22 augustus 2010

Heftig

Dit was in vele opzichten een heftig weekje.

De gite schoonmaken was geen peuleschil. Ik zal het zo zeggen: als mensen haast hebben vergeten ze zaken. In dit geval was er behoorlijk veel vergeten, inclusief de schoonmaak. Daar wordt ik dan netjes voor betaald dus dat is geen punt. Maar wat je dan niet allemaal vind. T-shirts, badbril, thermoskan, muntjes, een koelkastdeur vol met sauzen en boter, stijfbevroren hamburgers, vissticks... Afijn een aantal zaken gaan de lost&found department in. Je stuurt een mailtje met wat ze ermee willen (opsturen of wegmikken). De rest gaat in de ton. Kortom na zo'n bewoning zijn Fannie en ik na een weekje er doorheen gekomen. Stapels was, alles weer spic&span voor de volgende groep, reparaties uitgevoerd, de verfkwast moet nog... Zei iemand dat een B&B houden vakantie was? Kom dan maar eens hier een paar weken, kun je meegenieten.
Ja het is erg leuk al die verschillende mensen en diskussies die je daarmee hebt. Nieuwe indrukken en ideeen die je daardoor krijgt. En die paar dagen ff hard klussen en schoonmaken is gewoon je beroep.
maar wie denkt dat het één aaneenreiging van niet opgenomen vakantiedagen is, heeft het toch echt mis.

BIOS
Het meest heftige was toch wel dat we Bios moesten laten inslapen. En nog steeds krijg ik een brok in de keel als ik aan hem denk. Fannie ook, maar die heeft gelukkig nog Chippie, als therapie, weer mee naar NL. Hier is het stil, zonder dat voortdurende getrippel op het parket, en af en toe het mauwen om eten. Of het geknor als ie bij je kwam liggen. Was toch wel een heel aparte kat.
Afijn de wind geesten, de veerman, de grote poortwachter en Gaia zijn gevraagd zijn tocht naar het dodenrijk voorspoedig te doen verlopen. Het is beter zo. Zo te moeten rondstrompelen was geen bestaan meer voor het beesie. Zestien jaar is een lange tijd geweest zo met elkaar, veel lol gehad. Lol, waarvan het beest niet begreep waarom we dan zo hard lachten om 'm.
Nou ja het zal wel slijten, dat lege gevoel.


ZONNE PROJECTEN
De afgelopen dagen is het bloedheet geweest hier, en dat doet je opnieuw nadenken over zonne energie. De vacuumbuizen array wordt komende week aangesloten en gaat dan het bad verwarmen. Ben benieuwd naar het effect ervan.
Ondertussen komen er wel nog allerlei dingen uit je dikke duimen. Een ervan leek me wel leuk om te laten zien:


Zoals jullie weten zit ik altijd te bedenken om het afval wat hier ontstaat te hergebruiken in een van de deel projectjes van ons B&B. Zo brengt Fannie altijd de melkflessen van 1.5 liter mee uit NL. Een heel aantal ervan zijn onder de betonnenvloer in de schapenstal verdwenen als vulling (spaart een hoop beton uit) en isolatie - stilstaande lucht. Je gebruikt ze als kwastenbewaardingsding. Tijdelijke opvangbakken voor druppelende radiatoren, kweekbakjes voor plantjes en ga zo maar door.
En onlangs kwam ik op het idee om van die flessen een soort drijvers te maken die ook dienden als boiler van een mini-zonnecollector. Die zou je dan in het zwembad kunnen mikken en dat zou dan het water weer op kunnen warmen. Tegelijkertijd schermen die floaters ook het water af en neemt het warmte verlies ook weer af. Je zou er zelfs nog een soort parapluutje op kunnen maken zodat er meer oppervlakte afgeschermd wordt en tegelijkertijd als afstandhouder werkt. Het ding zelf moet als thermosyphon werken. Een soort zonne-dobber dus. Je hebt alleen wel weer meer werk om die dingen eruit te vissen om te gaan zwemmen. Haakje, hengel, opvissen. Het idee dient nog verder uitgewerkt te worden, maar volgens mij kun je hier een heel eind komen met afval materialen.
Een paar weken geleden voor de buizen array dingetjes na zitten lezen. En zo kom je ineens tegen iets aan wat je voor heel normaal houdt. Het solaire zuiden is namelijk niet de stand van de zon om 12 uur. In dit geval is het de stand van de zon om 13:28 of daaromtrend. De optimale helling voor het paneel is ook niet 45º maar iets als 43.3º een en ander afhankelijk van waar je je bevind op de aardbol. Logisch en vanzelfsprekend. Pas als je dan bezig gaat een standaard te maken voor het paneel begin je je dit soort vragen te stellen. Grappig toch, iets zo vanzelfsprekends uit te drukken in keiharde getallen.


LEMOUTONQUIRIT.EU
Zo, vandaag ook de site weer een beetje bijgewerkt. Merk ik weer dat de duitse pagina echt een stiefkindje aan het worden is. Komt altijd als laatste aan de beurt, en dan is het meestal zo laat dat de puf weg is. Krijg ook bijna geen aanvragen uit die hoek, moet daarom echt die pagina eens op pimpen. Gisteren legde Fannie de laatste hand aan het appartement, en na de grote schoonmaak hebben we ff wat fotootjes gemaakt voor op de site.



Voor de zit slaapkamer, daar gaan we nog met meubels slepen. Het zitgedeelte behoeft nog wat opwaardering. Ook nog wat kijkdingen aan de muur en dan is die stage van fase 2 weer 100%. Natuurlijk blijf je kijken naar verbeteringen, en soms krijg je hints en tips van je gasten. Die je dan dankbaar opneemt in je verbeter plan. Het zal een doorgaand proces blijven. Kom je weer op nieuwe ideeen, of gaat iets kapot, of moet er gewoon iets aan het onderhoud gedaan worden, je zult altijd bezig blijven.

De afgelopen 2.5 jaar zijn er 3 keukens, 7 toiletten, 6 douches, 8 kamers, 2 algemene ruimtes en een zwembad verbouwd/gerealiseerd. Net een soort vlek die zich langzaam over het huis heen verspreidt, zegt Fannie. Nu zijn we de achterkant aan het veranderen, de zijkant moet een parkeerplaats en wandeltuin iets worden waarin volgend jaar ook het japanse badhuisje komt te staan. Krijg je een soort wellness achtig iets mee. Zo vanuit de hot tub het zwembad in... Afkoelen op een leuk plekje in de tuin. Ahhhhh!

Geen opmerkingen: