2 mei 2012

April


April doet wat ie wil, zegt men. Nou dat deed ie echt hier de afgelopen maand. Het hagelde eind april nog fors ook!. Zo moest je de kachel aanmaken, en zo liep het werkwater je langs de ruggengraat. Vorige week de hele week niet kunnen wassen omdat om de haverklap kleine buien kwamen. En dan kun je ineens 4 wasmachines achter elkaar erdoor draaien. Keiharde wind en droog weer. De ene machine was nog niet klaar of je kon de vorige alweer gedroogd en al van de lijn halen. Wat een meevaller, de bodem van de lakens lade begon namelijk al gevaarlijk in zicht te komen.

VAKANTIE
Afgelopen weekeinde is in LDF ook de vakantie weer begonnen. Het lijkt wel een aaneenrijging van vakanties hier. Op het journaal hadden ze het al over code orange voor de wegen, nou dan kun je je lol wel op. Dan is dat wel even stevig balen als je de nodige kilometers moet maken. Zit je met een hongerige maag in de auto, maar je kunt eigenlijk geen tijd nemen om ergens te stoppen voor een bakkie of om iets leuks te zien. 

Betancourt-Saint-Pancras
Als tip had ik de gasten meegegeven niet over de snelweg te gaan maar over de routes nationale - dat zijn net iets grotere wegen dan de Nederlandse provinciale wegen en schiet meestal lekker op. Dat was, volgens mijn bescheiden mening, de mooiste manier om van Parijs naar hier te rijden. Kom je door de Champagne, altijd een avontuur om even een beetje champagne bij de wijnboeren achter je huigje te laten kabbelen. Bovendien rij je langs schitterend gelegen kastelen, eindeloos genieten. Kom je ook door al die karakteristieke dorpjes en kleine stadjes. Wel grappig is het dat, naarmate je verder van Parijs af raakt, de stadjes langzaam over gaan in dorpen,  die vervolgens weer steeds kleiner worden, tot niet meer dan een groepje huizen met een kerk en een fontein. Moet je maar eens opletten.

fontein en wasplaats in Vauvillers
Zou zo ook nog wel eens kunnen zijn voor alle echt grote urbane centra in LDF. En nu ik dat zo zit te bedenken is dat het zichtbare gevolg van de urbanisatie: meer mensen in de steden dan op het platteland. Het platteland ontvolkt dus steeds meer. Lekker rustig zou je zeggen. Maar het gevolg daar weer van is dan wel weer dat bakkers, slagers, kruideniers etc. etc. uit de dorpen verdwijnen.

Maar goed. 

Onze gasten kwamen toch nog op een redelijke tijd binnen. "Zo, dacht ik, die hebben behoorlijk over de A5 en de A31 moeten jakkeren." Thee of koffie gaat er dan na zo'n tocht altijd wel in. Op het vlees na was alles al klaar. De Filet Mignon is altijd heel snel klaar, saus had ik ook al gemaakt. Rijst stond op de warmhoud stand. We konden aan tafel. Luberonnetje opengetrokken en smullen maar.

SAUS
Met die saus ben ik behoorlijk aan het knutselen gegaan. Een aantal varianten geprobeerd, om dan dit te krijgen. Men neme

1 dikke teen knoflook
1 kleine ui
100 gram gerookte spekkies in dunne reepjes (allumettes)
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels creme fraiche
100 ml room
2 el olijfolie
2 el groene olijven
1 tl provencaalse kruiden
 zout
3 druppels tobasco

  • Begin met de spekkies uit te bakken (stand 7), ze moeten niet hard of te bruin worden,
  • Onderwijl de ui en knoflook heel fijn snijden,
  • Olijven in fijne plakjes snijden,
  • Olijfolie toevoegen
  • Dan ui fruiten, net niet bruin laten worden,
  • Knoflook, olijven erbij doen,
  • Even, 10 - 20 sec, laten sudderen,
  • Vuur laag zetten op 4,
  • Provencaalse kruiden toevoegen een tiental seconden laten mee fruiten,
  • Tomaten puree toevoegen,
  • Voeg de creme toe, goed roeren,
  • De helft van de room toevoegen,
  • 3 druppels tobasco,
  • Alles goed warm laten worden,
  • Met zout op smaak maken indien nodig, hoe minder zout des te beter,
  • Met de rest van de room maak je de saus op dikte, het moet geen jus worden maar ook geen dikke vla.
Opmerkingen:
Na iets te gevoegd te hebben altijd even te wachten tot de massa weer op temperatuur is gekomen. Bij het toevoegen van de room en creme fraiche (op lage temperatuur) is dat belangrijk anders gaat de zaak te gemakkelijk schiften. 
Denk je te weinig saus te hebben kun je altijd iets meer room toevoegen dan het recept aangeeft, of met water aanvullen, zolang de dikte van de saus maar ok blijft. Weer op smaak maken met zout en of tobasco.

Eetse!






Geen opmerkingen: