26 januari 2012

Schapies 2012

Een van de ooien staat op springen. Ze zondert zich al een beetje af van de groep, dus dit kan elke dag gaan gebeuren. Steeds meer ooien vertonen verschijnselen van drachtig te zijn. De jongsten (gelukkig) nog niet. Maar als je zag hoe Flash zijn pogingen tot dekking ondernam bij die kleinen!. Dat was zeer koddig om te zien. Op een gegeven moment werd meneer zo wanhopig dat ie maar gewoon een sprong nam. Dan stapte de ooi een paar stapjes naar voren en stond Flash beduusd te kijken waar dat lekkere achterwerk gebleven was.
Huh? Zo net nog vlak voor zijn snuitert! Een beetje onhandig dus. Die wanhoop is ook wel te verklaren. Als de hormonen door je brein razen dan lijkt ineens al het onmogelijke uitvoerbaar. Een beetje een handicap heeft Flash natuurlijk wel. Hij staat iets lager op de pootjes dan het Texelse ras. Moet ie hoger springen. En reken maar dat ie dat gedaan heeft! We gaan het de komende twee maanden zien in hoeverre hij geslaagd is die verleidelijke achtersten van de dames te bestijgen
hier hopen we dan weer op
In de schaaphouderij is het lammeren al begonnen. Dat dit meer gepland gegaan is dan bij ons mag duidelijk zijn. Daar heb je van die kleurstempels voor die je onder de buik van een ram kan hangen met een tuigje. Als een schaap gedekt wordt dan geeft het dekblok af en zie je op het achterste een grote kleurvlek. Je hebt geloof ik drie kleuren. Die kun je dan om de 3 of 4 weken wisselen zodat je weet in welke tijd een ooi gedekt is. Hier laat ik de natuur gewoon zijn gang gaan. Om de drie weken zijn schapen tochtig, tot zo`n beetje december. Op die tijdstippen zag je Flash dan ook heftig in de weer zijn. Vanzelfsprekend houd je het een beetje in de gaten tijdens de herfst en zie je vanzelf welke schapen niet meer besnuffeld worden door de ram. Er zijn maar 7 ooien, makkelijk uit elkaar te houden. De draagtijd is tussen de 144 en 155 dagen. Daarmee kun je een schatting maken wanneer er op zijn vroegst geworpen zou kunnen worden. Vanaf halverwege januari ga ik dan ook elke dag even de stal in, en tijdens de dag de verrekijker erbij om ze te volgen. Uiteraard is dat een heel onzekere methode, maar ik ben geen schapen bedrijf. Bovendien vind ik het eigenlijk veel spannender zo.

BREEDBAND
Oh, en wil je de breedband eindelijk eens in beeld hebben op een minder empirische manier, ga dan hierheen en schrijf je in. Een onderzoek wordt door de EU uitgevoerd in hoeverre de providers werkelijk leveren wat ze beloven. De procedure is een beetje krom, bevestiging van een bevestiging. Echt Europees, zo omslachtig. Maar dan heb ik tenminste gegevens in de hand waarmee Orange weer ff geplaagd kan worden. Je krijgt dan een apparaatje dat je tussen je modem en de breedbandlijn moet zetten. Volgens SamKnows meten ze alleen als er geen netwerk verkeer is, m.a.w. als jij niets doet. Daar ga ik dan wel ff een monitor overheen zetten. Vertrouwen is goed maar controle is beter, niet waar?

Geen opmerkingen: