18 oktober 2013

Huisje #21

Het gaat goed met de creatie van huises. Hier nummer 21.

De romp van #21


Het opzetten van een romp bepaalt de koers voor de rest van het werk. Daarom maak ik verschillende schetsen voordat ik aan een nieuw model begin. Deze was een soort voorstudie voor een ander ontwerp, maar toch vond ik het wel grappig om het uit te gaan werken.

huisjes #21, hoogte 22cm
"Hoe lang ben je er mee bezig?", vragen mensen wel eens. Een beetje afhankelijk van de constructie, ben ik 3 á 4 dagen, enkele uren per dag, aan het poetsen, kneden en boetseren. Waarom zo'n lange doorlooptijd? Omdat, als je wat wegsnijdt voor de ramen, het erg lastig is om het gat weer op te vullen zonder zichtbare gevolgen. Dus je denkt goed na, bekijkt of het nieuwe raam past bij het andere, en of het niet te veel "raam" is. Met andere woorden dat er geen gatenkaas in de romp ontstaat. Je zoekt rustig aan naar een balans in het snijwerk en het boetseren. Teveel maakt het geheel te druk. Te weinig, dan doet het af aan de idee van de weelderige stijl van Gaudí.
Daarom wik en weeg je veel en neem je ruime pauzes tussen de sessies door. Ook het gelijktijdig aan meerdere huisjes werken pakt ongunstig uit. Temeer daar het ook weer geen lopende band werk moet worden. Dan loop je het gevaar dat een aantal huisjes op elkaar gaan te lijken. Tot nu toe hebben alle huisjes aparte stijlen en kenmerken gekregen. Dat is ook de lol van deze oefening. 

Geen opmerkingen: