31 januari 2011

100 ans - years

updated: 19:46

Volgens het ComputerHistory museum in Mountain View, California USA, begint de computergeschiedenis 2000 jaar geleden. En wel met de abacus, het tot nu toe bekende allervroegste mechanische rekenhulpmiddel, kort gezegd een: telraam.

een vd vroegste telramen
Het is duister wanneer het telraam is ontstaan. Men doet er naar mijn bescheiden mening een gooi naar. Nu ken ik de reputatie van de mensen van dat museum, en enkelen ken ik persoonlijk. Het moet daarom bijna wel een onderbouwde gok zijn - een educated guess zeg maar.

zoals wij het telraam kennen
Voor het gemak nemen we aan: de geschiedenis van de computer begint zo'n 2000 jaar geleden.

Kom ik op de site van IBM iets leuks tegen.

De IT (information technology) heeft de laatste honderd jaar een enorme vlucht genomen,  hoeven we ons niet meer af te vragen. Het is een feit. IBM laat dat in een soort jubileum filmpje zien: flimpie. Nu doen ze wat alle grote entreprises doen: claimen. Zonder meer een prachtig stukje video wat ze daar hebben neergezet, bijna perfect. Tuurlijk op zijn amerikaans: een kilo van onderliggende (bijkans sublimale) boodschappen een eetlepel emotie, een liter IBM saus, en reklame prietpraat. Wat is nieuw.

Voor mij als amateur computer geschiedenis is dit opnieuw een welkom studie object. Vijftien jaar geleden al eens wat boekjes gekregen van IBM die een welkome aanvulling voor mijn bieb over dit onderwerp  waren. Dit filmpje gaat dit uiteraard opnieuw doen. We zijn een tiental jaren verder en bijna niets wordt meer in gedrukte vorm uitgegeven. Geen pijn, maar had het toch liever in een mooi boekje gezien. Als amateur onderzoeker slik je natuurlijk niets als zoete koek; kruisreferenties, bronnen onderzoek, afwegingen tegenstrijdigheden enzo enzo.
Het kan niet anders dat een aantal zaken opvallen: is dat nu wel zo. In het filmpje worden door deze grote broer een aantal zaken geclaimd als zouden zij de hoofdrolspeler, of uitvinder ervan zijn geweest. Zoals de vlucht naar de maan, landing op 20 juli 1969 ;=) welke ik life op een klein zwartwit teeveetje heb gezien. Het mocht zelfs een wonder heten dat de Apollo terugkwam, zoveel bugs zaten er in de on-board computer.
Zeker IBM speelde een rol van belang in de ontwikkeling van een aantal zaken. In heel veel zaken. Vaak als geldschieter (SSEC) of als facilitator, of kocht gewoon technologieen op. En IBM trad eerlijkheidshalve ook vaak als kartrekker op, belangrijke aanjager in een bepaalde ontwikkeling. Een aantal keren waren de activiteiten (achteraf) niet verdedigbaar; verkoop van dataprocessing apparatuur aan het Nazi regiem bijvoorbeeld (ok open deur). En natuurlijk hier en daar wat smeermiddelen ten behoeve van foute regimes om toch maar vooral hun business te ondersteunen / te kopen. Ook hier: wat is nieuw. Doen ze allemaal in meer of mindere mate, die globale companies. Zo gaat dat met internationaal zaken doen.
Spektaculair zijn hun resultaten te noemen (mede) op het gebied van kunstmatige intelligentie en supercomputers. Zoals Blue Gene, waarmee de wereldkampioen schaken werd verslagen. Computers die meespelen met o.a. quizen (taalherkenning) en dat ook nog winnen. De eerste in russisch-engelse vertaling staat op naam van IBM, cryptografie etc etc. Deze companie was ook een van de eersten die beseften dat gebundelde software en hardware geen lang leven was beschoren en koppelden dat los. Begonnen ook met het "weggeven" van software. Op een zeker tijdstip was het zelfs de enige companie die nog mainframes maakten in de klassieke zin. Nu lijkt cloud computing die rol een beetje over te nemen.

Het knappe van dit filmpje is echter dat iedereen er naar zou kunnen kijken en echt geen computerfreak hoeft te zijn. Geen high tech prietpraat maar een soepel lopende opeenvolging van smeuiig gebrachte mijlpalen in de ontwikkeling van de computer.

Ook al heb ik daar zo wat kanttekeningen bij.

Geen opmerkingen: