24 oktober 2012

Recepten

Het is winter aan het worden, laat me niet lachen! Buiten is het 20 graden en binnen kouder. Ik zet de deuren tegen elkaar open en een zwoele vochtige lucht wappert door het huis heen. Heerlijk is die geur. Zo'n oud huis kan heel snel een beetje bedompt ruiken. Een beetje luchten kan dus geen kwaad. Opnieuw doen die herfstgeuren me aan de paddo's denken. Vanzelf springen mijn gedachten naar de nieuwe recepten voor het komend seizoen. Iets met vruchten?
Een recept is al een keertje uit geprobeerd: in roomboter gebakken banaan met roomsaus. Daar werden de vingers bij opgegeten. Het sausje maken vereist wel een beetje handigheid en gaat misschien best wel eens mislukken. Maar gewoon er voor gaan staan en alle aandacht op de saus richten is de truc. Haast hebben doet de saus gegarandeerd mislukken. Het is echt maar een paar minuten werk.

    Gebakken banaan in roomsaus voor 4 personen.
Ingredienten: 200 gr boter, 3 eetlepels rietsuiker, 1 eetlepel gember siroop, 1 zakje vanillesuiker, 1 pakje minimaal 30% room 15-20cc op kamer temp, 3 rijpe bananen, chocola 72%
Gereedschap: mes, koekenpan, sauspan, snijplank, roerspaan, vork

Vuur op 5. Smelt 150gr boter in een sauspan. De boter mag absoluut niet bruin worden, zelfs niet lichtbruin. Zet het vuur op 3. Doe er dan de rietsuiker bij en roer stevig totdat het bijna is opgelost. Mag niet carameliseren! Voeg gember siroop toe, roeren, voeg vanillesuiker toe, dit laten oplossen. Zet het vuur op 2, en voeg stevig roerend langzaam de room toe, totdat er geen vetdruppels van de boter meer te zien zijn. Daarna vuur op 1, en doe het deksel op de pan, wel af en toe roeren.

Schaaf wat krullen van de chocolade
Snijdt de bananen in grote stukken en bak die heel licht bruin.
Leg de gebakken banaan op een platte voorverwarmde dienschaal en giet een paar sauslepels van de roomsaus over de stukken banaan. Strooi de krullen chocolade als opmaak op de schaal en over de bananen. Dan meteen opdienen.
Roomsaus in een klein voorverwarmd sauskommetje erbij serveren.
De saus dient dik vloeibaar te zijn, anders iets laten indampen of zelfs iets laten afkoelen. De kleur moet roomkleurig zijn. Samen met een klontje vanille ijs lijkt me het ook heel lekker te doen. Maar dan gaan we al heel snel richting de bananensplit. Als je het geheel serveert met een theelepeltje mandarijnen likeur erbij maakt het dit toetje helemaal af...  Verdere opmaak suggesties: blaadje verse munt voor de versiering, een beetje chocolade poeder strooien, enz. en dergelijke. Wel de kleuren in de gaten houden, rood kan absoluut niet.

Wil je je echt uitsloven maak dan de desertbordjes afzonderlijk op.


Eet smakelijk

Nog 4 recepten te gaan voor het nieuwe seizoen ;=)

update:
Als je gesmolten chocolade (min. 72%) op een koude plaat (bijvoorbeeld een oud marmeren plaatje) giet, of met zo'n spuitje figuurtjes maakt, of cookie vormpjes gebruikt, kun je de meest fantastische figuurtjes in chocolade er bij maken. Leg folie of bak papier op de plaat om de figuurtjes makkelijk van je plaat af te krijgen. Leg een of twee van je creaties op het bordje bij het gerecht.

Geen opmerkingen: