21 juni 2012

Bagage

Als de vakantie periode aankomt zou je verwachten dat je plat gegooid wordt met reclame van tassen, koffers, rugzakken, hoezen, wat al niet. Niets is minder waar. Het stapeltje tijdschriften wat ik bijna elke week van BP krijg staan boordevol met reclame. Heb even geteld: 55% van de inhoud is reclame! Opvallend staan horloges op nummer 1, op grote afstand de rest. Maar geen koffers of zo, geen setjes. Toch is bagage van alle tijden. Mensen die reizen hebben altijd dingen bij zich, dat moet ergens in opgeborgen worden. Je hebt reizigers die toe kunnen met een handtas aan bullen. Je hebt er ook die een halve klerenkast nog niet voldoende vinden om mee te nemen. Een vrij normaal patroon dus. Wat nemen we mee op vakantie? Opvallend is,dat de laatste jaren boeken uit het palet verdwenen zijn. Boeken, reisgidsen, of kaarten, zijn vervangen door smartphones en tablets.
bron: tablette-tactile.net
Onze gasten vragen bijna direct na binnenkomst om de toegangscode van het netwerk. Daarna trekt men zich even terug om de mail of zo op te halen, het weer te bekijken of een volgende B&B op te zoeken. De internet computer aan het eind van de corridor wordt door de gasten nauwelijks meer gebruikt. Ook hebben gasten steeds vaker boeken en of films op hun tablet staan. Ze hebben hier in huis via Wifi toegang tot internet. Meer is niet nodig. Zeer zelden zie je nog papieren boeken uit de bagage komen.
Het stapeltje tijdschriften in de lobby wordt graag doorgebladerd en gasten snuffelen altijd door boeken in de kast heen. Daar blijft het bij. Maar! Er wordt wel heel wat afgelezen. Gesprekken gaan best vaak over schrijvers of boeken die mensen gelezen hebben. Onveranderlijk zie je dan titels op een iPad of zo staan. Boeken meezeulen, die tijd is eigenlijk wel voorbij.
Spaart een hoop bomen uit, dat dan ook nog weer.

Miljoenen
Schijn bedriegt, ook hier weer. De mens is gek op lijstjes. En wat is er meer opportuun dan tegen het uitbreken van de vakanties een scala aan top tig lijsten te publiceren van hoeveel boeken er wel niet verkocht zijn het afgelopen jaar en wie er bovenaan staat. Geen enkel gerenommeerd tijdschrift vindt zich daar te groot voor. In tegendeel, they love it! Zo heb je l'Express, le Point, en uiteraard de Figaro en diens kompanen. Wat blijkt. Alleen al van de top tien auteurs en autrices worden in LDF dik over de 8 miljoen papieren boeken per jaar verkocht! ACHT MILJOEN van slechts tien schrijvers! Zeg dat de paar honderd overblijvende romanciers dat getal nog eens verdubbelen, en dan nog alle tijdschriften, kranten, reclame spul... Dat alleen voor LDF, hè. Wat zou dat zijn wereldwijd? Een paar honderd miljoen boeken?
Geen wonder dat er ruim 10.000 hectare aan bos per jaar van onze aardkloot definitief verdwijnt. Was gisteren op het journaal. Tienduizend hectare, ja. Bedenk dat bomen wel onze zuurstofflessen zijn. Dankzij dat kunnen u en ik nog steeds ademhalen. Schrikken doe je wel als je naar die beelden kijkt. Wat een desolaat gezicht. Van de Amazone oerwouden blijft niets meer over. En dan?
Met andere woorden, download je boeken, is beter voor onze longen.

Toplijst
bron: cosmopolitan.fr
Via de site nederlanders.fr werd mijn aandacht getrokken door het lijstje van de Figaro (hier in NL)  met een verrassende ontwikkeling. Marc Levy is van zijn eeuwigdurend lijkende 1e plaats verdreven door Guillaume Musso, met een relatief klein verschil. Maar toch.

In het kader van mijn verkenning van de Franse boekenwereld vorige week Levy's eerste boek gelezen Si c'etais vrai. Is ook in het Nederlands te krijgen. En uiteraard in het Engels. Zeer lezenswaardig. Geen hoogdravende taal of ingewikkelde zinsconstructies. En het verhaal / thema is ook leuk. Perfect boekske voor op vakantie overigens.  Begon ik het uit nieuwsgierigheid te lezen, bij de eerste pagina's denk je al snel dit is een miskoop. Toch even doorbijten, dacht ik. Verbazingwekkend genoeg, normaal doe ik een week met een boekje, was het na een zaterdagmorgen stevig lezen al uit. Geen wonder dat het zo populair is. Nee het is geen hoogstaande literatuur, dat zou ik toch niet begrijpen, het leest wel ongecompliceerd weg.
Musso zal dan mijn volgende doel voor leesvoer zijn. Heerlijk hoor, zo een beetje door de Franse "literatuur" heen te bladeren. Voorlopig zullen die lijstjes de komende jaren mijn leeshonger wel voeden. Hoewel via andere bronnen ook wel titels of goede schrijvers gevonden worden. Zoals Thilliez bijvoorbeeld. Die schrijft erg goed vind ik dan weer. Of Weber, ook een goeie. Maar de laatste twee zijn nauwelijks vakantie leeswerk. Een goede site om eens rond te neuzen is babelio.com. Via Google kun je dan wel weer vinden of zoiets vertaald is of niet. Tenminste als je dat wilt omdat je bijvoorbeeld de Franse taal niet zo machtig bent. Mankeert niets aan een vertaald werk te lezen.
Het schijnt dat uitgevers eindelijk ontdekt hebben dat mensen ook graag e-books kopen, de laatste tijd verschijnen de e-books vrijwel gelijktijdig met de papieren versies.

Werelden
Zit ik net te bedenken dat dit de derde taal is waarin een uitgebreide verkenning in de literatuur gedaan wordt. Toch drie totaal verschillende werelden waar je dan mee kennis maakt. Spannend en onderhoudend tegelijk.



Geen opmerkingen: