Achter in de middag kwamen Willem en Yvette met zoon langs zwaaien.
Bakkie gedaan, de nieuwste roddels uitgewisseld en een afspraak voor ons
nieuwbakken kook kluppie voor volgende week. Es ff met Louise gaan
kwekken wanneer dat het beste uitkomt. Vrijdagavond lijkt me wel iets.
Zo rond zessen arriveerden onze gasten. Het is al donker. Zie ik een hand uit het donker komen om de deur open te doen, met in de andere hand zo`n MaxiCozy. De herkenning was onmiddellijk, gasten van vorig jaar. En ze hebben net een
kind gekregen. Sta je toch van te kijken hoeveel je dan wel niet mee
moet nemen
voor zo`n nieuwe wereldburger. Het bleef maar komen die bagage. Leek wel
een complete verhuizing. Poedelhond met het nodige erbij topte het
geheel helemaal af. Tja, dan heb je wel een Caddy max nodig dacht ik
nog.
Gisteravond een nieuwe variant van Boeuf
Bourguignon uitgeprobeerd. Vlees met nauwelijks vet en een Merlot als
wijn ipv de Grenache die er normaal ingaat. Ook het verhaal bij een
lagere
temperatuur laten garen: 125°C i.p.v. 175 en dat 5 uur lang. Had ergens
gelezen dat het (magere) vlees daardoor sappiger zou blijven. En dat
klopte. Lekker zoals die geur van de wijn door de keuken zweefde. En de
neusjes gingen dan ook meteen de hoogte in, snuif, snuif. Nu stond me wel
bij dat een van de familie vegetarisch was, en dat dochterlief het niet
erg vond om vlees te eten. BB was misschien net iets tè. Maar goed, de
aantekeningen weer bijgewerkt dat vegetarisch de voorkeur heeft. Vertelde wat de plannen waren voor morgenavond (beef Wellington), maar dat was geen probleem. Gelukkig, voorgerecht toch
maar aangepast naar een kruiden soepje en toetje wordt dan fruit
cocktail. Moet ik nog wel ff honing gaan scoren vanmiddag. Het menu
wordt dan: kruidensoep, beef Wellington met een saus van pruimen en
worteltjes geblancheerd in botersaus, dessert fruitcocktail. Klopt
helemaal zo, met kleuren en smaak contrasten. Bitter en zoet, lichte en
donkere kleuren. Grappig hoe je daar op bent gaan letten. Een paar jaar
geleden ging het alleen maar om: als het maar lekker is.
Ontbijt. Paar croissantjes, pain fariné, koffie,
thee. Zoet en hartig beleg, eitjes erbij. Afijn een Hollands ontbijt met
Franse ingrediënten, zoals we dat hier gewoon zijn geraakt. Dat geurt
zo
lekker dat verse brood en de koffiegeur die in de kamer hangt. De
ochtend wandeling hadden ze al achter de rug. Vaders had het kleine
manneke in een lap tegen zijn borst hangen. Koddig gezicht, dat kleine
snoetje dat er nog net bovenuit stak, met een enorme muts op dat kleine
koppie.
THEE
Ze hadden een heel apart soort thee bij zich. Thee voor jonge
moeders die hun kind de borst geven. Een mengsel van anijs, dille,
majoraan, melisse, venkelbloem/blad, zwarte komijn. Neem van alles 30
gram, goed mengen, en 10 minuten laten trekken. Het ruikt heerlijk. Men
gebruikt dit al sinds generaties in de familie zegt manlief. Volgens
Fannie is het onzin. Aan de andere kant, zegt ze, weet men relatief maar
heel weinig van de exacte samenstelling van kruiden. Waarschijnlijk zit
er veel foliumzuur in, dat kan dat effect hebben. Nou ja zelf volg
ik vooral mijn neus, en wat voor werking het ook moge hebben het ruikt
heerlijk. In de lente maar eens uit gaan zaaien. Hebben we weer eens wat anders voor mensen die liever kruidenthee hebben. Dat Rooibos vind ik maar niks.
Alle afbeeldingen van: kruidenlexicon een zeer gedegen duitstalige site.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten