26 juni 2012

Pottenbakken

De komende week hebben we het eerste gezin van dit jaar dat puur om te pottenbakken komt. Dat wordt weer feest. Ze brengen wat eigen materialen mee, je begrijpt dat ik brand van nieuwschierigheid. Wellicht dat ik ze kan bewegen om iets voor een kuivuur te maken, is altijd gezellig.

Voor de vide grenier van de eerste zondag in augustus moet ik sowieso nog het een en ander maken. Dat combineert zich dan mooi. Lekker kleien met zijn allen. Gelukkig is het in het atelier niet zo smoorheet als vorige zomer. Toen had je echt geen puf meer om in de middag te gaan draaien. Dan was het enige om te doen de plomp in of een toer te maken in de omgeving. Net ff gekeken op de metertjes, het water is weer afgekoeld tot rond de 25 graden. Als de volle zon er op staat dan wil dat wel eens stijgen richting de 29º. Veel te warm vind ik dan weer.

Afijn de klei ligt klaar, het zomer atelier is behoorlijk opgeruimd, we zijn er klaar voor.

CRISIS?
Volgens zowel het NL als LDF journaal dreunt de crisis nu wel erg door. Of toch weer niet. Aan de ene kant hoor je dat we vooral moeten sparen en onze schulden aflossen, aan de andere kant lees ik dat in NL de depressie voorbij schijnt te zijn. Er zal morgen wel weer een spin-epistel verschijnen die het tegendeel zal beweren. Wat moet je nu geloven van die spindokters? Nog niet zolang geleden riepen ze in koor dat we vooral moesten gaan besteden en ons spaargeld moesten uitgeven. En vandaag moeten we weer gaan sparen. Zelf laat ik me leiden door wat er in de knip zit. Heb je weinig dan geef je minder uit, makkelijk zat. En als de belastingen er voor zorgen dat je weinig overhoudt, dan is het helemaal simpel. Wat die spindoktors ook prevelen. Maar ja, die krijgen hun orders ook vanuit de politiek of obscure lobbies. Uiteindelijk moeten die mensen hun rekeningen net als wij betalen en roepen ze dat wat de opdrachtgever hen opdraagt te roepen. Ook heel simpel. De betrouwbaarheid van dat soort berichten is dan ook nul komma nul

In LDF heeft men het blijkbaar nog niet in de gaten dat de crisis voorbij is, getuige de verhalen in teneur in kranten, tijdschriften en televee. Dat het nog niet voorbij is merkt men in de eerste plaats aan de vakantie industrie. Door de hele linie wordt in restaurants en cafe's minder omzet gemaakt en zijn er opmerkelik minder gasten. Men geeft wel 15% minder omzet op in het zuiden. Ik denk dat het wel iets meer is, want je moet natuurlijk nooit vertellen hoe slecht het werkelijk is vinden de redacteuren van de nieuwsprogramma's. Kijk dat noem ik, met een zekere marge, hardere feiten dan een spindokter's verhaal in de kranten. De crisis voel je gewoon in je portemonnaie, keihard. Minder pecunia in de knip, hogere kosten van de dagelijkse boodschappen, belastingen en GWE +6%! Da's toch duidelijk? Het netto besteedbaar inkomen holt achteruit, die lonen gaan echt niet in gelijke trend omhoog.

Maar in NL is de crisis voorbij, echt waar ;=)

LMQR
Veel gasten en lezers vragen hoe Le Mouton Qui Rit vaart in deze lastige tijd.
Uiteraard zijn wij geen eiland en merken we dat er minder boekingen vooruit gemaakt worden. Het vakantie seizoen begint in LDF in de eerste week van juli en het kan nog alle kanten opgaan. Evenwel maken de ad hoc boekingen het grootste deel van ons gasten bestand uit. Toch zie ik wel degelijk een daling ten opzichte van vorig jaar, althans in het segment van de gasten die meer dan een paar weken vooruit boekt. Uiteindelijk heeft juli zich al wel behoorlijk gevuld. Augustus vult zich een beetje trager dan voorgaande jaren, daar worden meestal de langere termijn boekingen voor gedaan, die we nu een beetje missen. Gaan de adhoc en langswaaiers in die maand de overhand krijgen?
Opvallend waren begin dit jaar de vele fietsers die bij ons overnachtten. Veel meer dan vorig jaar. Het begon ook al in april, ook al eerder dan normaal. Nu is het een beetje afgenomen, zoals elk jaar in de warme maanden. Als de trend zich van de voorgaande jaren herhaalt dan komen in de nazomer de fietsers weer langs.

Er valt gewoon geen pijl op te trekken in deze tak van sport.

Of het dit jaar minder zal gaan dan de jaren er voor is nog even de vraag. Ik lees in de NL kranten dat er volgens de reisbureaus een run op zon-vakanties ontstaan is. Reden? Omdat het EK voetballen zo desastreus zijn afgelopen voor NL en men zin heeft in zon. Veel last minute boekingen dus. Die last minute reklame zie ik ook voortdurend voorbij komen op mijn schermpje.
Juist op de lastminute boekingen hebben we heel goed leren in te spelen de afgelopen jaren. Het komt best wel regelmatig voor dat gasten halverwege de morgen bellen voor een kamer in de avond. Of, en dat komt ook regelmatig voor, ze ineens in de keuken staan en een kamer zoeken. Ze willen uiteraard ook wel mee-eten, dat maakt het altijd extra gezellig. Het risico dat we dan een bepaalde nacht vol zijn is niet zo geweldig groot. Zitten we vol, dan is er eigenlijk nog geen probleem. Daar hebben we namelijk iets op gevonden. Sinds twee jaar maken we van de logeerkamers van de buren gebruik, als ze tenminste niet aan het trekken zijn met hun camper. Bovendien heeft Louise haar chaletje dit jaar ook voor elkaar dus dat is weer een kamer erbij als uitwijk. Met deze externe mogelijkheden verdubbelen zo we bijna onze capaciteit, waardoor we rond de 26 mensen onder kunnen brengen. Wel in verschillende gebouwen dan. Dat geeft een enorme flexibiliteit, plus dat we niet snel nee hoeven te verkopen.







Geen opmerkingen: