7 januari 2011

Atelier

Hiep, hiep! Het winter atelier is af. Althans de muren moeten nog in de verf en de draaitafels versleept worden. Dan nog de klei erin om op temperatuur te komen, wat planken aan de muur voor allerlei dingetjes en we zijn in business. Gaan we in februari beginnen met mensen te kunnen laten kleien. Toch weer gezellig dan, lekker epibreren, leuke dingen maken, oventje in de fik en hoppa, het leven lacht je met volle teugen tegemoet zo.
De komende paar maanden zijn heel erg stille maanden en dan is het prima als er op die manier wat leven in de brouwerij komt. Soort winter aktiviteit zal'k maar zeggen die hopelijk ook nog de onkosten gaan dekken.

Het plafond is voorzien van 15 led lampjes die bij elkaar net zo veel licht geven als een TL. Sommige lampjes zijn zo geschakeld dat ze in een patroon aan of uit kunnen. Geeft een grappig effect. Voldoende stopkontakten en een elektrische kachel zorgen voor een behaaglijk vertoeven. De kachel stond de afgelopen dagen op 400 watt te branden en het wordt gewoon warm daarmee in het hok. Het is dan ook belachelijk goed geïsoleerd met pakken van 14cm dik "laine de bois" in sandwich met 12 mm houten platen. De buiten muren zijn voorzien van een vochtwerende laag en ook zo'n sandwich platen / isolatie. Het plafond heeft dikke isolatie van 20cm en ook weer een dampwerende laag en 20mm hout aan beide kanten. Die ventilatie moet ik nog ff over piekeren. Mij lijkt zo'n inline ventilator wel wat, laag geluidsnivo, of anders een iets krachtiger afzuigert aanbrengen wat je op 2 standen kan zetten of zo. Maar volgens berekeningen moet de, nog niet gekochte, inline ventilator voldoen. Wat als je 4 klei-ers in het hokje hebt zitten? Kunnen die berekeningen dan doorgetrokken worden?
Hoeveel energie geeft een mens af? Hoeveel waterdamp en CO2. En dat koffiezet apparaat dan? Nog maar ff googelen en rekenen voordat de ventilatie definitief wordt aangesloten.

PUINZOOI
In ieder geval is er een flinke puinzooi van de werkplaats gemaakt. Veel afvalstukjes hout, bestemd voor het aanmaken van de haard. En overal ligt weer wat aan materialen, gereedschappen etc etc.


Dat wordt de komende week / weken flink opruimen! Want in februari komen de eerste mensen kleien.

DANONE
Onze Belgische gasten hadden wat van die Danone toetjes achtergelaten. Die ben ik dan aan het oplepelen. Waar het naar moet smaken weet ik niet, maar niet naar wat er op staat. Eigenlijk best wel smerig dat spul. Zouden de fabrikant denken dat als je kersen op de verpakking drukt dat de klant dan denkt dat het er ook naar smaakt? Maar goed zonde om weg te gooien is het ook weer. En dan heb je er iets tussenzitten waar appels op staan. De inhoud is een naar vanille ruikende witte brij met zompige stukjes, van, ik heb geen idee wat het is. Appels! Ah ok, het staat erop gedrukt maar het is het niet. Rare gelatine achtige smurrie met een zurige nasmaak waar achter op je tong nog iets van het slijm blijft liggen. BAH! Waarom maken de fabrikanten ons eten zo smerig? Dat kan toch wel anders?
Van de week hoorde ik een verhaal over mensen die erg lang geleden iets van verse producten hadden gegeten. Waren gaan leven op kant en klaar spul. En ineens weer een maaltijd kregen voorgeschoteld met verse basis ingrediënten. Ze waren helemaal hilarisch  dat eten zo lekker kon zijn. Nou vraag ik je. Wat doen ze met ons eten.

OLLANDAIS en FRANCE
Gisteravond ff een pilsje gaan drinken met BP in een bar / restaurant vlakbij Fontenoy le Chateau dat door een NL-er wordt gedreven. Een prachtig blokhut-ding gemaakt van mega boomstammen. Ook het plafond was van boomplanken waar de schors er nog aan zat. Een heerlijke hangbar, praatgrage barman, met een bijna onhoorbaar nederlands accent, en een beetje "heb ik eigenlijk geen zin in" kokkin die we om een klein hapje vroegen. Maar erg interessant zo'n blokhut. Ergens opzij stond/lag een soort vat met warmte reflectoren aan de zijkanten de temperatuur op tropische hoogte te stoken; een pokke hitte. Zal wel goed zijn voor de drankomzet!  Het bier smaakte weer prima ;=) Het hoeft niet altijd wijn te zijn nietwaar? Een van die biertjes moet je in de smiezen houden: Madelon. Qua smaak houdt 't het midden tussen een palmbier en een wit biertje, maar een tikkeltje zoeter en aromatischer. Daar kun je natuurlijk ook geen kant mee uit ;=) En verdomd échte bitterballen! Zo kwam je weer helemaal in de stemming van de donderdagborrels met je collega's van de afdeling. Was ook altijd bere gezellig met van alles erbij te snoepen als vlammetjes, bitterballen, kaas, pinda's... Dat waren zoete tijden.

En voor de vankantiegangers alvast wat warenkennis:

Volgens deze site, zijn dit de beste bieren van La Douce France:


  • St leonard bière de garde ambrée
  • Soyeuse ambrée (la)
  • Roussienne la blonde (la)
  • Dremmwel bière rousse du trégor
  • Dremmwel bière blonde du trégor
  • Diaoul bier an ankou cervoise de bretagne au chouchen (la)
  • Dauphine doree au chanvre (la)
  • Cuvée des jonquilles
  • Craint degun bière blonde (la)
  • Craint degun bière blanche (la)
  • Ch'ti triple
  • Ch'ti brune
  • Choulette brune (la)
  • Cerelor bière aux 5 céréales
  • Cap d'ona blonde des albères
  • Cap d'ona blanche des garrigues
  • Cap d'ona ambrée du cap
  • Brune
  • Brassin jean valjean
  • Brassee du jean bart bière ambrée (la)


Nu kan ik niet ontsnappen aan de indruk dat de site een beetje bevooroordeeld is t.a.v. bieren uit de Elzas. Maar wat er tot nu toe geproefd is lijkt me erg prima. We gaan eens proberen wat van deze bijzondere bieren in huis te halen voor deze zomer. Wie nog hints en tips heeft mag het in de kommentaren hieronder kwijt.

Maar ik werd even afgeleid.

Over NL-ers in frankrijk gesproken. Het is gewoon opvallend hoeveel 'Ollanders' in deze streek zijn neergestreken. Per dorp kun je minstens op 3 families van "ollandsche" origine turven. In Maillercourt zijn er 4, Fontenoys zeker 9, La Ville toch al gauw 5, en en en. Allemaal in dorpjes tussen de 100 en 200 inwoners. Het schijnt dat er in de buurt een dorpje is waar den ollanders bijna in de meerderheid zijn. Veelal pensionado's schijnt het maar ook ondernemers zoals wij met een B&B of aannemers, timmermans, makelaars, en ga zo maar door. In een provincie met 250K inwoners, en net zo groot als Gelderland, valt dat misschien gemiddeld gezien niet zo op. In dit deel van de Haute Sône is het toch wel opvallend veel. Veel bars, campings, chambres d'hôtes. Aan de andere kant, het echte franse bistro gebeuren blijft dan toch weer meer bij de franse ondernemers liggen blijkt uit mijn ervaring. Zou die rare muiter van een Balk-ellende dan toch iets hebben staan te roeptoeteren dat hout snijdt: de VOC mentaliteit? Wel sneu voor 'm dat die hollanders die dan echt iets spannends gaan doen vertrekken naar het buut'nlaand ;=)

Geen opmerkingen: