BEEF WELLINGTON
OK, deze is wat bewerkelijker dan mijn normale recepten. En het is ook een beetje geklieder. Moeilijk? Totaal niet. Het vraagt gewoon iets meer tijd.
- Je begint met een soort van marmelade te maken van twee geschilde kleine sinaasappels, snuifje nootmuskaat, 6 volle eetllepels rietsuiker, 150cc water. Inkoken op hoog vuur, goed roeren, totdat het sap nog net van de pollepel afdruipt. Als de zaak te dik wordt, gewoon en beetje water toevoegen. Vuur uit.
- Snij nu een varkenshaasje (250gr = 2 pers.) aan gort, zodat het eigenlijk een soort bieflap wordt. Bak die aan met peper, zout, grof gesneden knoflook. Je kunt ook kip filet nemen.
- Rol een rechthoekig stuk pie deeg uit, leg in het midden twee schijven van de versuikerde sinaasappel, daar bovenop het voor-gebraden vlees, en dan nog eens twee schijven sinaasappel er boven op. Dan vouw je daar het jasje van deeg omheen. Afwerken met wat eigeel of sap van de marmelade en/of wat melk.
- Drie kwartier (max) in de oven bij 175°C of totdat het pakketje lichtbruin is.
Bij het uitserveren leg je er nog wat marmelade bovenop en klaar. Gewoon een plaatje.
Beef Wellington à la Le Mouton Qui Rit |
Opengesneden ziet het verhaal er van binnen zo uit.
"Beef Wellington" open |
Het zachte vlees omhuld door een mantel van pie deeg. De smaak van de sinaasappel is heel subtiel aanwezig in het vlees. Je kunt van de marmelade ook nog een soort saus maken en erbij serveren. Garneren met een schijfje verse sinaasappel lijkt ook wel een goeie, maar dan moet je denk ik een paar schijfjes achterhouden bij het maken van de marmelade.
Oja, hoeveelheden, en zo:
- Pie deeg: zie deeg voor hartige taart in aller hande kookboeken. Of haal gewoon bij de supermarkt op de hoek een pakje diepvries. Pas het oppervlakte voor je "enveloppe" aan naar de grootte van het vlees.
- Marmelade, bij voorkeur niet uit een potje. Daar zit van alles in, ook citroenzuur, en dat laatste wil je absoluut niet hebben. De truc is juist dat de oplossing een heel klein beetje gekarameliseerd is, dat geeft een pittiger smaak, en past ook beter bij het vlees.
- Reken op ongeveer 150 gram ongebakken vlees pp, dat zou je minder kunnen maken, afhankelijk van je honger of portemonnee. Samen met het deeg ligt dit gerecht best wel zwaar op de maag.
- Bij gebruik van kip zou je rekening met de hoeveelheid toegevoegde schijfjes marmelade kunnen houden omdat de sinaasappelsmaak anders al snel meer dan nodig overheerst. Kalkoen lijkt ook een goede oplossing, dat vlees is iets minder mals dan kip.
Het verder uitgewerkte recept komt een dezer dagen wel in ons kookboek op LeMoutonQuiRit te staan.
GELAKTE KIP
Versie twee. Eerst gebakken in de oven bij 200 graden totdat het vet onder het velletje weg was. Kip uit de oven gehaald, velletje open gesneden en naar de zijkant geklapt, daarna het vlees ingesmeerd (gelakt) met de appelstroop dressing. Als de coating opdroogt, het lakken herhalen totdat de zaak donkerbruin is.
Gelakte kip V2 |
De smaak van de appelstroop is ook bij deze V2 versie niet door en door in het vlees getrokken. Wellicht moet je het vlees in een wat diepere braadslee of ovenschaal bakken zodat het uitgelekte vocht, dat natuurlijk van de appelstroop verzadigd is, er ook nog in kan trekken. Een V3 gaat zeker op stapel gezet worden. Totdat het verhaal perfect is.
updated 20111212
Geen opmerkingen:
Een reactie posten