5 december 2011

Grillig

Het is grillig weer. Zware windstoten en een boel regen. Guur, de regen klettert tegen de ramen, klinkt als hagel. Echt weer om voor de haard te blijven hangen. Denk dat het nu tijd wordt de stal voor de schapen op orde te gaan maken zodat ze vanaf de kerst kunnen schuilen tegen het ergste weer. Mario (brother) zal zich dan moeten afvinden met de rest van de kudde en zich toch maar gaan gedragen in de stal. Hoewel sinds de andere helft is afgeslacht lijken de verhoudingen iets anders te liggen. Komt de geit ook dichter in de buurt bij de schapies en lijken ze elkaar beter te verdragen. We zien wel, als er mot van komt moet Mario het veld maar ruimen. Vraag me af hoe geiten goulash zal smaken ;=( Tuurlijk, hou hem liever voor het knagen van het onkruid, maar er moet geen gedoe van komen.

De wegen in het dorp zien er weer eens groen en grijs uit van de modder en de koeienstront. Maar goed dat de regen de straten een beetje schoon houdt. Jawel hoor! Het is weer "airwick stront spray" tijd. Als er een mestwagen langs rijdt meurt het als een abattoir dat in geen vijf jaar is schoongemaakt. Wat krijgen die beesten te eten dat hun stront zo stinkt, vraag ik me iedere keer weer af.
Nou ja NL is niet beter, het verschil is echter, daar stinkt het de hele tijd. Krijg je al prikkelhoest als je net voorbij Maastricht bent. Daarna beginnen je ogen te prikken en te tranen. Na een paar dagen ben je dat wel weer kwijt, maar toch.
Dan liever maar dit. De airwick stront spray die na een paar minuten door de wind weer weg is gewaaid.

GASTEN
Hadden we een boeking voor de kerstweek, dan weer niet, dan weer gasten alleen voor de oudjaarsnacht en toen voor de paar dagen daaromheen. Heel wisselvallig. De kerstperiode zelf is dus weer vrijgevallen. Ook niet verkeerd, beter is natuurlijk de hele kerst periode te verhuren, het is niet anders. Fannie en ik hebben bedacht dat als een soort last minute boeking aan te bieden. Zie site lemoutonquirit voor meer bijzonderheden.
Ook kregen we deze week al de eerste boeking voor 2012 binnen. Da`s natuurlijk erg tof. Vooral omdat we de lat volgend jaar iets hoger willen leggen voor het aantal boekingen.

CUISINE
poulet à sirop de pommes
Uiteraard ben ik al bezig nieuwe recepten te ontwikkelen voor het komend seizoen. Een daarvan is reeds uitgeprobeerd op gasten, en het lijkt een hit te worden. Uiteraard moet er nog een beetje aan gesleuteld worden. Zou het 9e wereldwonder zijn als zoiets meteen perfect was. Tipje van de sluier? We kennen geen keukengeheimen. Het uitgebreide recept komt over een paar dagen HIER te staan.
Het is kippenpoot gelakt met appelstroop. Appelstroop?! Ja appelstroop. Hoe kom je nu in LDF aan appelstroop? Nou, mee laten brengen door mensen die hierheen komen, bijvoorbeeld.
Voor het gemak ook even uitgezocht hoe je het zelf kunt maken. Dat blijkt de eenvoud zelve. Men neme een paar liter appelsap en kookt dat in. Blijven roeren, tijdens het proces schijnt het licht te caramelliseren. Dat op zich is geen probleem. Indikken tot een Brix getal van rond de 72. In de fabriek wordt er melasse aan toegevoegd, zal dan wel sneller klaar zijn of zo. In je eigen keuken heb je natuurlijk veel meer tijd dan in een fabriek waar `time = money` het proces dicteert. Bovendien smaakt het dan anders. In een koperen pan zou het dan weer beter gaan dan in een RVS pannetje, ik hou jullie op de hoogte. HIER een docje hoe de appelstroop fabrieksmatig wordt gemaakt - ga naar pagina 24 Zou je in plaats van melasse ook suikerstroop kunnen toevoegen? Afijn als de appels weer van de bomen vallen is het tijd om appelstroop te gaan maken. Je schijnt het goedje in wekflessen 2 jaar te kunnen bewaren, voorraad aanleggen heeft dus zin. Want de gasten zijn ook gek op appelstroop bij de crêpes.



Geen opmerkingen: