4 mei 2012

Croissant

Je hebt croissants en croissants. Van piep kleine - 35 gram, zoals bij de bakker in Vauvillers, tot monster croissants bij de bakker in Demangeville - bijna 150 gram. In croissants zit meestal ook suiker en uiteraard een hap vet. Met recht een calorie bom te noemen. Een gemiddeld croissantje weegt 100 gram en bevat tussen de 360 en 450 Kcal. Dat zijn gemiddeld VIJF normaal belegde boterhammen. Als dat ook nog gesuikerde croissantjes zijn dan mag je daar gerust 50Kcal bij optellen. De fransjes eten daar meestal nog een portie confiture bij zeg maar 48 Kcal. Bij elkaar heb je dus al snel 500 Kcal te pakken. Best wel een fors ontbijt. En wij kaaskoppen maar denken dat de fransjes niet of nauwelijks ontbijten. Die fabel is dan nu van tafel ;=) Bij het ontbijt komt nog een kop koffie, soms met een klontje suiker en/of melk.

Nu heb je verschillende maten, van bakker tot bakker zijn er grote verschillen qua vorm, gewicht, én smaak. Het gebruikte vet is voor een groot deel smaak bepalend. En specifiek over de vettigheid ben ik dan af en toe niet te spreken. Bij de ene hou je een dikke vetlaag in je mond, bij andere lost het zich snel op zoals het hoort. Het is bijna nooit zo dat echte boter gebruikt wordt, vaak een soort reuzel of banketbakkers vettigheid. Dat laatste laat die dikke vetfilm in je mond achter.

mega croissant Demangeville 

Die van de Demangevilleense bakker wegen ruim 100 gram, en hebben geen last van die vettige laag in je mond. Prima te eten. Voor de maat heb ik er maar ff een vieze 1 euro munt opgelegd. Links ligt trouwens een pain chocolat (eigenlijk een croissant met een reepje chocolademousse erin) en rechts de mega croissant. Ze zijn beiden erg groot. De laatste keer kreeg ik een wel heel klein croissantje mee van die bakker in Vauvillers. Dat vulde met 4 croissantjes het broodmandje nauwelijks op. Eigenlijk wel een beetje gênant. Het is maar 10km in totaal dat je méér rijdt naar Demangeville, dus als ik een zak vol moet halen, dan weet ik het wel voortaan.

Nu is het ook weer niet zo dat iedereen in LDF ontbijt met een croissantje. Ook dat heeft op de een of andere manier post gevat bij ons Nl-ers, dat beeld is niet helemaal correct. Vaker wel dan niet is het gewoon een stuk stokbrood, Dat wordt dan met wat jam of een plakje ham of zo erbij gegeten of gewoon gesopt in de koffie.

DOUCHE
Langzaam maar zeker begint de nieuwe douche van kamer 5 vorm aan te nemen. De leidingen en fittingen zijn netjes weggewerkt achter de nieuwe voorzet muur. En als alles goed loopt gaan we vanavond nog de vloer tegelen. Het zijn grote antraciet kleurige tegels van 50 x 50 dus dat moet redelijk snel gaan. Morgen avond voegen. Tegen de muren komen mat witte tegels van 30 x 60, ook grote stappen snel thuis tegels. Ik ben benieuwd hoeveel er gaan breken bij het maken van de gaten.


Links zie je een kluwen leidingen, die worden op een manifold aangesloten voor warm (rood) en koud  (blauw) water. Met opzet heb ik flinke lengtes over genomen, dan kan ik nog alle kanten uit met die boiler. Voor de boiler komt een tussenmuur plus deur te staan, die gaat dan naar de nieuwe werkkamer voor Fannie. De bestaande muur verdwijnt. Blijft er een badkamer van 2.10 bij 2.90 over.

Geen opmerkingen: