23 december 2011

Dit en dat

Ontstekinkje in de voet kluistert me even aan de leesstoel. Niet zo erg, een pilletje tegen de pijn en de voet goed omhoog. Veel water drinken om de nieren een beetje tegen die pillenzooi te beschermen en hopelijk is het leed over een paar dagen weer geleden. Moet ook wel want er is ook nog een kerstdiner te gaan.

KERSTDINER
pic: kaarsen magie
Vanmiddag maar eens naar de Casino strompelen om de laatste boodschappen voor het weekeinde te doen. Zoveel hebben we niet meer nodig omdat ieder gezin zijn eigen gerecht kookt. Wij doen het hoofdgerecht, en ik zit een beetje heen en weer te wiebelen tussen gelakte kip of Beef Wellington. Laat ik het maar afhangen van wat er nog in de winkel ligt. Of gewoon een kleine schapenbout, ook wel weer eens lekker voor de verandering. Moet die honingboer ook weer een potje lichter maken, zit ik me te bedenken. Verder is alles in huis. Misschien nog wat kaasjes en noten of zo voor de apéro voor zondagmiddag. In ieder geval kan dan het hele huis weer ff lekker warm opgestookt worden. Ook weer een goed plan. Het wordt Beef Wellington, maar dan van meerdere vleessoorten. FF met Fannie overlegd. Nog even naar wat vormpjes kijken om van het deeg ook nog ff wat versieringen te maken.

THOCP
De voorbereidingen voor het bijwerken (updaten) van de THOCP site (history of computing) zijn in volle gang. De laatste 4 à 5 jaar werd de site namelijk op een laag pitje bijgehouden, prioriteiten hè. Wat niet wilde zeggen dat het verzamelen van info stopte. De oogst is, nu ik de afgelopen weken de zaak goeddeels bij elkaar heb zitten vegen, enorm. Veel meer dan ik verwacht had. Honderden kopieën, knipsels uit kranten en tijdschriften. Mappen en notitieblocks vol aantekeningen, een kleine terrabyte aan digitale blurp verspreidt over verscheidene harde schijven / computers, meer dan dertig nog niet in extensie gelezen of bestudeerde boeken. En ga zo maar door. Verder heb ik nog geen goed idee over de nieuwe vormgeving van de site. De toe nu toe vastgehouden lijn over inhoud en routering wordt niet verlaten. Het is meer het smoelwerk en de functionaliteit die respectievelijk moderner en beter kan. Zeg maar, er staat een grote onderhoudsbeurt op stapel. En in zekere zin ook een restauratie.

the history of computing project
Het resultaat van het op een laag pitje bijhouden van de site, was ook het gestaag terug lopen van de aantallen bezoekers. Van ver over een miljoen per maand terug naar een paar honderd duizend.
Gek genoeg is de page ranking de afgelopen jaren wel omhoog gegaan. In mijn ogen deels als gevolg van de herziene regels van page ranking. We hebben op dit moment een PR van 6 uit 10 mogelijke punten, dat is ultra hoog voor een gespecialiseerde site als deze. Hoger dan die van de Telegraaf bijvoorbeeld.
Drie belangrijkste oorzaken liggen hier aan ten grondslag. Relevantie; de site is maar op een onderwerp gericht. Populariteit; er zijn nog steeds rond de 15K aan bezoekers per dag. Referenties; links elders op het net, citaties, ranking in de zoekmachines. Wat dat laatste betreft komen we bij Google in de top 5 voor. Alles bij elkaar genoeg voor een PR6 dus. Nu is een hoge PR niet alles, maar als je gevonden wilt worden is het hebben van een hoge ranking natuurlijk wél weer prettig. Uiteraard gaat het om de inhoud. En die behoeft hoognodig een update.
Keek ik ook ff naar het laatste hoofdstuk in de tijdlijn, blijk ik in 2008 te zijn gestopt met het uitbreiden van de site. Helemaal toevallig is dat natuurlijk ook weer niet. In 2008 was ik begonnen met de verbouwing van Le Mouton Qui Rit. Een kwestie van prioriteiten stellen.

LMQR site
Evenals de THOCP site krijgt onze B&B site LeMoutonQuiRit ook een upgrade. Heeft overigens ook een absurd hoge PR: 4. Het aantal bezoekers zegt daarom niet zoveel, want die ligt uiteraard verwaarloosbaar laag vergeleken bij de THOCP site.

huidig jasje
De upgrade voor de LMQR site zal wat minder spectaculair zijn dan die van de THOCP site, maar toch. Het smoelwerk wordt wat minder oubollig.

eerste misbak
Bovendien moet er wat meer functionaliteit bij, zoals een boekings formulier gecombineerd met een agenda of zo. Het fotoalbum gaat op de helling enz enz. Maar goed dat het winter is.
tweede misbaksel
Het toevoegen van een contact formulier bleek vorig seizoen bijzonder effectief. Bijna alle eerste contacten of reserveringsaanvragen verliepen via dat formulier. Die houden we erin en breiden we functioneel uit.

Hierbij een paar probeerseltjes voor de nieuwe voorpagina. Nou ja, zeg maar vinger oefeningen. Dat spelen met die vlaggen was wel weer leuk om wat te pielen met Adobe Illustrator. Verder is er natuurlijk nog een hele weg te gaan. Het ziet er nog te donker uit. Niet vrolijk genoeg en er moet nog een beetje meer pizaz / dynamiek in komen. Uiteraard moet het in een oogopslag duidelijk zijn dat de bezoeker een vlag moet kiezen om de site in diens taal te kunnen lezen. En ik wil dat de bezoeker ook meteen via een van de buttons op de hoofdpagina moet kunnen boeken. Een beetje zoals Amazon met diens `a deal in one click` button doet. Tegelijkertijd wil ik ook een beetje creativo kunnen zijn. Het zal over een maand, als de site in ieder geval werkend moet zijn, er wel totaal anders uitzien. En wat ook meespeelt, die voorpagina moet je niet meer dan eens per jaar willen aanpassen. Anders raken bezoekers in verwarring. Zo van, heb ik wel de juiste site te pakken. Overigens ga ik niet voor de schoonheidsprijs of zo, doelmatigheid en optimaal informeren is het hoofddoel.

KERAMIEK
De schetsen van het LMQR servies liggen klaar en de eerste experimenten voor borden zijn gedaan. Dat laatste, daar moet ik nog ff op verder oefenen. Iets met krimp, kromtrekken van het bord tijdens het droogproces, en het type klei of zo. Een paar experimenten zijn ook gedaan met mokken. Hoe je een beetje een consistente vorm krijgt, blijkt in de praktijk toch nog iets lastiger te zijn dan ik dacht. Gebruik van passer, lineaal en een maatstokje is hierbij onontbeerlijk. Oortjes is ook leuk, geen enkele leek op elkaar. Een oor aanzetten is ook al zoiets, gepruts van de bovenste plank. Oefenen, oefenen, en oefenen is het. Net zoals Simon Leach altijd zegt in diens JoeTjoep flimpies: `keep on practising`

Geen opmerkingen: