18 december 2011

Seculariteit

Staat en kerk proberen ze in LDF behoorlijk gescheiden te houden. Daar slagen ze best wel goed in en levert daarom ook weinig conflicten op. Is ook bij de wet in 1909 vast gelegd, lees ik, en eigenlijk bedoeld is om de Roomse kerk een hak te zetten en minder invloed te laten hebben op het politieke leven. Richelieu (1585-1642) (je weet wel die engerd uit de drie musketiers) heeft zich toen beslist een aantal malen in zijn graf omgedraaid. Die man was de vlees geworden Prince van Machiavelli  lang voordat de franse revolutie in 1789 uitbrak. Richelieu was cardinaal, graaf, en eerste minister in het koninkrijk van Louis de XIII.
Nu zorgt die wet voor meer rust in de tent tussen de islam en christenen. Een extra bonus. Religie is hier een prive ding, iets wat je voor jezelf houdt. Bevalt me wel zo`n instelling. Zou je zeggen dat daar dan weinig uitingen van te vinden moeten zijn in het openbare leven. Hoewel, met minstens een RK kerk in elk dorp, en de overheid die er nog steeds bakken geld in stopt, zou je daar vraagtekens bij mogen zetten.

In de joe-es-of-ee is het de omgekeerde wereld. Leg je geen getuigenis af van je geloof tijdens een politieke campagne, dan lijk je het wel te kunnen schudden met je politieke ambities. Volgens cijfermateriaal blijkt 70% belijdend te zijn. Niet een of ander christen genootschap aan hangen, zet je meteen weg als atheïst. Op zich is dat zoiets van `so what` voor de meeste Europeanen, maar in dat land maakt het wel degelijk iets uit.
Merkwaardig genoeg gaat er dan een gejuich op in het kamp van de crypto anarchistische atheïsten als blijkt dat dit cijfer aan het dalen is.

En voordat iemand op vreemde gedachten komt: ik ben humanist, of iets wat er ergens in de buurt van komt, en vind dat het iedereen vrij staat waar dan ook in te geloven zolang ie dat maar voor zich houdt. Dat respecteer ik, en ik verwacht dat dat wederkerig is. Zo!

Uiteraard heb ik als overmatig nieuwsgierig mens mijn voelhoorns in allerlei richtingen uitgestoken. Zo ben ik al een tijdje geleden met een soort groepje in contact geraakt dat zich als über-atheïsten profileert. Om het een en ander te neutraliseren, heb ik ook contacten met groepen of mensen die alle spectra van geloven en filosofische richtingen aanhangen. Politici mijd ik als het even kan, ook al uit politiek zich soms als een soort geloof, zij het meestal erg opportunistisch.
Terug naar de atheïsten. Niet verrassend, net als andere sektes, weten zij het beter en is hun leer de enige echte ware, heus waar! Alle andere leren zijn leugens of er klopt gewoon niets van. Voornamelijk de godsdiensten zijn het doelwit. Allemaal leugens! En indien er toch iets van klopt, of het zijn geen leugens, dan is het bedrog, of zo iets. Gematigden die zich weliswaar niet van het geloof, maar wel van de kerken afkeren, worden meewarig afgeschilderd als dwalende en dolende geesten.
Ach, denk ik dan, de waarheid is een zeer etherisch ding. De waarheid ligt meestal in het midden en is voornamelijk ongrijpbaar in dit geval. Waar 

maken we ons dan druk om? 

Kijk maar eens naar het verschil tussen de islam en het christendom. Beide godsdiensten hanteren de zelfde basis, geloven eigenlijk in de zelfde soort god, maar bestrijden elkaar op leven en dood. Hoe is dat in vredesnaam toch mogelijk? Vragen, vragen, vragen. Die zullen in mijn leefspanne wel nooit beantwoord worden, zou wel een vreselijk mooi kado zijn. Alleen vrees ik dat het iets als dat getal 42 wordt. (je weet wel: Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe, and Everything. zie Hitch hikers guide to the Galaxy van  Douglas Adams). De uitslag is bekend, maar de oorspronkelijke vraag is in de mist van het grijze verleden verloren gegaan. Reset. En opnieuw wentelt de mallemolen als nooit te voren. Dus, nee ik ga dat niet meer meemaken. Daarom is het ook, als vervanging, zo leuk om over, en de werken van, mensen te lezen die een serieuze poging doen om de vraag van het antwoord te doorgronden. Buddha, Lao Tse, Plato, Descartes, Kant, Hitchens, zijn maar een paar namen uit de schier eindeloze rij. De laatste is afgelopen vrijdag overleden. Het kamp van de atheïsten natuurlijk in rep en roer. Het weinige dat ik van Hitchens gelezen heb, kwam als een goed betoog over. Hier een review van de NYT van zijn laatste boek: "God is niet groot, of hoe religies alles vergiftigen". Vraag je je af, is atheïsme dan ook niet tot zoiets als een geloof aan het ontaarden? Een echte religie aan het worden? Wie het weet mag het zeggen.

JW zei ooit eens gekscherend: als je rijk, schatjes rijk, wilt worden moet je een nieuwe religie starten. De afgelopen decennia bewijzen zijn gelijk. Want het antwoord is ook hier bekend: macht en geld.

Misschien is het niet alleen poen dat hierbij speelt. In Tsjechië (CZ) gaven, tijdens de meest recente volkstelling, iets meer dan 15K mensen aan dat ze 'Knights of the Jedi' zijn. En CZ is niet het enige land waar de 'Knights of the Jedi' religie een officiële status heeft. Niet al te vreemd kruisten ook in de UK en NZ meer dan 300K het vakje Jedi aan. Nu is het geloof in kabouters, trollen en feeën erg sterk in NZ en UK, daarom verbaast me dat niets. Net zo goed als er in AT een religie van de spaghetti god bestaat.
Degene die op het idee gekomen is om Jedi als religie op een volkstelling formulier te zetten moet wel haast een "Trekkie" (affiniado van Startrek) zijn geweest.

BEZUINIGEN
Vreemd dat je ze in Parijs en Den Haag hoort kwaken over dat de ceintuur, de broeksriem, verder aangehaald moet worden. Lees: door de burgers. Waarom is dat vreemd? Ten eerste omdat deze tantra nu al sinds de oliecrisis ten gehore wordt gebracht, en het blijkbaar geen effect heeft, anders zou het niet opnieuw nodig zijn. En ten tweede het overheids apparaat, dat alleen maar groter en duurder is geworden.

Hoeveel gaatjes die riem zo langzamerhand heeft is niet te beschrijven. Volgens mij moet er een stukje riem aangezet worden anders blijft er niet voldoende leer over om nog gaatjes te kunnen maken. Ja, spot er maar mee ;=)
Als ik een bedrijf met 17 miljoen werknemers had, zou ik bijvoorbeeld eens naar de overhead kijken. Wat managers-lagen er tussenuit halen, het aantal divisies of afdelingen verminderen en de procedures vereenvoudigen en samenvoegen. Vervolgens eens naar de out of pocket kosten gaan kijken van de niet productieven. Dat will zeggen, hen die niet rechtstreeks bijdragen aan de winst. Het sluiten van een kantine of bedrijfsarts inhuren via een uitzend organisatie, zet echt geen zoden aan de dijk. Dat is window dressing voor de aandeelhouders. Kortom, NL zit met een waterhoofd van een bestuur en veel te hoge overhead. Het gaat er niet om in deze het productie personeel nog verder uit te knijpen, die hebben niet zoveel vet meer op de rug. Het apparatski sterk afslanken, dat is het, daar zit aan alle kanten erg veel vet. Maar op dat vlak is het oorverdovend stil.

In LDF is de boven beschreven situatie nog veel erger. Mensen die eigenlijk veel te vroeg op pensioen gaan, riante sociale uitkeringen die als een molensteen om de hals van de LDF SAR (SAR ± BV) hangen. Vakbonden die juist bij het begin van de vakanties gaan staken, en zo indirect voor een enorm productie verlies zorgen. Ontevreden werknemers == lage productie, en dus verzwakking van de economie. Overal bestaat wel een vorm van subsidie voor, of een uitkering, of regelingen die zeer gunstig zijn voor de uitkering ontvangers. Maar dat zijn slechts zoethoudertjes. Niet verbazend dat de vakbonden absoluut tegen de minste geringste verandering zijn en onmiddelijk de straat opgaan om de economie nog platter te leggen dan ze al ligt. Hoe kun je nu iemand onderuit halen die al op zijn rug ligt, hoorde ik een figuur op de radio kwaken. Daar zit wat waars in. Maar ook diens verhaal werd voor eigen parochie gepredikt. Zodra dat soort figuren weer binnen de grenzen van Parijs op het pluche zitten is het weer over met de bravoure.

Ik hoor ze niet over het indikken van het overheidsapparaat. En kom nu zeg, vaste werknemers er bij de voordeur uitzetten om ze als ZZPer via de achterdeur weer in te huren, is natuurlijk geen afslanken. Net zo goed als het `afstoten` van taken naar bedrijven die dan de loonverwerking, een of andere registratie, of groenvoorziening uitvoeren. Ja numeriek minder werknemers, maar de kosten liggen bij uitbesteding altijd veel hoger. Er zit immers weer een verdienlaag tussen. Die bonussen van het bedrijfsleven moeten ergens vandaan komen. Opnieuw, window dressing.
Dat alles is echt niet uniek voor NL. Al die politieke gasten bekonkelen het op internationaal vlak met elkaar, wisselen de nieuwste trucs uit, en vertellen elkaar hoe de zaak onder de duim te houden (hoor ik hier Bilderberg?) Daar dienen onder andere die vetbetaalde studie reisjes voor. Een nieuw idee als vet belasting waait niet zomaar over, of zijn absoluut niet te raadplegen via het internet. Dat moet uiteraard ter plekke bestudeerd worden, vijf sterrenhotel, wijntje, pleziertje… En natuurlijk eerste klas reizen, anders worden ze moe. Een extra hotel dag is veel goedkoper dan een 1e klas vlucht. Ah wel, dat is natuurlijk veel te simpel. Daar is niet op gestudeerd, bestaat geen commissie voor, rapportage is er niet. Dus de oplossing bestaat niet of is onmogelijk. Stel je voor dat het ineens een kosten baten analyse zou worden zoals dat in het bedrijfsleven gedaan wordt.

Genoeg geklaag.

Het sneeuwt hier, de schapen maaien het gras in linie tussen de sneeuwbuien door. De grote kachel staat beneden te ronken, en het is tijd voor een glaasje Corbière en een toostje. L`heure apéro noemen ze dat hier. Gisternacht een torrent geladen, filmpje kijken dus. Het is doodstil buiten, het enige geluid is het knappen van de houtblokken in de oven.

Geen opmerkingen: