koksmes 20cm |
keukenmes 20cm |
Kokkerel je iets meer dan gemiddeld dan heb ik gemerkt is een kort mestje voor het peuterwerk, pasteitjes en kazen handig.
universeel mes 8-13 cm |
We hadden een lang plat snijmes, voor het doorsnijden van taartbodems, en het zeer dun snijden van vlees. Dat mes is op de een of andere manier verdwenen tijdens een van de verhuizingen.
Voor het uitbenen, wat een gemiddelde hobby kok niet vaak doet als er een redelijke slager in de buurt is, is een fileermes van15-20cm ook handig.
fileer of vleesmes 15-20cm |
(alle plaatjes van knivesandtools.nl)
Meer aan messen heb je volgens mij niet nodig. Of je moet je ergens in gespecialiseerd hebben als zeevoedsel, groenten, of kruiderij of zo.
Voor wie er interesse in heeft hier een NL messen web winkel tegen redelijke prijzen. Na een beetje surfen op wat franse sites blijken de prijzen daar (opnieuw) veel duurder te zijn met vergelijkbare messen.
Via de boekjes van Barrière zoek je naar onbekende termen in de koken-logie op het internet. En ontdek je coquinaria. Gemaakt door Christianne Muusers. Zij is bezig met het bewerken van drie middeleeuwse manuscripten. Vooral lekker onderzoek lijkt me, omdat ze dingen vast en zeker moet uitproberen. Nuttig, omdat ze de middeleeuwse receptuur begrijpelijk maakt in hedendaag nederlands. De site is tweetalig (NL-UK) en zeker een kijkje waard.
Overigens de receptuur is redelijk vaag valt mij op. Enerzijds, heb ik geleerd, omdat men hoeveelheden op gevoel deed en anderzijds de bereidingswijze zat in het hoofd van de kok. Ook werden de specerijen nogal met de losse hand toegevoegd, volgens Barrière.
Het wordt weer hoog tijd in te gaan slaan om wat recepten uit te proberen. Zoiets als kip met citroen en rozijnen lijkt me interessant en ik las iets over dadels en kip. En wat denk je van koteletjes met grove mosterd en rode wijn?
Heerlijk dat koken. En moet je een smoes hebben om dingen uit te proberen voor het nieuwe seizoen begint? Toegegeven soms zitten er recepten tussen die niet te pruimen zijn, dat weet je dan ook weer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten