30 maart 2010

Gasten

De eerste gasten van dit jaar zijn weer gearriveerd. Een leuke gezellige groep motrocrossers. Die gaan zometeen flink modderhappen want de afgelopen dagen heeft het hier flink geregend. En de vorst zit nog steeds een beetje in de grond dus dat wordt een spektakel. Het schijnt ook een internationale cross te zijn want de (gasten)crossers zijn officieel afgevaardigd door de bond. Wat een festijn.
Ze boekten hier kamers omdat het op de camping een teringherrie schijnt te zijn door een onvermoeibaar leger aan crossers en hun begeleiding.

Maar och arme het was een modderbad waar de motoren hier en daar tot in hun assen verdronken. Toen de jongens terugkwamen was de ergste modder er al weer afgespoeld, maar dan nog, wat een zooi. Gelukkig hebben we ruimte zat om dat uit te kunnen leggen. Uiteraard had het de hele dag gemiezerd, kout, koud koudt! Die zouden bij terugkomst wel een hapje lusten. Eerst maar eens een bakkie verse kippensoup dat wamt op. En op speciaal verzoek patat, he waar is die andere zak patat gebleven, dacht dat ik iets meer in voorraad had. Het nagerecht Fromage Blanc, ging er ook in als pap. Eerst eens voorzichtig proberen, want onbekende smullerij is toch ff uitproberen. Maar rap daarna ontstond een kolkje in de fromage blanc, gezoet met vanillesuiker en rietsuiker, half bevroren, en met warme honing en chocola overgoten. De heren hadden het naar hun zin. Ach je maakt er iets speciaals van voor je gasten nietwaar?


FOIR
Elk jaar op het laatste weekeinde van maart is er de foir in Saint-Loup-sur-Semouse een plaatsje hier 15 km vandaan. Een soort bazar met natuurlijk de traditionele waren als brood, worst, kaas enzo

En een enorme tent voor producten als kachels, aardwarmte, bouwmaterialen, meubels. Viel de stroom ook nog uit! Lutserts.
 
Geothermie en zonnecellen zijn ook een hot item hier. En wordt, in tegenstelling tot NL, heftig gesubsidieerd door middel van een "credit d'impot" een belastingvoordeel dat je rechtstreeks per cheque van de belasting terug krijgt. Gewoon een officiele rekening bij je belasting aangifte stoppen, ergens iets invullen en hoppa geregeld. Wat hoor ik toch altijd in NL echoën: eenvoudiger kunnen we het niet maken? Zoiets kan dus gewoon wel.

Giftige kleuren bankstellen zijn weer te over. Dit model is wel handig want je schijnt het te kunnen uitklappen, heb je meteen weer een reserve bed. Maar ja op zoiets wil ik nog niet dood gevonden worden, getver!

Loop ik altijd ook even bij de kok en bakkersschool demonstraties demo's langs. Dit jaar was er hap hap bij, mjammie! Ook  weer leerzaam om er eens doorheen te lopen. Die hebben een verrijdbare mega oven. WIMMM!

Oh wat zijn ze trots! Geweldig!

Hier een roos van suiker gemaakt. Kijk, dit noem ik nu ambachtelijk, of het nu mooi of lelijk is, doet niet eens ter zake. Een bak suiker met ietsjes water wordt op een of andere manier zo opgewarmd dat het een soort pasta wordt, beetje kleurstof erdoor, en dan trek of pulk je van de bol heel dunne plakjes in de vorm van rozenblaadjes. Die plak je vervolgens aan elkaar tot een komplete roos. Onder een warmte lamp houd je de suiker net iets kleverig zodat het blijft hechten aan elkaar. Vakmannetje hoor!
Heb ff gevoeld en geprobeerd, dat gaat niet makkelijk, heb toch wel wat ervaring met boetseren van klei en zo. Ook hier geldt natuurlijk: "Übung macht den meister", weer al te waar.
Maar de idee ga ik zeker eens verder proberen, een kilo suiker heb je zo gekocht, zal wel extra fijne suiker moeten zijn. Eens vragen aan Fannie, die weet dat soort dingen altijd wel. Je schijnt het ook te kunnen blazen als glas ahw dat zag ik ze vorig jaar doen. Een uitdaging. En desnoods maak je er maar weer suikerklontjes van, niet dan?!
Wel weer balen dat de camera zich niet goed scherp stelde op het product van de maitre zelf. Met photoshop kreeg ik ook niet echt een mooi plaatje. Lang leve de automatische kamera's.

POOTJE
Met het voetje gaat het de laatste twee dagen met sprongen vooruit. OK de enkel is nog wel ff iets dikker dan normaal maar na nog een weekje rusthouden moet ik er weer heftig tegenaan kunnen gaan. Een hele tijd verloren, domme pech! Tijd die ik hoop te winnen door een aantal aktiviteiten op te schuiven tot na het 1e weekeinde van juni als we full house hebben. Zo is april voor het balkon, de ramen en de vloer. En verrek vandaag liep ik al hobbelend toch nog ff Beaupère tegen het lijf. Een afspraak voor volgende week gemaakt dat ie me zou komen helpen een inhaalslag te maken. Ben benieuwd of ie komt opdraven. En zoniet nou ja dan maar alleen met de kango de handel in gruizels beuken.

PLANNEN
We zijn eruit met de indeling van het nieuwe apartement. Fannie zou graag een extra slaapkamer en sanitaire unit in het gasten apartement willen hebben. Dat wordt echter een behoorlijk benauwend gebeuren dan met piepkleine slaapkamertjes. In een van de kamers zou praktisch geen daglicht meer komen. Dat kan wel, maar dan alleen met een zonnebuis. Die moet dan boven het balkon uitsteken. Tuurlijk alles kan technisch gezien maar of het estetisch een goede oplossing is daar twijfelen we aan. Het oorspronkelijke ontwerp is weer uit de map gehaald en dat gaan we bouwen.

Nou ja er zal nog wel het een en ander heen en weer gemaild worden tussen Wim en ikke.

Geen opmerkingen: