29 januari 2011

List en bedrog

De fransjes hebben hier een mooi woord voor: arnaque - bedrog of nepperij. Het is argot of wel slang maar je hoort het veel gebruiken.

Het is voor veel mensen nog moeilijk te zien of een reservering als bedrog moet worden aangemerkt. Niet dat ik daar zo'n ster in ben, maar het lukt geweldig. Uit de statistieken blijkt dat de laatste keer de posting over nep boekingen veel gelezen wordt. Krijg er zelfs mail of telefoon over. Hardstikke leuk dat mensen er mee geholpen zijn. Maar dat geeft wel aan dat er veel behoefte is aan informatie over dit soort praktijken. 

Daar gaan we dan. Hopelijk hebben ook andere B&B's er wat aan en tuinen ze er niet meer in.

In dit dossier zal ik ook een aantal links geven naar sites waar je kunt zoeken of een mail al eens eerder is gesignaleerd als bedrog.

INLEIDING

Het begint altijd met een mailtje voor een reservering. Zoals bijna 96% van alle boekingen gaan. Blij ben je met een leuke boeking natuurlijk altijd. Maar de afzender van dit soort boekingen is er op uit je geld uit je zak te troggelen.

Kenmerken scam mail

In de mail staan vaak de volgende elementen:

  • de afzender komt ergens vandaan waarvan je nu niet direct een booking verwacht
  • het is vaak een boeking voor een week of meer
  • het is ook een boeking voor vaak meerdere kamers
  • en men will soms full service / vol pension
  • men wil met een credit card betalen of juist per cheque
  • deze boeking is te mooi om waar te zijn
Alhoewel het hoeft per definitie nog geen scam te zijn. Maar hoe hoger het bedrag van het logies is des te voorzichtiger moet je worden. Dus ga je even Googelen naar de naam. En kom je al snel op sites (Scambuster) uit die scams behandelen, ALS het een scam is.


Legitiem

Maar niet alles is list en bedrog. Gisteren had ik namelijk zo'n geval, volkomen legitiem bleek achteraf. En het werd bevestigd toen in de laatste mail de feiten overeenkwamen met dingen die ik over de afzender op het internet had gevonden. Ook wel weer eens prettig om leuke boekingen te krijgen die legitiem zijn.

Maar goed. Hierna volgen de cases die ik tot nu toe heb verzameld. Daarbij probeer ik zover mogelijk te komen zodat voor iedereen duidelijk wordt hoe dat dan gaat.

Leest en huivert!

CASES

Tot dusver heb ik twee cases gehad: HIER (20100913 detective) en HIER (20110105 oliebollen)

Maar we hebben een nieuwe, eens kijken hoever we hiermee komen. Volgens de scambuster is het een scam - check! Maar we antwoorden netjes en doen een prijsopgave. Afronden naar boven en kijken wat het wordt.

CASE: DAWA 20110129

Dear,
I want to book 4 rooms in your property for 4 groups of honeymooner.
Arrival date:17th May,2011
Departure date:30th,May 2011.
Please do get back to me if you have availability on the requested dates.
1.The total cost of their stay, and meal.
2.Do you accept credit card payment.
3.will you be able to arrange for their meals during their stay.
Regards,

Micheal Dawa.


antw: netjes een prijsopgaaf gedaan en meteen gesteld dat we geen creditcards kunnen accepteren.

wordt vervolgd  ;=)



Geen opmerkingen: