17 januari 2011

Technisch weertje

Na de oergezellige klets sessies bij de openhaard tot soms diep in de nacht keerde iedereen op zaterdag morgen weer huiswaarts. En de rust daalde neer in huize Le Mouton Qui Rit. Dat is altijd ff wennen na een paar van dat soort dagen. Meestal ga ik dan een stuk rijden om de omgeving verder te verkennen. Nu dus ook, Eerst even shoppen voor wat eten en dan nog maar een ritje er aan vast knopen. Op weg naar de hypermarché dacht ik.: het is mooi weer, echt technisch weer voor ome agent om eens flink te gaan controleren. En verrek de gedachte was nog niet weg uit mijn brein of de eerste signalen werden al gegeven door tegemoet komende autorijders. Uit voorzorg de snelbinder toch maar omgedaan, en jahoor! Een tiental seconden later zag ik in de verte al een verdacht oplichtende streep van een politie uniform. Op de tellert stond 100km, hm nog binnen de tolerantie hoopte ik. En inderdaad, dichterbij gekomen zag ik de agent met laser al tekeer gaan, Maar ik werd niet gestopt. Gelukje op deze prachtige zonnige dag. De rit voerde naar het noorden, Plombiere les bains, en dan binnendoor naar Epinal. De verleiding was weer iets te groot om niet naar binnen te lopen bij Brico. De nieuwe brico ligt practisch langs de snelweg. Maar van die groots aangekondigde alles moet weg uitverkoop tot kortingen van wel 50% bleek opnieuw alleen de verpakking het meest spektaculair te zijn. Daar zijn die fransjes werkelijk goed in: de verpakking. De inhoud is meestal teleurstellend of grenst kantje boord aan bedrog. Afijn geen leuke spulletjes gezien die in de uitverkoopbakjes lagen. Onverrichter zaken naar huis dan maar weer.
De rit terug, zo met die glooiende hellingen en de laagstaande zon erop niet verkeerd. Bloedrode fonkelende verblindende knoepert, die door de bossen bij Luxeuil les Bains knalde, prachtig. Je zou er bijna poëtisch van worden. Fotootjes kon ik niet ff maken omdat het fototoestal me thuis  lag uit te lachen op de keukentafel.

RESULTATEN
Het lekken van de douche afvoer in het nieuwe atelier met het wondermiddel van de vorige eeuw gerepareert. Bitumenkit is prachtig spul, alleen het oplosmiddel ruik je een week daarna nog in die ruimte. De trappenhal is door de heren van binnen en buiten mooi in de verf gezet. En er is een begin gemaakt met het afkitten van de aanhelingen van de plafondelementen. De openhaard zit in elkaar, En de keuken in het appartement begint op een keuken te lijken.

En dan nog...

De stroom is op de een of andere manier weggevallen voor de kookplaat. Als die keukenboer eindelijk komt dan kan ook de vaatwasser geplaatst worden. Dan rest nog de ophanging van de afzuigkap en klaar is het appartement. Tuurlijk, er resteren nog veel plekjes om te verbeteren, aan te kleden of op te fleuren. Daar hebben we dan de komende wintermaanden voor, denk ik dan maar. Volgende week staat het betegelen van het atelier op de lijst. Ben benieuwd. Het vilel me overigens op dat BP niet alle platen op de vloer met schroeven had voorzien daardoor veert het op sommige plekken nogal. Daar eerst maar eens mee aan de gang. Lekker warm te krijgen is het er in ieder geval wel. Wat een beetje isolatie al niet kan doen. Na het betere tegelwerk nog een fontijntje ophangen, de muren verven en is het dan wel weer. Moet er alleen nog een voorziening komen voor het afwassen van de kleihanden en schoonmaken van de gereedshappen. Want de klei van het schoonmaken zomaar het riool in laten lopen is vragen om problemen.Een speciale bezinkbak voor klei sediment lijkt een oplossing. Maar waar sluit je de overloop dan weer op aan. Moet je weer door een muur van 60-70 cm heen hakken. Zie ik zo niet zitten. FF over nadenken dus. Uiteindelijk moet er wel een voorziening komen.

En...

Dan rest nog het zomerklaar maken van de B&B. Het zwembad krijgt eindelijk zijn granieten afdekrand, De tuin wordt samen met Alexander aangepakt, boompjes planten en de roos bij de poort eens flink naar beneden snoeien. Veel geurende dingen in de tuin zowel voor als achter. De kruidenbak weer op order maken zodat we met het kokkerellen voldoende vers spul hebben. En ga zo maar door. Nog voldoende te doen voor de lente periode. In de winter ga ik echter pottenbakken!

En...

Voor het seizoen losbarst willen we ook nog een jakuzzi bij het zwembad in de buurt installeren, en die moet door zonnewarmte gevoed worden. Dan moet ik eigenlijk  nu beginnen met de vergunning aan  te vragen komt het in me op.


Oempf! Eens te meer besef je na zo'n opsomming van uitstaande klussen dat het werk nooit zal ophouden ;=) 
Nee daar zie ik niet tegenop, integendeel. Het houdt je in beweging en daarmee fit.

Over een paar weken gaan ook de eerste lammeren geboren worden, daar kijk ik echt naar uit.



OPEN ATELIER
In februari gaat het openatelier voor de eerste kleiers van start. Hoe dat zich gaat ontwikkelen is nog even onzeker. Hopelijk gaat het mond op mond werken. Vooral omdat er in de wintermaanden vrij weinig te doen valt in ons en de omliggende dorpen. En hoop ik dat er een aantal mensen zijn die een middag of morgen willen komen kennismaken met de keramiek. Maar goed ondernemen is risico nemen, Mijn eigen werklijst staat vol met projecten: servies, objecten voor de vide greniers in de zomer, mooie potten voor mijzelf. En bakproeven met de nieuwe oven die in maart komt. Dat is natuurlijk een heel spannend moment. Moeten de leidingen kontroleren, is het amperage voldoende, hoe doet de nieuwe regelcomputer het, en gaan die glazuurproeven opleveren wat ik er van hoop? Spannende tijd dus het komende seizoen.

Geen opmerkingen: