Bach werkte veel in opdracht voor de kerkheren, de grooste politieke macht in die tijd, Vandaar dat er erg veel kerk muziek door hem is gemaakt. En rond deze tijd, pasen loert om de hoek, is zijn Mattheus Passion natuurlijk weer erg populair. Het in treurige verhaal beschrijft het stervens proces van de profeet uit de gristelijke wereld. Nee niet alle muziek is prachtig, integendeel veel is eigenlijk puinzooi - mijn mening dan - Maar af en toe hoor je een pareltje ertussen. Over smaken valt nu eenmaal niet te twisten. Voor het gemak hier meteen maar even de top tien volgens ClassicFM dan.
1 Matthäus-Passion - Erbarme Dich
2 Orkestsuite no. 3 BWV 1068 - Air
3 Jesus bleibet meine Freude, BWV 147
4 Matthäus-Passion - Wir setzen uns mit Tränen nieder
5 Orkestsuite no. 2 BWV 1067 - Badinerie
6 Matthäus-Passion - Kommt ihr Töchter helft mir klagen
7 Concert in d kl.t. voor 2 violen BWV 1043
8 Weihnachts Oratorium - Jauchzet, frohlocket
9 Cellosuites, BWV 1007-1012
10 Das wohltemperirte Clavier
Nu niet meteen naar de bieb rennen want youtube heeft een gigantische verzameling van die gast online staan. Een proeve van: (ook al vind ik dat dit stukje beter op een luit gespeeld kan worden - helderder)
En vooruit maar nog maar eentje:
OK je moet een beetje melancholisch zijn om hier in de juiste stemming naar te luisteren, maar dan heb je echt waar voor je geld.
Veel ringtones voor de telefoon worden bijvoorbeeld van het stukje Air (BWV 1068) afgeleid, ik bedoel maar.
Je hebt stukjes die omgewerkt worden naar andere instrumenten: gitaar, viool, orkest, piano (das weltemperierte klavier is een topstuk) etc etc.
Bijzonder. En er is een ingenieur die al die bliepjes in de IC room, waar iedereen horendol van wordt, met klassieke muziek wil vervangen. Het patroon is zo samengesteld dat als er een bliepje uitvalt de muziek blijkbaar meteen vals klinkt, geniaal bedacht toch maar weer. Maar om de hele dag nu hetzelfde deuntje te moeten horen...
HET PROJECT
We zijn nu ruim anderhalf jaar aan het verbouwen, en we zijn nog lang niet klaar met het totaalplan (3 fasen en 75 stages voor de kenners). Nee het is absoluut geen rampenhuis, we pakken het gewoon gefaseerd aan en op basis van een van te voren opgestelde project en prioriteiten lijst. Zeg maar zo dit wordt uitgevoerd als een gewoon standaard project. Oepf dat klinkt errug saai, maar nee er gebeurd echt van alles. Je valt soms van de ene verbazing in de andere. En persoonlijk vind ik het nog steeds één groot avontuur. De lezers die regelmatig ons verhaal volgen op deze blog hebben daarvan mee kunnen genieten ;=) Maar we zijn nog niet klaar dus wordt vervolgd. Hieronder kamer 3.
Gelukkig heb ik tot nu toe nog niets hoeven af te breken of echt opnieuw moeten doen omdat de volgorde of planning niet klopte. Wel zijn er een paar van die details die ik opnieuw wil doen als het grote verbouwen achter de rug is, maar zoals gezegd het zijn details, meer in de afwerkingssfeer.
Onderwijl blijf je driftig aan het tekenen, dingen bedenken en tijdig alternatieven vinden voor de indeling van kamers of zaken als de verwarming van het zwembad. Welk zwembad er precies moet komen is nog een beetje afhankelijk van de prijs, maar zelfbouw en prefab maakt wat dat betreft niet zoveel uit. Voor de eerste heb je altijd een vergunning nodig en de ander, zolang ie boven de grond blijft staan, is er geen vergunning nodig. We hebben nog twee maanden om de knoop door te hakken. En dat is het fijne van zo'n project planning, je ziet dingen van te voren aankomen en kan daarom ruim van te voren aannemers arrangeren.
Domme pech dat ik nu uitgeschakelt ben door die manke poot, maar dat is nu eenmaal het risiko. Dat wordt echt een knelpunt (risico) nu. Komt tijd komt raad. Moet denk ik maar eens op jacht gaan naar een hulpje voor een maand, natuurlijk niet voor de tarieven van een aannemer. En iemand waar je een beetje op kunt bouwen, geen Damien dus.
ZONNECOLECTOR
Vorige week is er een vacuum heatpipe zonnecollector, met 18 buisjes, bij de Brico gekocht. Op youtube zie je filmpjes ervan en na en halfuurtje in de zon kun je de heatpipe al niet meer aanraken. Kokend heet. Bij volle zon dus. Toen ik met mijn proefexemplaar in de late winterzon het uiteinde aanraakte was het wel erg heet maar niet kokend heet. Maar dat moet goedgaan, als er zon is. Wim stelde een drum voor om er een vuurtje in te stoken en zo het water op te warmen. Wellicht zal dat wel moeten in de herfst of winter als er erg weinig zon is. Voorlopig eerst maar een paneel gekocht om te kijken wat het wordt. Misschien moet er een tweede of zelfs een derde bijkomen, maar dat zien we dan wel weer. Maar hoe meer ik op het internet rondspit des te meer krijg ik de overtuiging dat het wel gaat lukken. Volgens berekeningen zou je met een unit een kamer met gemak moeten kunnen opwarmen. Dan moet je natuurlijk wel zon hebben, hè. Volgens mijn eigen berekeningen zou je vier van dat soort units nodig hebben in de winter als je ook nog je warmwater er van wil trekken, en misschien zelfs het winter atelier ermee verwarmen. En als het moet kun je de handel ook nog koppelen aan de CV, maar dat wordt weer een ander verhaal.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten