10 december 2011

Europa

Dit gaat je verstand te boven. De afgelopen dagen volgde ik met verbijstering hetgeen zich in Brussel afspeelde. Niet normaal meer, is het enige wat ik er van kan zeggen. Gnuivend van plezier staan de uitvreters (ref: Nescio) breed uit te meten dat ze het misbaksel (ref: Jeroen Bos) Cameron buitenspel hebben weten te zetten. Hebben ze niets beters te doen dan?
Dat zo`n figuur het überhaupt in zijn kop haalde om van te voren al aan te kondigen wijzigingen te gaan torpederen, is natuurlijk getuigen van een kortzichtigheid die zijn weerga in de Europese geschiedenis niet kent. Zo`n dwaas zou je eigenlijk meteen in een dwangbuis moeten stoppen en afvoeren naar een mooi rustig plekje ergens in Siberië waar er door dat soort rand debielen geen kwaad kan worden aangericht. Geef de man een bijl om te hakken, doet ie alsnog wat nuttigs. Andere misbaksels roeptoeterden dat er bij het teloor gaan van de Euro oorlog zou komen. Hoezo oorlog? Waar haalden ze die waanzin vandaan?
Je treurlacht je te barsten bij het zien en horen van die clowns. Beseffen ze eigenlijk wel wat er buiten hun ivoren torentjes gebeurd ? Mijn overtuiging is dat dat niet het geval is.
Uiteraard zetten ze allemaal een grote bek op over hoe een ander het allemaal moet doen. Over het belang van ons, de burgers, hoor je geen der uitvreters wat roepen. En ook is het veel belangrijker tijd in te ruimen voor een statie foto dan de handjes te laten wapperen.
Het is immers belangrijker om te ontkennen dat er armoede is. Tsja, als je je kop in het zand steekt dan schijnt de zon ook niet, toch? Waarom bestaan er dan voedselbanken? Vraag je je af. Voor de gourmands zeker, die met de kerst net dat blikje kaviaar te kort komen, of nog net ff een Chateau Neuf du Pape uit 1976 kunnen scoren? Het is ook veel belangrijker om te kunnen roepen dat er niets aan de hand is terwijl in NL bijvoorbeeld tussen de 7 en 11% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Een beetje afhankelijk van hoe je dat dan definieert of welke bron je raadpleegt. Kijk hier of hier voor vergelijkende info. Het is toch om je ogen uit de kop te schamen dat er überhaupt voedselbanken bestaan in NL. Van Fannie`s studenten uit Afrika, Azië, of Zuid-Amerika vallen de kaken open. En spreken zij hun uiterste verbazing uit dat in zo`n rijk land als het onze voedselbanken nodig zijn. Heeft Nederland een probleem? Jazeker. Doen ze er wat aan? Nee, da's zeker.

ANTWOORD
Nou zegt er een jij hebt toch altijd een antwoord klaar? OK, hier dan, heel kort, uit de losse hand:

  • Breng het aantal ministeries terug tot 5, 
  • Aantal leden van de 2e kamer tot 75, eerste kamer 15 leden. En geen auto's met chauffeurs meer, leger en politie een orgaan, geen commissarissen vd koningin of raad van state, 
  • Ministers en kamerleden afzetbaar, ambtenaren zijn aan te klagen en te veroordelen  etc.
  • Deel NL op in drie regios, bestuurd door een direct verkiesbare regioraad, burgemeesters ook verkiesbaar. 
  • Ook de premier wordt gekozen
  • Wie is gekozen is ook afzetbaar, simpel.
  • Geef elke regio één rijksmuseum, universiteit, orkest, dierentuin enz.
  • Openbaar vervoer, gezondheidszorg en energie worden weer staatsbedrijven met regels en procedures als bij gewone bedrijven (verantwoordelijken kunnen dus voor de rechter terecht komen te staan)
  • Schaf al die provinciale staten, deelraden, adviescommissies, of hoe dat ook moge heten af.
  • Dun al de nog resterende overheids organen uit tot hoogstens 20% van het bestaande
  • Een flat rate belastingen van 32% lijkt me handig, scheelt een hoop gedoe en papier schuiven
  • Schaf 66% van alle regels af = minder werk = minder ambtenaren en veel eenvoudiger te automatiseren
  • Schaf alle subsidies af, de rest is immers bij de wet geregeld
  • Al dat anti terrorisme gedoe, terstond afschaffen, maakt sowieso inbreuk op onze privacy en is alleen maar bangmakerij. Scheelt weer een hoop organen en duizenden regeltjes en wetjes waarvan eigenlijk niemand weet dat ze bestaan ;=( Hoezo NL is het land waar het meest wordt afgeluisterd?
En zo kan ik nog wel even door gaan. En geen ge-Godwin of Wilders gekakel nu. Want die laatste is ook alleen maar uit op macht en vult zijn zakken net zo goed als al die andere clowns in de politiek. Alhoewel het veel leuker is om naar hem te luisteren dan naar die andere onderuitgezakte uitvreters. Hij zegt nu waar zij het zelf later ook over gaan hebben, maar eerst wordt de man ge-Godwin-ned. Wat is nieuw.

APPELSTROOP
Edoch, de kerst is bijna daar, dus wat leukers. Vandaag had ik zin in een experimentje. En ik had wat te bewijzen, al is het maar voor mijzelf. Ik wilde simpelweg weten of het maken van appelstroop inderdaad zo eenvoudig was, of niet. Het antwoord is: Ja. Je moet er wel wat ervaring mee opdoen en ook een Brix meter hebben om een consistent product te kunnen maken. Maar het proces is heel eenvoudig.

Men neme een pak appelsap, en koke dat op hoog vuur tot minstens de helft in. Dan kunnen er ingrediënten als melasse (ook ingedikt) en citroensap toegevoegd worden. Hoeveel ga ik verder uitzoeken. Voor melasse kun je natuurlijk ook iets als een suikerriet oplossing nemen, ik nam een paar flinke scheuten keukenstroop. Is volgens mij ook wel goed. De oplossing verder inkoken tot de zaak voldoende dik is, moet stroperig zijn. Een druppeltje op een koude schotel mag niet meer vloeien. Het toevoegen van citroensap bepaalt ook de hoeveelheid suiker die je kunt toevoegen.
Rinse appestroop heeft een concentratie van 55% suiker. Uiteraard werd de handel net iets te dik, daarom een paar scheutjes appelsap toegevoegd. Het eindresultaat smaakte echt naar appelstroop. Een beetje zurig nog. Maar als eerste 'poging' zeker geslaagd. Fannie zegt dat de troebele soort appelsap waarschijnlijk beter is voor het indikken omdat daar meer pectine inzit. Pectine werkt als gelatine = opstijven. Meekoken van appelschillen is misschien een optie? Maar ja dan is het weer een crime om die eruit te vissen. Afijn meer dan genoeg ruimte om nog van hartelust verder te experimenteren.

zelfgemaakte appelstroop
Van 1.5 liter krijg je ongeveer 200cc appelstroop. Een paar uur koken en hop klaar is uw kunstgebit. Dus als je er echt om verlegen zit...

Vannacht via internet toch maar een Brixmeter besteld, want dat druppelen op een koud bord is me te onnauwkeurig. En het gerecht - gelakte kip - waarvoor deze oefening is gedaan, blijft vast en zeker op het menu staan. Die crèpes ook.

updated 20111212

1 opmerking:

Unknown zei

Ha Cornelis,

Je kunt natuurlijk altijd een uurtje op laag vuur de schillen meekoken, dan zal de pectine er ook wel uit zijn, en dan de schillen er uit halen en inkoken.

Groeten
Marc.