28 januari 2012

Kruidenthee

Achter in de middag kwamen Willem en Yvette met zoon langs zwaaien. Bakkie gedaan, de nieuwste roddels uitgewisseld en een afspraak voor ons nieuwbakken kook kluppie voor volgende week. Es ff met Louise gaan kwekken wanneer dat het beste uitkomt. Vrijdagavond lijkt me wel iets.

Zo rond zessen arriveerden onze gasten. Het is al donker. Zie ik een hand uit het donker komen om de deur open te doen, met in de andere hand zo`n MaxiCozy. De herkenning was onmiddellijk, gasten van vorig jaar. En ze hebben net een kind gekregen. Sta je toch van te kijken hoeveel je dan wel niet mee moet nemen voor zo`n nieuwe wereldburger. Het bleef maar komen die bagage. Leek wel een complete verhuizing. Poedelhond met het nodige erbij topte het geheel helemaal af. Tja, dan heb je wel een Caddy max nodig dacht ik nog.


Gisteravond een nieuwe variant van Boeuf Bourguignon uitgeprobeerd. Vlees met nauwelijks vet en een Merlot als wijn ipv de Grenache die er normaal ingaat. Ook het verhaal bij een lagere temperatuur laten garen: 125°C i.p.v. 175 en dat 5 uur lang. Had ergens gelezen dat het (magere) vlees daardoor sappiger zou blijven. En dat klopte. Lekker zoals die geur van de wijn door de keuken zweefde. En de neusjes gingen dan ook meteen de hoogte in, snuif, snuif. Nu stond me wel bij dat een van de familie vegetarisch was, en dat dochterlief het niet erg vond om vlees te eten. BB was misschien net iets tè. Maar goed, de aantekeningen weer bijgewerkt dat vegetarisch de voorkeur heeft. Vertelde wat de plannen waren voor morgenavond (beef Wellington), maar dat was geen probleem. Gelukkig, voorgerecht toch maar aangepast naar een kruiden soepje en toetje wordt dan fruit cocktail. Moet ik nog wel ff honing gaan scoren vanmiddag. Het menu wordt dan: kruidensoep, beef Wellington met een saus van pruimen en worteltjes geblancheerd in botersaus, dessert fruitcocktail. Klopt helemaal zo, met kleuren en smaak contrasten. Bitter en zoet, lichte en donkere kleuren. Grappig hoe je daar op bent gaan letten. Een paar jaar geleden ging het alleen maar om: als het maar lekker is.

Ontbijt. Paar croissantjes, pain fariné, koffie, thee. Zoet en hartig beleg, eitjes erbij. Afijn een Hollands ontbijt met Franse ingrediënten, zoals we dat hier gewoon zijn geraakt. Dat geurt zo lekker dat verse brood en de koffiegeur die in de kamer hangt. De ochtend wandeling hadden ze al achter de rug. Vaders had het kleine manneke in een lap tegen zijn borst hangen. Koddig gezicht, dat kleine snoetje dat er nog net bovenuit stak, met een enorme muts op dat kleine koppie.

THEE
Ze hadden een heel apart soort thee bij zich. Thee voor jonge moeders die hun kind de borst geven. Een mengsel van anijs, dille, majoraan, melisse, venkelbloem/blad, zwarte komijn. Neem van alles 30  gram, goed mengen, en 10 minuten laten trekken. Het ruikt heerlijk. Men gebruikt dit al sinds generaties in de familie zegt manlief. Volgens Fannie is het onzin. Aan de andere kant, zegt ze, weet men relatief maar heel weinig van de exacte samenstelling van kruiden. Waarschijnlijk zit er veel foliumzuur in, dat kan dat effect hebben. Nou ja zelf volg ik vooral mijn neus, en wat voor werking het ook moge hebben het ruikt heerlijk. In de lente maar eens uit gaan zaaien. Hebben we weer eens wat anders voor mensen die liever kruidenthee hebben. Dat Rooibos vind ik maar niks.



 Alle afbeeldingen van: kruidenlexicon een zeer gedegen duitstalige site.






Geen opmerkingen: