5 juni 2012

XS4ALL

Die telefonie in NL is ook niet meer wat het geweest is. Om de haverklap valt de telefoon bij mijn schatje uit. Internet is er dan nog wel, maar bellen ho maar. Die telefoon is toch wel een beetje onze levenslijn. Dankuwel XS4ALL. Een kleine club (Knoware) uit de 90-er jaren die uit zijn jasje gegroeid is, opgekocht door KPN en nu daarvan een soort dependance geworden is. Ze waren keigoed, echt waar. Relatief superieure beveiliging, tegen van alles en nog wat. Werkte eigenlijk altijd, niet werken was absoluut een uitzondering. Zoiets van een keer per jaar een incidentje. Nu? Iedere week wordt door mijn schatje wel eens wanhopig geroepen dat er weer iets met de digitale zooi aan de hand is. Resetten is dan het enige. Maar nu helpt dat zelfs niet meer. Kortom een puinhoop. XS4All had zich gewoon bij internet moeten houden.
3 generaties telefoons
Nu lopen ze aan het handje van KPN. Hé!? Dat is toch die toko die om de haverklap problemen met telefonie heeft? Vorige week was er ook al een major incident met telefonie. Kwam zelfs in de kranten terecht.  De symptomen rieken naar achterstallig onderhoud en stagnatie in investeringen. Uiteraard krijgt de crisis hier natuurlijk de schuld van. En uiteraard is dit een onhoudbare smoes. Als er iets goed loopt dan is het wel verhuren van internet en telefonie verbindingen. Net zoals pensioenfondsen, woningbouwcorporaties, GWE, en de belastingdienst. Dit soort industrieën en organen krijgen gewoon elke maand miljarden op hun rekeningen bijgeschreven. Elke maand weer. Er is dus geld in overvloed. Alleen schijnt het opgepot te worden, voor slechtere tijden. Bien sûr! (tuurlijk)
Nee, in LDF is het echt niet beter. In tegendeel. Het debiet is zelfs debiel laag, meestal beneden 1 megabit. De laatste tijd valt het echter mee met wegvallen van verbindingen. Daartegenover staat dat de geluidskwaliteit van de telefonie weer uiterst belabberd is. Ontwikkelingslanden kwaliteit, eg wel!
Wel zit telefonie bij het abonnement in. Onbeperkt bellen naar +50 landen. We hebben dan ook een hele oude truuk uit de kast gehaald. Fannie laat hier de telefoon een paar keer overgaan, hangt dan op en ik hoor aan de beltoon, of zie op het scherm wie het was. Dan bel ik terug en kan dan uren voor nop bellen. Voor nop is natuurlijk relatief. Bellen zit gewoon in je abo prijs verwerkt. Dit keer is het voordeeltje echter voor mij. Uren bellen over de hele wereld zou me anders een vermogen kosten. Nu komt het van de grote hoop af.

Geen opmerkingen: