie muntjes eruit. Gedoe...
Ze wilden ook hier slachten, daar hield ik de boot maar zo goed als mogelijk van af. Weer een gesoebat, en OK, men wilde alleen maar doden en dan het karkas inladen. Het geneuzel kwam voornamelijk van de twee jonge dames af, de man wilde alleen maar scoren en inladen. Blijkbaar zag ie mijn ergernis, want een paar voor mij onverstaanbare snauwende woorden deed het ge-OH onmiddellijk verstommen. Kijk dat mag ik wel, discipline in de linies ;=) Binnen een half uur waren ze gepakt en gezakt al weer onderweg. Next!

Vond het toch wel vreemd dat de mail en telefoon verder eigenlijk uitbleven. Blijken die gasten van leboncoin mijn advertentie verwijderd te hebben! Wat krijgen we nou? De ad er maar weer op gezet. De eerste advertentie was ook al nooit verschenen. Rare jongens die fransjes.

update:
Gisteravond laat werd ik door een figuur uit departement 60, Val dÓise boven parijs, opgebeld. Die kwam met een verhaal dat ie coute que coute een ram wilde kopen bij me. Ik vroeg voor alle zekerheid of ie wist wat de afstand tussen MSP en Paris was. Oh, maar dat gaf helemaal niet. Hij zou om een uur of 3-4 's nachts bij me zijn, want hij stapte nu met een ander echtpaar in de auto. En of ik dat een probleem vond. Niet echt. Kijk als er een wanhopige klant is, wil ik die graag uit de brand helpen als dat kan, nietwaar? En slaap heb ik maar weinig nodig. Op mijn gewone tijd ging ik naar bed en werd (gelukkig) niet wakker gebeld. Om 5 uur, nog geen Parijzenaars, die komen dus niet meer, ze hebben hopelijk iets dichterbij huis gevonden.


update:
Alle rammetjes zijn verkocht!  Misschien dagen er nog andere kopers op, maar die hebben dan pech. De laatste ram ging naar een andere hobbyboer die het eerst nog zijn eigen ooien wilde laten dekken. Uiteindelijk geraakt de jongeman over een paar maanden toch in de pot. Deze laatste was een stuk minder beweeglijk, had ook geen kleur-kenmerken van de vader. De kudde is nu op 10 schapen terug. Geweldig zo snel als dat gaat, in twee dagen tijd alles verkocht wat ik wilde verkopen. Als leboncoin tenminste niet je advertentie vernaggelt.

2 opmerkingen:

Aritha Vermeulen zei

Het is misschien een beetje raar dat ik dit met interesse lees :-) Maar ik vind dit echt heel gaaf. In mijn laatste boek heb ik de slacht van een zwijn ( vroege middeleeuwen) beschreven. Dat was een hele klus. Je blog is zo veelkleurig dat ik hem toegevoegd heb.

mailleroncourt zei

Voel me vereerd door het toevoegen aan je leeslijst. Soms heb ik net het gevoel dat het niet LDF is maar een soort ontwikkelingsland. Er gebeurd hier van alles, daar geniet ik van.