19 maart 2010

Magnolia

In maurik hebben we bijna direct na de aankoop van ons huis - bijna 17 jaaar geleden - een magnolia in de grond gestoken. Omdat we de bloem prachtig vonden en we in die tijd nogal wat literatuur aan het lezen waren waarin de magnolia een rol speelde ( o.a. de Rechter Tie serie). Ons struikje is nu een forse struikachtige boom geworden van pak'm beet 4 meter hoog. Magnolia's groeien niet zo snel en bloeien uitbundig in het voorjaar. Verder nut heeft deze boom/struik niet.
Het leek ons dus leuk om zoiets ook hier in de grond te steken. Maar ja stekken van een bestaande boom schijnt nogal lastig te gaan volgens de verschillende fora hierover. En vermeerdering van magnolia's schijnt een meerjaren iets te zijn, een uitdaging dus. Maar we gaan een poging doen. Voor hints en tips houden we ons natuurlijk weer aanbevolen.

Zo beginnen ook de plannen voor het inrichten van de tuin wat meer dan vage vormen aan te nemen.

Voor het huis zijn eervorig jaar december door de Korst  een paar bomen geplant. Tijdens de kerst In december. Nou ja. Daarvan heeft er een het zeker overleefd, van een weten we nog niet zeker, en een is doodgemaakt door Damien door rondom de schors door te snijden met een kantenmaaier. Je weet wel zoiets met een draadje dat keihard ronddraait. Schors rondom van een boom doorsnijden is een zekere manier om hem dood te krijgen. Dus een moet er sowieso vervangen worden. In de plantenbakken rondom is lavendel geplant en er is een buxus haag bij de gastenkamers in wording. In dat vak heb ik boomschors rondom de buxus plantjes gestrooid en dat houd én de grond vochtiger in de zomer én houdt het onkruid goed tegen bovendien staat het leuk. Dat deel van de tuin is daarmee wel OK. Op het normale onderhoud na dan.

Achter hebben we dan nog een lap grond liggen. Het grootste deel is voor de schapies, helemaal achterin is een boomgaard met een fruitboom of 12, dus da's ook wel OK. En dan is er de wei naast het huis en de "tuin" direct achter ons waar nu paden aangelegd worden van het puin dat uit het tweede apartement komt. Dat laatste is dit jaar aan de beurt om opgekalefatert te worden. Ruimte zat om er iets leuks van te maken. Een voorlopige schets.

Rondom komt dus een pad, dat ook leidt naar het nieuw aan te leggen zwembad. Dat blauwe vak midden in moet dan een waterpartij worden en het vlekje daarboven daar komt het buddha beeld wat Fannie vorig jaar heeft gekocht. De linker rechthoek is dan de kruidentuin in wording. Verder laten we de tuin organisch ontstaan, niet in een keer aanleggen maar geleidelijk aan inrichten.


De magnolia kan dan rechtsboven komen te staan naast de ingang naar het zwembad.

Geen opmerkingen: