5 januari 2011

Oliebollen

gewijzigd: 20110205

Tijdens oud en nieuw hebben we oliebollen gebakken. Niet zulke geweldige als Wim maakt maar het voldeed. Vier liter nieuw vet erin, beslag laten rijzen, olie op 175 graden gezet en gaan. Onze Belgische gasten hadden de BBQ aangestoken die waren ook onder de pannen. Na een halfuurtje hadden we een schaal vol bollen en konden daarmee met gepast gemoed 12 uur afwachten. Dat haalden we net nog, met halfgesloten ogen zagen we de klok op het computertje op 00:00 schieten. Maar van vermoeidheid hebben we de champagne maar in de koelkast laten liggen en zijn rap daarna gaan pitten. De gasten deden de speakers nog een poosje eer aan en tegen 5-en keerde de rust in Le Mouton Qui Rit terug.
De volgende dag knaagden we nog een paar oliebollen op. Van wat restte maar aan BP opgevoerd, ik kon er geen meer zien. De appelflappen van Loes waren een stuk smakelijker, dus volgend jaar ook maar een paar appelflappen er tegen aan. BP vond ze geweldig, zei ie. Dus prompt een zakje gepakt en de resterende bollen erin gekiepert. Weg is maar kwijt.

GALETTE
BP kwam die zondag met een "Galette de Roi" opzetten. Een soort bladerdeeg taart met een of andere amandelbrei/vanillevla achtig iets erin. Best wel lekker voor een keer. Dat was het franse equivalent van 2 januari voor de oliebollen. Wie de fève (soort gelukssteentje) erin vindt mag de bijgeleverde kroon van karton opzetten, als je tenminste je tanden er eerst niet op kapot hebt gebeten. Twee januari is er een speciale dag waarvoor dit soort gebak wordt gemaakt en gegeten. Tradities, ben ik gek op. Vooral als het iets met eten te maken heeft.

LIST EN BEDROG (rev)

Lees voor eerder geval: HIER en het dossier verzameld werk "list en bedrog"

Even een opfrissertje.
Het begint met een reservering voor een week of meer.


Hello
     We require accommodation in your facility for two (2) , we will be
     visiting your country for a Seven (7) nights in the month of Jan. 2011
     Please check availability and get back to me with the costs forthe
     duration of our stay:
     Dates: 23rd JAN. -29th JAN. 2011
     Duration: 7 nights
     Person: 2
     We are willing to book immediately and will make deposit
     to be secured for the period we requested:
     I look forward to hearing from you shortly.
     Kind Regards,
     Mr&Mrs Robison  


Dat kost een paar honderd euries.

Hello!
Sorry for the late response,and thanks for the updated information.We are okay with the accommodation and cost. I would also like to confirm the reservation on the following information:
Mr& mrs A . K Robinson
2 Frunze , 83100 Donetsk, Ukraine.
Also , due to the unsecured use of credit card online or on the
phone I have arrange for payment inform of check.
Please do forward me the following details for payment
FULL NAME
BILLING ADDRESS
CONTACT TELEPHONE NUMBER
Hope to hear from you soon
Regards
Anna
Die gegevens staan in de signature van elke antwoord mail maar vooruit dan, dat geven we nog een keer. Is dat een soort intelligentie test? Vervolgens komt men met een probleem van een check die verwisselt is en "only you can help me Obi one Canobi"
Hi
I am sorry for all the delay in payment .
There was a mix up in the payment sent to you ,
I was suppose to receive two separate payment one for you and the 
other for our travel agent .
All payment was issue in your name and sent . I tried to correct 
this but it was in vain as i was ask to resolve the problem 
ourselves. It would have to go through a very long process to change 
this error .
Please I don't know what to do.
our travel agent advised me to contact you since the check were 
issued in your name , you should be able to help.
The check were issued in your name for the amount of €4768 .
As soon as you have the check cleared into your account, you are to 
keep your full payment and remit the balance to our travel agent.

Thanks

Je schrijft terug dat dat geen enkel probleem is. En ben ff advies gaan vragen aan de bankdirecteur. Die kwam met een verhaal dat de check er minimaal 3 weken voor nodig had om te clearen, en dat je daarna nog 3 weken moest wachten waarna de transatie niet meer terug gedraaid kon worden.
En verdomd er ligt ineens een check in mijn postbus.












Natuurlijk wist ik dat die check vals was, bevatte zelfs een spelfaut. Als je dat doet ben je toch wel erg dom aan de gang nietwaar. Was wel stomverbaasd dat er heuswaar inderdaad een check opgestuurd werd. Tot zover werd het spel door mij dus goed gespeeld, dacht ik. Fannie maar waarschuwen: wees voorzichtig, het is wel de reinste maffia. Maar zolang het spel correct gespeeld wordt, geen checks gaan schrijven of innen is er niets aan de hand toch? 
Afijn maar weer eens een bezoek aan de bank gebracht, en die knakkers moesten wel twee keer kijken. Op zich al merkwaardig, of was de vervalsing behoorlijk goed? Nou ja er zaten toch wel erg veel fouten in. Bankrekeningen die niet gelijk waren of klopten, plaatsnaam verkeerd, en een spelfout. Bovendien zag de check er totaal anders uit dan normale BNP sjekkies. Het is heel simpel: een check moet gewoon tadeloss correct zijn. 
Dat is namelijk een van de "zekerheden" bij het check verkeer. Als die dingen ook nog onduidelijk, onleesbaar of als er ook maar iets aan mankeert bij het uitschrijven, gewoon opnieuw laten schrijven. Want onduidelijk geschreven of doorgehaalde  checks moet je gewoon weigeren. Het moet allemaal tot op atomair nivo kloppen, juist.


Ter vergelijking boven een valse check en onder een goede. In rood staan de fautjes aangegeven.

De directeur himself ging nog even bellen naar de company waarop de check was uitgeschreven, en al snel bleek dat die onschuldig waren. De tegenrekening bleek ook nog eens een interne BNP rekening te zijn. Dat is dan wel weer een knap staaltje bedrog. Want de company zou dan niet gedebiteerd worden en geen alarm slaan. Voordat het fraudeteam van BNP actie neemt laat zich maar vragen. Snel natuurlijk, want men is er nogal hot op. 
Gelukkig had ik de handel al gescanned, want ik moest het ding wel inleveren. Kreeg nog een complimentje mee: goed gedaan jochie! En daar kon ik dan mee doen, niks om in te lijsten, jammer.
Wel nog even een mailtje gestuurd naar de firma list en bedrog dat de bank de check niet accepteerde en dat de reserveringsdatum nu wel erg dicht bij kwam. Hoe moet ik dat nu doen? Help!
Ik blijf natuurlijk wel de randdebiel spelen, dit wordt he-le-maal uitgemolken. Ies leuk, ies koeltoer.

Krijg ik net nog een mailtje of ik maar aangifte bij de gendarmerie wilde gaan doen, ammehoela. Wat kunnen die nu uitrichten tegen een stelletje ukraiense criminelen?
Lees voor eerder geval: HIER en het dossier verzameld werk "list en bedrog" 

Geen opmerkingen: