20 december 2011

Sneeuw!

Al een paar dagen ligt hier sneeuw. Overdag smelt het gedeeltelijk weg en `s nachts komt er weer wat bij. De schapies krijgen dan ook hooi bijgevoederd. Brokkies heb ik nog niet kunnen halen omdat de winterbanden er nog niet omlagen. Dat heb ik vanmiddag pas gedaan. Wat een zooi in de wei. Met slippende banden de oprit naar de Grange op en hop naar binnen. Het is nu echt winter!
En, hoog tijd om de collectoren `opnieuw` met antivries te vullen. Er zat na het knappen van een van de slangen natuurlijk alleen puur water in. Dankzij het schakelpaneel dat Wim in elkaar geknutseld heeft, is het vullen met anti vries een fluitje van een cent. Een kwestie van de juiste kranen open of dicht, een container glycol in de tank gieten, en binnen een paar minuten was dat klusje ook weer geklaard.


Dat hele paneel is een soort puzzel. Af en toe staan er mensen gapend naar te kijken en vragen verbijsterd waarom er zoveel kranen op dat paneel zitten. Na mijn uitleg krijg je altijd die `blik`. Nog waziger dan voorheen. Uiteraard moet het verhaal opnieuw geconfigureerd worden. Het zou wel zeer bijzonder zijn geweest als het in een keer goed zat. De circuits zijn natuurlijk wel goed, de verschillende situaties van atelier + appartement of CV + appartement of alles open, dat is prima gegaan. Veranderingen zijn bijvoorbeeld: de plaats van de solenoids (elektrische kleppen) moeten heroverwogen worden. Een nieuw schakel en regel schema is dus nodig. Überhaupt leuke puzzel voor de kerstdagen.

KERST
beetje hout gekapt
Volgens de meteo krijgen we een paar mooie zonnige dagen met de kerst. Dat komt dan goed uit omdat de solar farm dan eens lekker voluit kan gaan. De afgelopen maand was het een grote grauwe soep. Bijna geen direct zonlicht. De temperatuur steeg soms tot wel 15 graden in de collectoren, dat is ruim voldoende om de zaak vorstvrij te houden, maar we willen meer. Namelijk het atelier op een temperatuur te krijgen van 18°C. Dat dan en passant ook het appartement warm wordt is natuurlijk mooi meegenomen. Want als de zon eens een paar uur scheen dan schoot meteen de temperatuur omhoog naar de 60°C en de CV van het huis naar 15°C. Geheel volgens berekening. Echter het vroor toen nog niet. Voordat ik nu begin te juichen wil ik het ff zonnig en heel koud hebben. Het grappige is wel, als het zo zwaar bewolkt is blijft de temperatuur ook net boven het vriespunt hangen. De officiële winter is nog maar net begonnen, het is daarom nog ff afwachten hoe het systeem zich in deze periode gedraagt. Het blijft leuk dit experimenteren!

De kerstdagen vallen heel erg ongunstig dit jaar. Dat is w.s. ook de reden dat we in de kerstweek nog kamers over hebben. Kost te veel vrije dagen. Daarom van de nood maar een deugd gemaakt en heb ik de nederlandse kolonie hier ter plaatse, voorgesteld om in Le Mouton Qui Rit het kerstdiner te houden. Dat gaan we dus ook doen. Nu nog even bepalen wie wat gaat koken. Dan is er toch nog een volle tafel.

Dit weekeinde ook nog een kerstmarkt bezoeken. Altijd ouderwets gezellig, bekertje glühwein erbij, heerlijk. Wat een hele rage aan het worden is zijn kerststallen - crêches. In miniatuur dan. Het stellen  dagelijkse taferelen voor, met of zonder kribbe en wijzen uit het oosten of zo. De figuurtjes zijn van keramiek die soms heel erg veel op afbeeldingen van Anton Pieck lijken. Sommigen van die crêches laten ze ook op tv zien, prachtige kunstwerkjes zitten er tussen.

Hier nog meer te bekijken
Knap hoor al dat miniatuur werk. Misschien ga ik er ook wel een paar kopen. Schijnen echte verzamel objecten te zijn. Schijnt een traditie te zijn uit de Provence.




Geen opmerkingen: