12 maart 2010

Energie

Nu heeft niemand in NL de illusie dat de miljeu heffingen (= belasting = -/- inkomen) in allerlei vormen ook daadwerkelijk aangewend worden om de miljeu problemen aan te pakken of mogelijke neutraliserende maatregelen als bossen planten e.d. te betalen. Integendeel. Pretprojecten als protesten van miljeufreaks worden hier uit betaald, foldertjes en zelfs glossies worden met tonnen tegelijk gedrukt. Vliegtuigen waar niemand iets aan heeft worden ermee gekocht en banken worden er mee ondersteund. (opmerking: heeft u al een bankier terecht zien staan bij de rechtbank?)

FIJNSTOF
Een van de smoesjes, pardon redenen, waarom er miljeu belasting op de benzine wordt geheven is het beruchte fijnstof dat tijdens het autorijden ontstaat. Fijnstof is niet fijn. Fijnstof komt voor een deel van de autobanden die op de snelwegen verslijten, uit de uitlaatgassen, spullen die sowieso over de weg vervoerd worden. Kijk maar eens op het kaartje, hoe donkerder hoe "fijner". Fijnstof in je longen geeft je een benauwd gevoel en vergiftigd je bloed. Maar ook niet te versmaden zijn de tonnen woestijnstof uit verre landen die over ons uitgestort worden, vulkaanas en meer van dat soort fijne dingen waar we absoluut niets voor en mee doen of überhaupt iets aan kùnnen doen met de beste wil ter wereld niet.
Jawel schreeuwen dan die buro-vandalen: we heffen belastingen om het gebruik van de auto tegen te gaan. Dat dit jargon is om uw en mijn inkomen nog verder af te romen, en het plezier dat we nog aan autorijden zouden kunnen beleven van ons af te nemen, moge duidelijk zijn. Tuurlijk we gaan minder autorijden, niet uit miljeu oogmerk, maar omdat het gewoon niet meer te betalen is voor de normale mens met een gemiddeld inkomen. Want verstookt u voor de lol 50 euries extra belasting aan brandstof, dat kan gewoon niet meer uit, toch?

Een verlicht despoot zou zeggen: bedenk rap eens wat maatregelen om dat tegen te gaan en hoppa, opgelost.

Maar in onze polder demokratie (demagogie) wordt er voor zover ik weet helemaal niets aan gedaan of ondernomen. Daar is immers geen geld voor? Watte?! Nee het geld is al uitgegeven, maarre het was toch bedoeld voor... Dat heeft u verkeerd begrepen, uit zijn verrband getrokken, en als het al gezegd is dan is het niet zo bedoeld geweest. Dat herkent u toch?
Hoewel, er wordt wel oeverloos over geouwehoerd. In talloze "overleg" organen, studiegroepen, kommissies, adviesraden, stuurgroepen, beleidsstuurgroepen, adviesburo's, adviseurs, (belasting)ambtenaren-overleggen, gesubsidieerde miljeu groepen.... Dit lijstje is schier oneindig, en geloof me in elke bestuurslaag wordt dit proces herhaaldelijk dunnetjes overgedaan: centrale overheden, provinciale en gemeentelijke... Want een rapport is geen rapport, er moet dan een adviesgroep komen die een beleid voorbereid waarmee een beleidsvoorbereidende raad weer een stuurgroep mee aan kan sturen welke dan uiteindelijk de opdracht aan weer een ander buro geeft een tweede studie te doen. Waarover dan weer een rapport geschreven moet worden. Waarna het circus weer opnieuw begint.
En bij de druif van Bachus gebeurt dat ook nog eens in organen als waterschappen, buurtraden, miljeuraden, stadsdeelraden, en dat ook weer op allerlei nivo's. Die gehele mallemolen van polderoverleggen dus.  En dat kost dus miljarden. Ik noem maar een paar kostensoorten, zomaar uit de losse hand: aanwezigheidpremie, studietoelage, onkostenvergoeding, verblijfskostenvergoeding, subsidies, daggelden, ongemakstoeslagen, reiskostenvergoeding, studiereizen, kongressen, vrijstellingen, publicitaire kosten, overuren, kantoorkosten, advocaten, etc. etc. et cetera. Of is er juist daarom geen geld meer? Het geld waait gewoon weg, het verdampt. U denkt dat ik overdrijf? Nee hoor gewoon in het jaarverslag van binnenlandsezaken en de 13 andere ministeries na te lezen. Want dat slechts één ministerie zich met deze zaak bemoeit is natuurlijk UIT-GE-SLO-TEN.

En dan klinkt het: "Onvoorziene neveneffecten" uit het hoofd van zo'n buro-vandaal dan, blij verrast - overigens 100% voorspelbaar - weer. Maar bij de druif van Bachus, waar zit de intelligentie van dergelijke misbaksels dan, in hun okselhaar? Zelfs een junkie die zich drie dagen aan een coma heeft liggen zuipen kan met de naald nog in zijn arm zonder nadenken direct en zonder stotteren vertellen wat er gaat gebeuren: minder omzet horeca, minder bezoek musea, pretparken, dierentuinen etc etc.  Dus minder inkomen voor de schatkist DUS belastingen weer omhoog
Ziet u dat beeld nu ook opdoemen? Een plaatje van een neerwaartse inkomens spiraal? Daar hoef je echt geen comateuse junk met een nadreunend dilerium tremens voor te zijn. Laat staan een buro-vandaal die de hele dag niets (anders) doet.

CENTRALE
Nu kreeg ik vanochtend een visioen. Nou ja een ideetje. Er wordt miljeu belasting geheven op aardgas, behalve voor electriciteits opwekking staat in het belastingsfactsheet. Hèe bingo dacht ik. Je krijgt toch subsidie als je stroom opwekt, innovatie korting als je iets nieuws bedenkt, en zovoort? Nou wat let je dan om een kleine gasgestookte mini electriciteitscentrale in je achtertuin te zetten. Zo'n micro turbine gekoppeld aan een dynamo of zo ( zou je met een iPhone een dynamo kunnen aandrijven?) En hoppa u bent in no-time in big business: een kosten vrije (dus  gesubsidieerde) centrale in de achtertuin of op zolder. En het levert nog geld op ook! Én poen van de electriciteit, én poen van de subsidies, én gratis teruggewonnen warmte (wordt ook nog gesubsidieerd). En waar het allemaal  om gaat: geen belasting op het gas en electriciteit. Kan het nog mooier? U wordt rijk! De opbrengsten steekt u in aardwarmte (subsidie en -/- belasting) en u kunt al snel op de Bahama's, st. Nevis, Dubai, of Guernsey, gaan bankieren. Met een postbus bedrijfje op Curaçao, of zoiets uiteraard.
En in plaats van naar beneden gaat die spiraal weer omhoog, of niet dan.

Geen opmerkingen: