Deze week arriveerden zo'n beetje de laatste gasten van het
naseizoen. De laatsten? Meestal blijft het na de herfstvakantie,
net als in andere jaren, erg rustig in Le Mouton Qui Rit. Hoewel,
je weet maar nooit. Dit was ook weer een prettige verrassing. De
klussen moeten nu maar even opgeschoven worden, niet erg.
Plan van aanval
Aan het ontbijt bespreken we wat een leuke tocht zou kunnen zijn
(een rondje Corre-Langres-Vesoul-Mailleroncourt). Daarna wordt de
wijde omgeving dan onveilig gemaakt om 's avonds gezellig rond de tafel te gaan zitten. Het is al vroeg donker, dus dat maakt meteen
de sfeer aan tafel. Uiteraard moet je dan even vertellen over het
hoe en waarom hier een B&B begonnen is, wat je hiervoor gedaan
hebt en waar je je in de wintermaanden zoal mee bezig houdt.
Keramiek is altijd een dankbaar onderwerp. De huisjes in wording
passeren dan de revue, waarom precies 108? Omdat ik bij 9 ben
beginnen te tellen, de eerste 8 zijn namelijk weer de ton in
gemikt of om een andere reden gesneuveld.
Als men laat in de middag terugkomt zijn de verhalen niet van de lucht. Een soort apéro lijkt dan op zijn plaats. Glasje wijn, hapje kaas. Dan komt het eten op tafel en voordat je het weet is het alweer tien uur. Tot nu toe kip gestoofd in een lokale pruimensoort aangevuld met een handje gedroogde pruinen, filet Mignon met de LMQR roquefort saus, vandaag Boeuf Bouguignon. Die staat al weer een paar uur te pruttelen. Morgen ws het laatste maal, misschien willen ze er nog een nachtje aanbreien.
Pie
Dan is een pie misschien wel lekker als hoofdgerecht. Daar heb ik verschillende varianten van, een beetje afhankelijk van het aantal personen.
2 persoons pie |
vullling 2p pie |
De pie kun je in verschillende jasjes stoppen, van gewoon een
plakje dun uitgerold deeg tot aan feuilleté deeg. Ook een beetje
afhankelijk van de vulling. Het deeg kun je hier kant en klaar in
de winkel kopen (pâte brisée, of pâte feuilletée pur
boeurre)
Recept
Recept voor 6 personen.
Bak 500gr gehakt (5%vet) uit met gerookte allumettes (fijn gesneden spekkies), uien,
knoflook en beetje zout. Dan voeg je een volle el kappertjes toe,
2 tl kaneel, handje rozijnen, scheut gember siroop en zout naar
smaak. Tenslotte een klein mespuntje sambal en een klein blikje
groene erwten. Dit laat je 10 minuten mee stoven in een afgedekte
wok. Daarna deksel eraf en het overtollige vocht laten verdampen.
Ondertussen vlecht je van 2 pakjes gerookt ontbijtspek een matje.
Leg dat in een rechthoekige ovenschaal en schep daar de vulling
in. Vouw het matje dicht over de vulling heen en zet dat 10-15 minuten
bij 250ºC in de oven. Met prikkers kun je het matje nog fixeren
zodat het niet openbarst. Als het spek begint te krullen of
bruinig wordt eruit halen. Prepareer het deeg, uitrollen, haal de prkkers uit de vulling en
plaats de vulling met matje en al er bovenop. Vouw het deeg dicht over de
vulling (randen goed aandrukken en met water vastplakken) en
plaats het pakketje boven op bakpapier in de oven. Zodra het deeg bruin is uit de
oven halen. plaats de pie op een platte ovale of rechthoekige schaal en bestrijk het geheel met (zelfgemaakte) marmelade
siroop. Leg een paar snippers marmelade over de pie heen, met iets groens en rood er omheen.
Erbij: iets als een komkommer of tomaten salade of iets anders
lichts.
Wijn: Bordeaux supérieur.Houdt ook het voor- en nagerecht licht.
Het is een behoorlijk vullend gerecht, dus zelf zou ik er geen aardappelen of rijst of zo bij serveren.
Eet smakelijk.
Opmerking:
Uiteraard kun je dit ook als voorgerecht geven. Verminder de porties dan tot een kwart of kleiner. Leuker, maar een stuk bewerkelijker, is om in dat geval eenpersoons vormen (porcelein) te gebruiken en het gerecht daarin ook op te dienen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten