15 oktober 2012

Douche enzo

De afgelopen week zijn er grote stappen gemaakt. De isolatie is nu volledig met purschuim afgekit. De waterleiding die BP had willen laten zitten toch maar weggehaald en vervangen met PER leiding, en uiteraard extra geïsoleerd. De wand zit er weer voor en nieuwe stopcontacten zijn  gemonteerd. De keukenmuur wacht nu nog op het plamuurmes en de verfkwast. Dat kan dan gebeuren als er geen andere prioriteiten meer zijn.
In de wc heeft Wim een nieuwe watermeter gemonteerd. Zo kan ik zonder in het keukenkastje te hoeven kruipen met mijn stramme leden toch de waterstand aflezen. Daar ben ik nu een ombouw omheen aan het maken zodat daar ook nog wc rollen en zo in kunnen staan. Er zal natuurlijk een verschil van een kuub of zo met de officiële watermeter ontstaan, want de keuken zit voor de nieuwe meter. Het doel van die meter is echter om te kunnen controleren of er lekkage in het leidingstelsel zit. Om dan telkens over de vloer in het keukenkastje te moeten kruipen is gewoon te moeilijk voor me met een blessure aan de heup.
De laatste loodjes van de nieuwe wc. Nog een paar tegeltjes voor de hoekjes snijden, dat deel ook nog voegen, dan kan de pot worden opgehangen, en klaar. Het keuken project is dan eindelijk af. Voor volgend voorjaar staat op de lijst: de keuken opnieuw verven. Dat mag ook wel na 4 jaar intensief gebruik.

Voor de douche van kamer 5 heeft Wim zich twee dagen ff heel druk gemaakt. Verlichting, verwarming, en de nieuwe overloop/druk beveiliging voor de boiler die behoorlijk lekte. Daar liep een sloot water door weg van heb ik jouw daar. Achter die lekkage kwam ik toen we de boiler verplaatsten, er bleef maar water komen. Conclusie de beveiliging was aan gort. Ding uitgezet en een nieuwe beveiliging gekocht. Geen wonder dat het waterverbruik zo hoog was. Als zoiets 24 uur per dag blijft lekken is dat een heleboel water. Ik schat zo'n 40 liter per dag. De extra watermeter in de wc blijft nu stilstaan, als bewijs dat er verder geen lekkage is.
Bij het weghalen van de spaghetti aan koperen leidingen in de wc zagen we dat de 14mm aanvoerleiding wel heel erg creatief op een 12mm leiding was aangesloten. Twaalf millimeter! Voor de rest van het huis dus hè. Geen wonder dat er niet echt voldoende druk op de kranen staat. Een klusje voor de lijst voor het volgend voorjaar om die zo ver als mogelijk te vervangen met 14mm. Uiteraard zit er, als uit gewoonte, voor de watermeter in de wc een afsluitkraan, dus geen gekruip in het keukenkastje als we met de vervanging aan de gang gaan.

SOLARFARM
De week goed begonnen. We zijn met het graafwerk voor de uitbreiding aan de gang gegaan, en zo met zijn tweeën schiet dat eigenlijk best wel goed op. De grond is zacht, geen overmatige hoeveelheden keien in de grond. We krijgen uiteraard wel te maken met grondwater in dit jaargetijde. Misschien dat BP hem daarom smeerde, die had uiteraard geen zin in natte voeten ;=) Na een uurtje graven zitten we al op 50cm diepte, dus die meter diepte gaan we wel halen. Op die diepte is namelijk de temperatuur het hele jaar constant, en wel tussen de 5 en 6 graden. In de winter is dat een belangrijk gegeven. Natuurlijk verlies je energie bij die temperatuur in de grond, dat lijdt geen twijfel. In de winter bij -20 boven de grond is dit echter pure winst, in de zomer dan niet. In het laatste geval is er een overschot aan energie zodat dat ruimschoots gecompenseerd wordt.
Ook zijn we uit de nieuwe (automatische) besturing en beveiliging van de solarfarm gekomen.
Legenda: K = klep, een wiebertje met zo'n bolletje erboven is een elektrisch bediende klep (afsluiter), anders handmatig . T = temperatuursensor. De rest spreekt voor zich, denk ik.
Er zal vast nog wel een fout inzitten maar dat ontdekken we wel als we daadwerkelijk de schakelboom om gaan zetten in het schema zoals boven. Een van die dingen is dat als je de solarfarm rechtstreeks op de vloerverwarming van het appartement wil zetten, de pompen blijkbaar tegen elkaar indraaien, er komt daarom geen warmte in de vloer vanaf de SF. Vraagstukken en problemen, daar smullen Wim en ik van.

Geen opmerkingen: