31 mei 2012

Solar farm

Het veredelde knutselwerk is gedaan. Een kleine honderd meter slang, een paar honderd ty-raps, Een handvol PVC fittingen en een heleboel uurtjes verder is de warmtewisselaar V 2.0 klaar.
Achteraf zat ik me te bedenken dat er aan de binnenkant van het verticale deel ook nog slang had gekund.
Hoe zit het in elkaar? Ik heb twee kruisen gemaakt van 40 mm PVC buis. In het midden zit een soort kruisstuk en aan de uiteinden van de kruisen 90º bochtjes. Tussen de kruisen schoof ik pootjes die in de bochten pasten, een afstandhouder. Zo ontstaat er een kooi. Op de buizen knoop je met ty-raps de 12mm slang vast. Zowel aan de binnen- als buitenkant. Het was even puzzelen hoe je nu het handigste de binnen- en buitenkant aan elkaar kon knopen, en in welke volgorde je welke kant met slang beknoopte. Die slang is bepaald niet flexibel, dus er gewoon doortrekken ging niet. Dan ontstaan er knikken en dat is dan meteen een zwakke plek in de slang. En wanneer ga je dan de twee kruisen op elkaar lijmen. De bos slang moest tijdens het monteren ook mee draaien anders kreeg je een on-ont-warbare kluwen slang waar je helemaal niets meer me kon. Een secuur werkje waar je het nodige geduld voor moest hebben. En de volgorde goed in de gaten houden. Want als de buizen eenmaal verlijmd waren was er geen weg terug. En kon je opnieuw beginnen.


Versie 2.0

 Nu kan Wim verder met het fit werk. Dat is een van zijn favoriete dingen om te doen.

Om te vergelijken, hieronder zie je versie 1.0

versie 1.0
Zag er ook wel goed uit eigenlijk, maar meer dan 50m kon je zo niet kwijt. En om het maximale er uit te krijgen hadden we bedacht dat het warme water uit de collector meer tijd moest krijgen de warmte af te staan. Dat betekende dan een langere slang, van 100 meter. En een nieuw type, voornamelijk stabielere constructie. Want de constructie van geplastificeerd ijzerdraad van V1.0 maakte het geheel wel erg compact maar ook weer niet echt vormvast. Met V2.0 moet dat verholpen zijn.
Vandaag gaan we verder het geval in de accumulator te monteren en de collector er op aan te sluiten.



Geen opmerkingen: