2 juni 2012

Solar farm 2

Donderdag zijn we verder gegaan met de accumulator. Lang hebben we er over nagedacht  wat ermee te bereiken en hoe de zaak in elkaar te zetten.


ONTWERP EISEN
  • Om het maximale aan warmte er uit te krijgen hadden we bedacht dat het warme water uit de collector meer tijd moest krijgen (t.o.v. V1.0) om de warmte af te staan. Dat betekende dan een langere slang, van 100 meter.
  • Een nieuwe, voornamelijk stabielere constructie was nodig. De constructie van geplastificeerd ijzerdraad van V1.0 maakte het geheel wel erg compact maar ook weer niet echt vormvast. Met V2.0 moet dat verholpen zijn met de nieuwe kooi constructie van PVC buis, terwijl de compactheid toch behouden bleef.
  • Was het zo dat de eerste generatie warmte wisselaar dreef in de bak, V2 mocht dat niet meer doen. Maatregelen nemen om drijven te voorkomen bijvoorbeeld gaten in de buizen maken.
  • Temperaturen van badwater na passage in de accu en retour temperatuur naar het huis moeten meetbaar zijn.
  • De stroom van het warme water moet eenvoudig om te leiden zijn: een drieweg klep. Met een draai aan de knop gaat het warme water dan eerst via de zwembad accumulator en dan via de shunt in de garage weer terug naar de solar farm. Een reis van bijna 200 meter! In de winter zet je opnieuw de knop om, de shunt dicht, en gaat de volle mep aan warmte de CV van het huis weer in.


MONTAGE
Gisteren hebben we een eerste opstelling van de warmte accu gemonteerd. Van de Badmuts nog wat fittingen en koppelingen gekocht voor toe en afvoer. Is alles er om te monteren? Jawel. ALLEZ Y!!
De uitsparing om de spiraal de bak in te krijgen was met een speciaal speelgoedje snel gemaakt, gaatjes in de pijpen, anders ging de wisselaar alsnog drijven. De koppelingen van de slangen monteren en het bak gedeelte was klaar. We hebben met opzet het uitgesneden deel van de uitsparing nog niet vastgelijmd zodat er nog wat te manoeuvreren valt. 

Wim fitte de driewegklep in de toevoerleiding. Gelukkig was het bewolkt en de temperatuur van het water was niet al te hoog. Geluk voor Wim. Thermometer er tussen en ook dat deel is weer klaar. 

driewegklep en thermometer

Dan de toe- en afvoer buizen van 50mm lijmen en monteren, de tank op zijn plaats zetten, en met een stuk flexibele slang het geheel aan elkaar koppelen. Kranen open en gaan met die banaan!

af en aanvoerslangen
IN WERKING
De temperatuur in de toevoerleiding liep meteen op naar 80º. Ojee lucht in de leidingen. Ik zette de druk van de CV er weer op en Wim ontluchtte de leiding. De temperatuur zakte terug naar bijna 50 graden in de aanvoer. De klep weer in de juiste stand gezet om de accu op te warmen, en hoppa de water temperatuur op de uitgang daalde naar de temperatuur van het zwembad water. Conclusie: alle warmte wordt afgegeven die uit de collector kwam.  
Omdat we de zaak nog niet hadden dichtgelijmd stroomde uiteraard het water al snel uit de bak. Na een tiental minuten afregelen bleef het niveau constant. Concludeerde ik: met de hand iedere dag de toevoer regelen kan niet de bedoeling zijn. En druk opbouwen in het vat leek ons, met voortschrijdend inzicht, geen haalbare kaart gezien de stevigheid, of zeg maar slapheid, van de accu wand. In overleg besloten we dan maar een overloop rechtstreeks op het zwembad uit te laten komen om toch van de volle doorstroom gebruik te kunnen maken.
Al met al was dit deel van de klus binnen twee uur van monteren gepiept. Goede voorbereiding is het halve werk ;=)

Ik laat de zaak nog even openliggen, voor het geval er iets aangedraaid moet worden of veranderd. Daarna kan de isolatie er weer omheen en de buizen dichtgemaakt. In het najaar kan het huisje verder afgemaakt en geïsoleerd worden. Misschien zelfs een voorziening om antivries in het systeem te krijgen zonder iedere keer moeilijk te moeten doen door het systeem drukloos te maken en ingewikkeld schakelen. Een winter project dus.

Geen opmerkingen: