9 juni 2012

Full House

Het is de eerste keer full house van dit jaar. Er is een groep wielrenners die een race gaan rijden over de Ballons, en een Zwitsers gezin. De laatsten komen hier regelmatig, maar sliepen voor het eerst in het appartement. Dat vonden ze prachtig, en waarom ze daarin niet eerder geslapen hadden. Daar konden ze makkelijk vier weken in verblijven... Nu hebben ze een zoon hier in de buurt wonen die op zijn manier een ecologische boerderij aan het opzetten is. Maar ook in zijn eigen tempo. En pa ergert zich daar een beetje aan en wil eens fors komen pushen dit keer. Vorige keer leidde dat al tot een enorme emotionele uitbarsting, dus nu zal het niet anders zijn. Afijn de verhalen hoor ik de volgende keer wel.
De wielrijders hebben vandaag hun race over 200+ km, gaan bij de finishplek nog even naar NL-DK kijken en komen dan vanavond hier de boel op stelten zetten. Een aparte groep, dat wel. Leuk om eens een inkijkje te hebben in de generatie van deze dertigers. Die gedragen zich onderling heel anders, zeg dat wel. Als je ze zo hoort, verschilt het niet zoveel van wat we met de Korst doen (ook zo'n jeugdbende). Alleen de onderwerpen verschillen, hier voert fietsen de boventoon en alles WVTTK over kinderen, werk, verzorging,  etc. Een populariteit pool topte het tafelen gisteren af. Dat is zoiets van iedereen schrijft een lijstje met namen in volgorde van populariteit. Degene met de hoogste score is het populairst. Men ging daar heel losjes mee om, geen vingerwijzen of hatelijke opmerkingen, integendeel gewoon dikke pret. Geeft ook aan hoe competitief deze generatie onderling is. Leuk hoor die jonge honden zo bezig te zien.

DOUCHE

Het is weer als vanouds. Over het ontstaan van de nieuwe douche voor kamer 5 kan ik wel weer een boek schrijven. Dingen die gewoon niet gedaan werden zoals het ontwerp aangaf. Een tegelzetter die, buiten dat ie veel te laat met opleveren was, zijn eigen falen afdeed met "ik doe mijn uiterste best". Van alles wat hij fout deed mij de schuld gaf. Om het dan niet over de schuin zittende tegels te hebben maar zich 180º omdraaide en naar iets totaal anders wees, daar uitgebreid over begon te delibereren, als een soort van afleidings manoeuvre. Hoe nadrukkelijk ik dan ook wees naar zijn fout gezette, of zelfs stukgeslagen tegel, hij weigerde zich weer om te draaien om daar naar te kijken. Of deed dat af met: "als u dat gevoegd heeft, dan is het absoluut niet meer zichtbaar." Mijn uitroep van "wat heb ik nu aan mijn fiets hangen, die tegel moet gewoon goed zitten." sorteerde geen enkel effect. Het "pigeon" verschijnsel op volle kracht in werking: buitenlanders kun je alles wijs maken, ze begrijpen het toch niet. Alsof we randdebielen zijn. Toch?
Of het afvoerputje dat zeker 5cm te hoog zat, ondanks expliciete instructies. Vervolgens een tegelaar die de matjes van 5x5cm tegeltjes tegendraads om legde op de vloer van de douche zelf, zodat de voeg niet meer rechtdoor liep. Waarop klonk dat dit uiteraard mijn schuld was, en/of er niets van te zien zou zijn als het eenmaal gevoegd was. Dat hij zoveel lijm gebruikte en de lijm uit de voegen omhoog kwam en van het voegen met antraciet kleur geen sprake meer kon zijn.. Maar ho! Dat was natuurlijk mijn schuld weer!
Of dat het zogenaamde antraciet voegsel, helemaal geen antraciet bleek te zijn maar licht grijs. Op zich niet zo slecht, maar had dan iets anders op het etiket geschreven, eikels.
Of toen we water op de leiding zetten bleek dat van de manifolds niets goed was aangedraaid door degene die het zaakje gemonteerd had, ik noem geen namen, en het overal ineens begon te lekken.
Dan, BP die in slowmotion zijn ding deed, niet vooruit te branden was zodra het iets moeilijker werd dan het voegen van de tegels.
Ikzelf was druk bezig met de kamers, strijken, schrobben, poetsen, stof afnemen... Om tussendoor nog even het planchet voor de wasbak te zagen. BP die natuurlijk dat planchet bijna verklooide door niet te kijken of 20cm uit de glazen wand van de douche wel of niet kon. Probeerde een gat door de steun heen te zagen. Toe maar, hoe debiel kun je zijn?

Het heeft wat bloed zweet en tranen gekost. Nee, niet alles ging fout. Het maken van de muur beplating met watervaste panelen ging eigenlijk best wel soepel. Achteraf viel de hoeveelheid afvalhout ook erg mee. Gewoon goed nadenken voordat je de zaag erin zet. De hangende WC pot floepte ook zomaar op zijn plaats en zit als een huis. Precies op de goede hoogte, ook nog dit keer. De glazen wand zat ook in een keer goed en de douchekoppen staan erg mooi in die, wat ze hier een Italiaanse douche noemen, en wij een inloop douche. Maar waar die zogenaamde ledjes zitten die de temperatuur aangeven, dat zal wel weer een Franse verkooptruc zijn geweest. Geen wonder dat ie 50% minder kostte. Mooi is ie wel.

Nou ja.

Net op tijd voor de gasten gebruik moesten maken van de nieuwe badkamer van kamer 5 was deze operationeel. Ik ga zelf nog even een soort van eindgebruikers test doen om te kijken hoe alles werkt en of de afwatering een beetje klopt. Als dat laatste niet OK is breek ik alsnog de handel eruit en plaats de afvoer op de juiste hoogte.
Voor de planchetten boven de wastafel en de WC heb ik kersenhout besteld bij de Amsterdamse Fijnhout Handel. Zoiets hebben we in NL ook gedaan in de douche en dat kleurt prachtig bij de tegels en wanden die we daar hebben. Met AFH kun je tenminste gewoon zaken doen, zonder tien mailtjes, vijf bevestigingen van een opdracht, vier contracten en talloze telefoontjes of veel te laat opleveren. AFH levert precies wat je vraagt, en binnen de gestelde termijn. Geen gedoe. Perfect, een beetje hogere prijs, maar daar kan ik dan mee leven. We zitten nog steeds binnen budget, en dan kan er een klein beetje luxe wel van af. Was ook wel een beetje het verzoek van mijn schatje.

Nu nog plafond verlichting voor de algemene verlichting kiezen, de oude donkerbruine deur in de verf zetten. Tenslotte de aansluiting van de boilerafvoer aan het hoofdriool aansluiten. En dan, hoppa, dit deelproject is voltooid. Er is een redelijk ruime moderne douche ontstaan van zo'n 3  bij 2,5

Dit was de laatste klus voor het hoogseizoen aanbreekt. Een beetje rust in de tent, eindelijk. Want verbouwen met gasten gaat nu eenmaal niet samen.

Als Scheffer nu nog eens eindelijk met zijn offerte aan komt en voor juli de buitenwerkzaamheden afmaakt zijn we er helemaal klaar voor.

Morgen voeg ik wel plaatjes toe, nu zitten er gasten in de kamers.

Geen opmerkingen: