28 juni 2012

Pottenbakken LMQR

Onze gasten leven zich helemaal uit met potten maken. Ze hebben pas een 8 tal sessies gehad bij hun leraar, maar ze draaien er al lustig op los. Dit arrangement vinden ze geweldig. Kunnen gaan en komen in het atelier wanneer ze willen, draaien zoveel als ze willen. Af en toe geef ik ze wat tips, bijvoorbeeld om de basis van hun potje schoon te houden, dat wil zeggen het teveel aan klei onderop de pot weg te halen. Dat scheelt dan weer een boel werk met het afdraaien. Ze hebben ook hun eigen klei meegenomen, dezelfde als bij hun leraar zodat ze het daar gebakken kunnen krijgen. In die klei zit geen chamotte (soort gruis), dus voor het kuilvuurtje zondag a.s. moeten ze dan maar een pak van mijn klei nemen. Kan ik ook een beetje van mijn werk erbij stoppen. Zondag zijn er nog meer gasten, een mooie gelegenheid er een happening van maken. Iets met BBQ en veel kletsen en zo. Moet ik alleen ff de schapen in de bovenste wei zien te krijgen anders krijgen die het op hun stuipen.

KLUSSEN

Bordes
Het schiet niet erg op met de laatste klussen. Gedoe met materialen en het neemt wat meer tijd in beslag om het bordes te voegen dan voorzien. Hoop echt dat het voor het weekeinde af komt. In ieder geval heeft Benjamin precies de juiste tint kleur gevonden voor het voegsel. Net niet te licht, net niet te geel. Bij die rood-achtige kleuren van de tegels staat het prachtig. Nog even het recept van het voegsel noteren voor eventuele toekomstige reparaties. Hij probeert echt vakwerk af te leveren. Er is net iets minder dan 1 m2 tegels over, niet slecht berekend. Om dat als platje voor het zwembad te leggen raad Benjamin af. Te veel kans op afschilferende stukjes van de stenen waaraan men zijn blote voeten kan openhalen. Het is net leisteen met al die laagjes, maar dan van een soort rood / geel achtig kalkzandsteen, iets dergelijks of zo materiaal.  Als het voegwerk uitgehard is kunnen de rubberen tegels weer terug en de opengebleven tegels op maat gesneden worden om rondom het bordes te passen. Dat zal wel een gedoe worden om die rubberentegel te snijden / zagen. Gaat vast en zeker behoorlijk stinken ;=)


Weer een deel dat min of meer volgens ontwerp wordt afgewerkt. Alleen jammer van die extra large cementband op de tweede trede. Soit!

Tuin
De tuin gaat vandaag maar weer eens gekortwiekt worden, dat gras fluit de grond uit met dit broeierige weer. Alle gasten suggereerden de schapen er maar op te zetten. Die automatische maaimachines zijn daar toch voor, luidt het dan. Als ik uitleg dat er dan geen millimeter overblijft van de kruidenbak, de rozen daarna kaalgevreten zijn, en er een emmer keutels achterblijven, vinden ze het achteraf niet zo'n geweldig idee.
Het weer werkt niet echt mee voor de nieuwe aanplant van lavendel. Dan hebben we een welkome stevige bui en dan is het dagenlang heet en droog. De idee is om van de tuin een soort geurtuin te maken, maar dat lukt nog niet echt. Die plantjes moeten het dan wel overleven. Deze winter is het een slachtpartij geweest onder de planten. Ik heb nu niet echt groene vingers maar weet tegelijkertijd dat er deze maand wel nieuw spul in de grond moet wil het nog wat worden. Wel komen overal bloemen van de bollen die we vorig jaar in de grond geperst hebben boven. Het lijkt wel een tweede seizoen. Ook de heftig door de tuinjongen gemutileerde rozen aan de voorgevel doen het eigenlijk best wel goed. Zelfs die in de achtertuin, waar er een paar rozenstruiken zijn doodgevroren, geuren de overgebleven rozen heerlijk in de avonduren. Vooral als de wind langs het huis strijkt en je uit het raam hangend de geuren opsnuift.
Zag ik gisteren toch weer hele cohorten van luizen op bepaalde planten zitten, chut, heb je dat weer. Nou ja, kunnen Fannie en ik gezellig gaan tuinieren de volgende maand.



Zwembad
Twee dagen laat je even het zwembad voor wat het is. Was een beetje aan het knutselen met de zonnecollectoren. Dus filterpomp uit, dekzijl op het water laten liggen, en geen circulatie van water. Schakel ik gisteren de handel weer in, rol de isolatie deken op. Oh merde, wat een algen en zooi. Hop een paar bekertjes chloor erin, een nieuw chloor tablet in de skimmer en plons, schoonmaken die bodem. Dertig graden dat water! Met de stofzuiger de bodem en wanden schoon geschrobd, na een dik uur was het bad weer aan kant. En ikke een rooie knar.
Maar in twee dagen zoveel algen aanslag, niet normaal meer!




Geen opmerkingen: