17 januari 2012

Lekker weertje

bevroren gras foto: Le Fan Belforta
Opvallend genoeg hoor je hier in MSP eigenlijk nooit iemand uitgesproken kankeren over het weer. Erger dan "nat hè?" wordt het niet echt, en dan plenst het al dagen. Deze vond ik ook sterk: "beetje triest weer" en dan hing er al een week een grauwe deken van bewolking boven ons hoofd. Bij ons Nederlanders is het al snel, takkeweer. Is het aanhoudend nat dan komt het: "met bakken tegelijk de lucht uit". Bij een paar graden hoger dan 22° is het "tropisch" weer en bij aanhoudende lichte vorst is het een "ijstijd".
Nog niet zo lang geleden kondigden de Nederlandse media de winter der winters aan, het zou een "doodswinter" worden. Een winter waarbij zelfs de adem je in de keel zou bevriezen, zo`n winter dus. Nu moet ik niet meteen gaan zeggen daar komt niets van terecht, want de koudste maanden moeten nog komen. Op zich is dat best wel vreemd. De dagen verlengen zich met 1 3/4 minuut per dag, er is relatief meer zon, en toch wordt het gemiddeld kouder. Wie legt me dat eens uit. Feit is dat een fransje zich veel milder over het weer uitlaat dan een gemiddelde `Ollander

KLIMAAT
Door de hier wonende NLers wordt op het weer een stuk minder gekankerd, valt me op. De buurman stak laatst nog zelfs de lof trompet over het weer ter plaatse. Dat we helemaal niet zo slecht af waren met het weertype. En dat voor een volbloed Nederlander, mag bijzonder heten. Op de paar zeer trieste weken van de laatste december maand na, is het weer gemiddeld ook prima de luxe.

Wim, onze hof fotograaf aan het werk
Het klimaat is niet al te extreem in deze streek. Eigenlijk wel prettig te noemen. Geen bakken sneeuw zoals zo`n driehonderd kilometer zuidelijker van ons in de franse alpen. In de winter is het gemiddeld ietsjes kouder dan in NL, en in de zomer kan het kwik oplopen tot ruim boven de 35°C. Als het sneeuwt dan ligt er al snel een laagje van een cm of tien, maar de afgelopen jaren was dat na een paar dagen wel weer weg uit de wei.
Volgens meteorologen ligt deze streek in een soort micro klimaat dat Atlantisch genoemd wordt. Iets zachter dan de omliggende provincies. De koude die uit het noorden via de Ardenne de Vogezen instroomt in de winter, blijft meestal net op de grens met de Vogezen hangen. Mailleroncourt-Saint-Pancras grenst aan de uitlopers van de Vogezen en ligt op bijna 300 meter hoogte. De kou voelt hier ook beslist anders aan dan in NL, en de temperaturen boven de 30° doen je echt niet puffen van ellende. Prima te harden.
Als echter de buien uit het zuidwesten komen, zijn we aan de beurt. Dan kan het dagen achtereen triest en miezerig weer zijn. Zelden waait het dan en komt de regen loodrecht uit de lucht naar beneden. Net een soort tropische regenbui dus. Het kan ook wel eens een paar dagen zwaar bewolkt blijven. Een deken van stilte daalt dan over het dorp bij die aanhoudende triestheid. Alsof iedereen dan maar knus in zijn bed blijft liggen. Nee een echt levendig dorp is MSP dan niet. Daarna zijn er dan ineens een paar dagen prachtige zonnige dagen. In de zomer is het weer veel bestendiger. Een stevige regenbui en dan weer zon en warmte. Ik geloof dat we zelfs een droge en een natte tijd hebben. Althans zo komt dat op mij over.

INFRASTRUCTUUR
Vauvillers
In het verleden was er veel meer leven in de brouwerij. Het dorp lag op een kruising van twee redelijk belangrijke handelswegen en had daar vanzelfsprekend de nodige negotie van. Er waren naar verluid een of meerdere bars en een restaurant, zelfs een heus hotel. Toe maar! Dat was lang, lang geleden. Het was in een tijd dat de ijzer industrie floreerde en de cokes nog in de bossen van de omgeving gebrand werd. Meer dan een eeuw geleden dus. Daarna is de industrie in de omgeving steeds minder geworden en teruggevallen tot een agrarische economie. Je ziet zelfs een heuse ruilhandel die is ontstaan; dienst en wederdienst. De streek ontvolkte vanaf die tijd. De scheepvaart op het canal de l`est is nu puur toeristisch, terwijl het in het verleden altijd een aanvoerkanaal was van brandstof, erts en eindproducten. Het is wat dat betreft einde verhaal in deze streek. Heden ten dage is de Haute-Saône een van die provincies met het laagste aantal bewoners per km2 geworden.
Canal de l`est à Fontenoys le Chateau
Die ontvolking heeft een aantal consequenties gekregen. Echte winkelcentra zijn er niet. Bakkers, slagers, kruideniers, winkels van sinkels vind je alleen nog in de grotere dorpen. Bijna alle spoorlijnen zijn gesloopt. Aansluitingen met interregionaal verkeer gaan over slechts een paar hoofdwegen, en vierbaanswegen zijn al een tiental jaren onder constructie. Met het tempo van de afgelopen jaren zal dat nog wel een tiental jaren duren voordat het vierbaans wegennet in het noorden aansluit op dat van het zuiden. Busdiensten zijn verwaarloosbaar, en voor het dichts bijzijnde boemeltreintje moet je toch al snel 40km knarren. De aansluiting voor de TGV ligt in Epinal op 50km afstand of je moet al snel naar Montbeliard (het nieuwste station) op 85km gaan.



Betancourt St Pancras
MEDAILLE
Is alles kommer en kwel dan? Nee integendeel. Zoals onze profeet heeft gezegd: "Elk nadeel heb zijn voordeel". De medaille heeft een keerzijde. In dit geval een mooie keerzijde. Door het ontbreken van industrie is de streek intact gebleven. De natuur heeft geen kaalslag ondergaan. Juist door het uitblijven van grootschalige  economische activiteit is het aanzicht van de streek authentiek gebleven.
Kortom, een ideaal gebied voor reizigers die het niet zo op de Côte d`Azur hebben begrepen. Of gewoon eens een paar dagen willen komen onthaasten. Er is rust hier, veel groen, stilte, en veel authentieke dorpjes zijn nog in tact. Als je hier gaat wandelen in de bosrijke omgeving kan het zomaar voorkomen dat je tijdenlang geen auto ziet.  Over mede wandelaars maar gezwegen. Als je in de morgen of namiddag een tour met de auto door de omgeving maakt lijkt het uitgestorven in de dorpjes. Je kunt in alle rust aan een klein vennetje gaan zitten zonder bang voor storing te hoeven te zijn.
avondschemer bij Frizon
Typischer wijze wordt het rond twaalven even iets drukker omdat dan iedereen naar de lunch moet, het Midi. Daarna keert de stilte weer terug. Als de avond valt, valt ook meteen de stilte over de omgeving. Heel af en toe hoor je een auto over de provinciale weg, maar na 20:00 is ook dat eigenlijk wel afgelopen. De pomp van het zwembad valt ook stil rond achten en dan is het echt doodstil. Daarbij lijkt het loeien van een koe al een heel kabaal. Je hoort ze zelfs grazen!
De nazomer is hier een periode dat het aantal gasten begint af te nemen en valt er wel eens een dagje open. Ik pak dan vaak een boekje en ga op een bankje aan de rand van het bos, of een kanaal zitten. Flesje water onder handbereik, soms een lunch mee in de auto en een paar uur lang waan je je in het paradijs. Op de meest onverwachte plekken staan bankjes, soms midden in het grote niets. In geen velden of wegen een dorp te bekennen en dan staat er ineens toch weer een bankje. Dat zijn de kleine kadootjes van het leven op het platteland

INTERNET
Oh en nog even lezen hoe vrij het eigenlijk is op het internet? Onlangs is er een uitspraak gedaan dat NL providers inhoud van het internet moeten blokkeren op last van een organisatie als BREIN. Nota bene! Blijkbaar snappen die vertnekken in de politiek en de rechterlijke macht echt geen bal van wat het betekent om een neutraal en onafhankelijk internet te hebben en te houden. Een beetje gisse persoon omzeilt die blokkades eenvoudig natuurlijk, maar 99% van de gebruikers wordt opnieuw richting de middeleeuwen gedreven. Lees HIER welke landen het net censureren. Er zitten ook minder voor de hand liggende landen bij. Persoonlijk vind ik monitoren van jouw prive mail ook niet te verteren maar liever dat dan inhoud af te blokken. Daar gaan we, down the drain, met het ongebreideld kennis vergaren via het internet.

updated 20120118:0900

Geen opmerkingen: