Schaapie
Vrijdagmiddag zat ik, onderwijl prutsend aan
huisje 20, te wachten op de kopers van de laatste ram van dit jaar.
Geheel on-Frans kwamen ze precies op de afgesproken tijd aan. Kopers die
vorig jaar ook een schaap hadden gescoord hier. Ach, tevreden
klanten... Uiteraard wilden ze eerst de waren zien. Of ik ze al had
vast gezet? "Nee", antwoordde ik. "Het vangen van een schaap is heel
makkelijk. Een beetje rammelen met brokkies en ze
rennen op je af." Ze keken me een beetje ongelovig aan. Afijn, het
bewijs is in het eten van de pudding. Een bakje vol met granulaat
scheppend, een beetje rammelen en na een paar seconden gingen de eerste
koppen omhoog. Aan het gehoor van de schapies mankeert niks ;=) Na een
halve minuut stonden ze aan het gaas te dringen om maar vooral als enige
en eerste de brokjes te kunnen scoren. Even later was de keuring door
de heren gedaan en nam men een besluit. Na enig marchanderen was boer
Cornelis een schaap armer. Nu nog inladen, ook geen punt hoor! De heren
hadden er nu blijkbaar meer vertrouwen in want er ging een waarderend
mompelen op en eentje ging de auto halen. Ondertussen deed ik de stal
open, mikte een paar handen brokjes in de bak, een beetje rammelen met het tijltje deed
opnieuw wonderen. De kopers maakte opgewekte geluiden over hoe makkelijk
dit wel niet ging en na een paar minuten was de ram ingeladen.
Nu nog even wat napraten, dat hoort erbij hè. Koetjes en kalfjes, of
zouden ze nog iets te drinken hebben verwacht? Eens opletten hoe dat
gaat bij anderen. Ze waren in ieder geval blij dat ze niet als een
bezetene achter het schaap aan hadden hoeven te rennen. Even schoot het
beeld door mijn hoofd heen van twee in de wei heen en weer rennende
mannetjes met een naar alle kanten weg schichtende kudde. De schaapies
moeten namelijk niet zoveel van vreemden hebben die aan de verkeerde
kant van het hek staan. Zou wel hilarisch geweest zijn trouwens. "Ach
als je rustig met je beesten omgaat, ze niet opjaagt, doen ze vanzelf
wat je wilt", legde ik uit. "Achter beesten aanrennen is een garantie
dat je ze niet te pakken krijgt. Bovendien wordt de kudde dan erg
onrustig en mag je het de volgende dag nog een keer proberen. Met
weinig kansen overigens." Er werd enigszins bedachtzaam geknikt. Nog een
keertje handjes schudden en hop op weg met de buit.
Gaudí + 1
Vandaag stortregent het weer eens.
Alles wijst er op dat het geen erg kleurrijke herfst wordt. Nou ja, je
kunt niet altijd alles hebben.
Ik zit in de keuken op
m'n notebook de blog bij te werken. Een kop koffie onder handbereik. De
radio laat een special over Edit Piáf horen, de soep staat te pruttelen,
huisje 20 begint te vorderen, de regen ratelt op het afdakje. Vannacht een paar filmpjes over Gaudí van het internet geplukt. Waaronder eentje
die vanuit het zichtpunt van architecten wordt gegeven. Erg interessant
om te horen en zien hoe Gaudí zonder computers en hogere wiskunde iets
kon construeren waarover ze zich na bijna 80 jaar nóg verbazen.
Wat die man in zijn eentje deed daar is nu een groepje architecten mee
bezig, kun je nagaan.
Anekdotes...
Het verhaal gaat toen iemand aan Gaudí vroeg
wie zijn inspirator was, hij naar buiten keek en naar een boom wees.
Zeggende: "Dat is mijn leermeester". Constructies uit de natuur speelden
immers de hoofdrol in zijn ontwerpen. OK, nóg een. Bij het uitreiken
van de diploma's aan de net geslaagde architecten gaf de directeur van
de academie Gaudí een opmerkelijke uitspraak mee: "Heren we verkeren in het gezelschap van een verwarde man of een genius". Dat zul je maar
meekrijgen op je afscheid!
Gelukkig heeft Gaudí zich niets aangetrokken
van wat mensen van zijn ontwerpen vonden. Nú is Barcelona, voor
liefhebbers van architectuur, een pelgrimsoord geworden om het werk van
deze bijzondere architect te bestuderen. Ook voor mijn huisjes is Gaudí
mijn principale inspiratie bron.
Barcelona
Moet
Fannie maar eens overhalen om nóg eens een keer naar Barcelona te gaan. Met
de kennis van nu zal dat beslist een verrijking worden. Slechts 900 km
rijden van hieruit, is te doen in een dag. Of via de toeristische route,
in twee of drie dagen met tussenstops in een B&B lijkt me ook
wel een goed idee. Vliegen van hieruit lijkt me niet haalbaar, te
omslachtig. Trein wellicht? Wanneer? Goeie vraag. In ieder geval voor
het seizoen weer aanbreekt, in enig jaar. Die bouwwerken lopen echt niet
weg.
#20
Vanavond huisje 20
afgewerkt, morgen bij daglicht een paar fotootjes maken, uiteraard nog
wat vuiltjes wegwerken en dan is mijn rustperiode wel weer voorbij. Dat
griepje heeft toch iets meer van me geëist dan ik dacht. In ieder geval
is de soep uitstekend geslaagd.
Soep
A propos, gasten vragen wel eens naar het recept van mijn bouillon. Hier is een van de varianten. Is echt niks aan om te maken.
Ingrediënten:
200 gr gerookte spekkies (allumettes), een kilo soepvlees (bouguignon),
2 grote uiten, 5 kleine wortels, 1 selerie, 1/2 knolselderij (ruikt een
beetje naar anijs), een kropje sla, 5 grote aardappelen (maaltijdsoep),
een eetlepel Italiaanse kruiden (bij gebrek aan beter), 3 grote tenen
knoflook, olijfolie, 4 runderbouillonblokjes, zout, water.
Bereiding: Eerst
spekkies en vlees (in kleine stukjes gesneden) aanbraden, uien en
knoflook grof snijden en een paar minuten laten smoren. De rest aan gort
snijden (sla heel fijn), alles even laten meekoken. Maak je de soep als
maaltijd soep dan ook de aardappelen in grove stukjes gesneden erbij
doen. Daarna aanvullen met heet water tot bijna aan de rand van de pan
(ik heb een pan van ongeveer 9 liter)
De soep aan de kook laten
komen en ongeveer 2 uur door laten sudderen. Af laten koelen en minimaal
een uur voor het opdienen weer aan de kook brengen en een
uur laten doorsudderen.
Ik laat de pan gewoon op de
kookplaat staan, dan wel elke dag de soep aan de kook brengen en een half
uurtje laten sudderen. Elke dag kun je er wat bouillon uit lepelen, tomaten fijn snijden en een blikje puree toevoegen (tomatensoep), of een paar uien in zeer dun
gesneden ringen hoe fijner hoe beter (uiensoep), of een bakje fijngesneden
champignons (ch. de Paris) met andere soorten paddo's etc. Je kunt er
ook pasta in opkoken daarna eruit vissen, beetje strooikaas erover en geroosterd brood met wat knoflook boter... De bouillon is ook prima als basis voor talloze sauzen te gebruiken.
Bouillon is prima in te vriezen. Laten afkoelen, diepvrieszakje
vullen met bouillon, in een bakje laten opvriezen en stapelen maar! Wel
het vlees eerlijk verdelen ;)
Perfect als lunch met een stuk stokbrood.
Eet smakelijk.
Hé een uitzending op France Musique uit Parijs met het Rotterdams philharmonisch orkest en het NL opera gezelschap. Iets van Wagner, ga ik es ff lui naar liggen luisteren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten