5 oktober 2013

WVTTK 6

Schaapie
Vrijdagmiddag zat ik, onderwijl prutsend aan huisje 20, te wachten op de kopers van de laatste ram van dit jaar. Geheel on-Frans kwamen ze precies op de afgesproken tijd aan. Kopers die vorig jaar ook een schaap hadden gescoord hier. Ach, tevreden klanten...  Uiteraard wilden ze eerst de waren zien. Of ik ze al had vast gezet? "Nee", antwoordde ik. "Het vangen van een schaap is heel makkelijk. Een beetje rammelen met brokkies en ze rennen op je af." Ze keken me een beetje ongelovig aan. Afijn, het bewijs is in het eten van de pudding. Een bakje vol met granulaat scheppend, een beetje rammelen en na een paar seconden gingen de eerste koppen omhoog. Aan het gehoor van de schapies mankeert niks ;=) Na een halve minuut stonden ze aan het gaas te dringen om maar vooral als enige en eerste de brokjes te kunnen scoren. Even later was de keuring door de heren gedaan en nam men een besluit. Na enig marchanderen was boer Cornelis een schaap armer. Nu nog inladen, ook geen punt hoor! De heren hadden er nu blijkbaar meer vertrouwen in want er ging een waarderend mompelen op en eentje ging de auto halen. Ondertussen deed ik de stal open, mikte een paar handen brokjes in de bak, een beetje rammelen met het tijltje deed opnieuw wonderen. De kopers maakte opgewekte geluiden over hoe makkelijk dit wel niet ging en na een paar minuten was de ram ingeladen. Nu nog even wat napraten, dat hoort erbij hè. Koetjes en kalfjes, of zouden ze nog iets te drinken hebben verwacht? Eens opletten hoe dat gaat bij anderen. Ze waren in ieder geval blij dat ze niet als een bezetene achter het schaap aan hadden hoeven te rennen. Even schoot het beeld door mijn hoofd heen van twee in de wei heen en weer rennende mannetjes met een naar alle kanten weg schichtende kudde. De schaapies moeten namelijk niet zoveel van vreemden hebben die aan de verkeerde kant van het hek staan. Zou wel hilarisch geweest zijn trouwens. "Ach als je rustig met je beesten omgaat, ze niet opjaagt, doen ze vanzelf wat je wilt", legde ik uit. "Achter beesten aanrennen is een garantie dat je ze niet te pakken krijgt. Bovendien wordt de kudde dan erg onrustig en mag je het de volgende dag nog een keer proberen. Met weinig kansen overigens." Er werd enigszins bedachtzaam geknikt. Nog een keertje handjes schudden en hop op weg met de buit.

Gaudí + 1
Vandaag stortregent het weer eens. Alles wijst er op dat het geen erg kleurrijke herfst wordt. Nou ja, je kunt niet altijd alles hebben.
Ik zit in de keuken op m'n notebook de blog bij te werken. Een kop koffie onder handbereik. De radio laat een special over Edit Piáf horen, de soep staat te pruttelen, huisje 20 begint te vorderen, de regen ratelt op het afdakje. Vannacht een paar filmpjes over Gaudí van het internet geplukt. Waaronder eentje die vanuit het zichtpunt van architecten wordt gegeven. Erg interessant om te horen en zien hoe Gaudí zonder computers en hogere wiskunde iets kon construeren waarover ze zich na bijna 80 jaar nóg verbazen.  Wat die man in zijn eentje deed daar is nu een groepje architecten mee bezig, kun je nagaan.

Anekdotes...
Het verhaal gaat toen iemand aan Gaudí vroeg wie zijn inspirator was, hij naar buiten keek en naar een boom wees. Zeggende: "Dat is mijn leermeester". Constructies uit de natuur speelden immers de hoofdrol in zijn ontwerpen. OK, nóg een. Bij het uitreiken van de diploma's aan de net geslaagde architecten gaf de directeur van de academie Gaudí een opmerkelijke uitspraak mee: "Heren we verkeren in het gezelschap van een verwarde man of een genius". Dat zul je maar meekrijgen op je afscheid!
Gelukkig heeft Gaudí zich niets aangetrokken van wat mensen van zijn ontwerpen vonden. Nú is Barcelona, voor liefhebbers van architectuur, een pelgrimsoord geworden om het werk van deze bijzondere architect te bestuderen. Ook voor mijn huisjes is Gaudí mijn principale inspiratie bron.

Barcelona
Moet Fannie maar eens overhalen om nóg eens een keer naar Barcelona te gaan. Met de kennis van nu zal dat beslist een verrijking worden. Slechts 900 km rijden van hieruit, is te doen in een dag. Of via de toeristische route, in twee of drie dagen met tussenstops in een B&B lijkt me ook wel een goed idee. Vliegen van hieruit lijkt me niet haalbaar, te omslachtig. Trein wellicht? Wanneer? Goeie vraag. In ieder geval voor het seizoen weer aanbreekt, in enig jaar. Die bouwwerken lopen echt niet weg.

#20
Vanavond huisje 20 afgewerkt, morgen bij daglicht een paar fotootjes maken, uiteraard nog wat vuiltjes wegwerken en dan is mijn rustperiode wel weer voorbij. Dat griepje heeft toch iets meer van me geëist dan ik dacht. In ieder geval is de soep uitstekend geslaagd.

Soep
A propos, gasten vragen wel eens naar het recept van mijn bouillon. Hier is een van de varianten. Is echt niks aan om te maken.

Ingrediënten: 200 gr gerookte spekkies (allumettes), een kilo soepvlees (bouguignon), 2 grote uiten, 5 kleine wortels, 1 selerie, 1/2 knolselderij (ruikt een beetje naar anijs), een kropje sla, 5 grote aardappelen (maaltijdsoep), een eetlepel Italiaanse kruiden (bij gebrek aan beter), 3 grote tenen knoflook, olijfolie, 4 runderbouillonblokjes, zout, water.

Bereiding: Eerst spekkies en vlees (in kleine stukjes gesneden) aanbraden, uien en knoflook grof snijden en een paar minuten laten smoren. De rest aan gort snijden (sla heel fijn), alles even laten meekoken. Maak je de soep als maaltijd soep dan ook de aardappelen in grove stukjes gesneden erbij doen. Daarna aanvullen met heet water tot bijna aan de rand van de pan (ik heb een pan van ongeveer 9 liter) 
De soep aan de kook laten komen en ongeveer 2 uur door laten sudderen. Af laten koelen en minimaal een uur voor het opdienen weer aan de kook brengen en een uur laten doorsudderen.

Ik laat de pan gewoon op de kookplaat staan, dan wel elke dag de soep aan de kook brengen en een half uurtje laten sudderen. Elke dag kun je er wat bouillon uit lepelen, tomaten fijn snijden en een blikje puree toevoegen (tomatensoep), of een paar uien in zeer dun gesneden ringen hoe fijner hoe beter (uiensoep), of een bakje fijngesneden champignons (ch. de Paris) met andere soorten paddo's etc. Je kunt er ook pasta in opkoken daarna eruit vissen, beetje strooikaas erover en geroosterd brood met wat knoflook boter... De bouillon is ook prima als basis voor talloze sauzen te gebruiken.

Bouillon is prima in te vriezen. Laten afkoelen, diepvrieszakje vullen met bouillon, in een bakje laten opvriezen en stapelen maar! Wel het vlees eerlijk verdelen ;)

Perfect als lunch met een stuk stokbrood.

Eet smakelijk.

Hé een uitzending op France Musique uit Parijs met het Rotterdams philharmonisch orkest en het NL opera gezelschap. Iets van Wagner, ga ik es ff lui naar liggen luisteren.  


Geen opmerkingen: