12 januari 2011

Openhaard

Ab is samen met zijn vriend Peter hier weer een paar dagen aan het klussen gekomen. In de ochtend klussen en na de middag relaxen is de deal. Vanmiddag werd het een tochtje rondom de Saône naar Gray. Een beetje miezerig weer was het, en vroeg donker zodat het mooiste deel meanderend door het dal van de Saone in het halfduister werd afgelegd. Jammer maar dat gaan we een keertje overdoen als het wat langer licht en beter weer is. Daar kun je in onze streek in deze tijd van het jaar geen pijl op trekken. Het zal wel voorjaar of herfst worden. Jammer zei peter dat hier geen water is. Peter en Ab zijn namelijk zeil fanaten. Peter restaureert voor zijn vak houten schepen en kijkt altijd om zich heen om een plekje voor het zeilen te vinden. Uiteraard wordt af en toe gestopt om bootjes te kijken. Kommentaar te over: dat zullen wel veel huurbootjes zijn; klinkt het een beetje denigrerend, toch wel.

Vanavond vonden de heren dat de openhaard persee aan de praat moest. Dat hebben we geweten. Met een aantal pogingen en puzzelen waren ze er uit. Alle schroefjes en onderdelen waren er nog wonder boven wonder =;)

Peter en AB
Na een klein uurtje waren ze klaar en kon de haard aan.


Hoppa! De vuurvreter in ons midden had de handel in luttele seconden aan de praat en het was feest. De spaghetti op de knieen voor de openhaard leek ons toch wel een traktatie.  Maar allemachtig, na slechts een half uur zaten we in onze tshirts te zweten en te puffen van de hitte. Dit werd echt te warm. Afijn midden in de winter maar een raam open. De kachel beneden was al op de nachtstand gezet en nog moest de deur naar de grange open om de excessieve hitte even te laten ontsnappen. Maar weer een aktie van deze fase van het projectplan voltooid. Nu nog de omkasting. Ook daar zijn we uit gekomen en leek ons een eenvoudige rechttoe rechtaan kast met glaswol isolatie aan de binnenkant wel het beste. De buitenkant kan dan gestuukt worden met beton ciré en elk willekeurig kleurtje krijgen. Dit klusje had ik dus zelf niet kunnen klaren omdat er echt twee paar handen nodig waren om die glazen haard-deur in toom te houden. Toch weer mazzel twee van die handige gasten in huis.

Geen opmerkingen: