27 mei 2010

Zomaar

Gisteravond uitgebreid zitten kletsen met de gasten, kreeg complimenten over mijn Frans om de oren. Zeer vergevend over mijn soms onverstaanbaar brabbelen. Maar goed, het moedigt aan nog meer inspanning te doen de uitspraak eindelijk eens onder de knie te krijgen. Of eigenlijk is het de articulatie, want als ik het woord niet weet is mijn ervaring: hoe onduidelijker des te meer men geneigd is het goede antwoord zelf in te vullen. Maar dat is natuurlijk geen goede insteek. Blijkbaar is mijn Frans ietsjes beter aan het worden. In ieder geval versta ik ze zolangzamerhand beter als ze plat praten. En met een paar glasjezjes wijn op lukt het uitstekend. En mijn brabbelen beginnen ze blijkbaar ook redelijk te verstaan. Alhoewel ik de grootste moeite had om ze aan het verstand te brengen wat majoraan is en knoflook. Dat laatste werd dan duidelijk door er maar een uit het mandje te halen. Ahh werd er geroepen "de l'ail" (knoflook) - en ik maar zeggen l'ail zonder "de" ervoor. Zo nauw luistert dat frans dus.
Met zijn allen hebben we ondanks de taal toch dikke lol en raken de donkere winterdagen snel in de vergetelheid.
Vanavond een BBQ als het weer tenminste een beetje meewerkt, het ziet er in ieder geval hoopgevend uit op de meteo. Afgelopen dinsdag smoorde je de auto uit: 30 graden. Wordt het dan eindelijk zomer hier? Iedere meteo figuur roept om het hardst dat dit een extreem koude periode is. Moeten ze goedpraten dat ze gewoon maar wat aan zitten te klooien? Als de zon eenmaal doorbreekt dan is het meteen ook lekker warm en kun je ff genieten van de warmte op het balkon.

De mannen van de werkploeg, die hier als gast zijn, restaureren een of ander monument in Vauvillers, moet ik eens naar gaan kijken als ze aan de gang zijn. Altijd leuk om te weten waar je gasten mee bezig zijn, of wat ze doen.

OK het zijn lange dagen die je maakt, maar als de gasten zich op hun gemak voelen, honderd uit praten, 'savonds na het zuipen de lobby opruimen, het ontbijt genieten en met een vette grijns naar hun werk gaan... Dat is dan weer mijn beloning, toch? Wat een verschil met de Duitsers van vorig jaar, die lieten alles maar achter zich slingeren.

APPARTEMENT
Vandaag gaan we de eerste muren in de verf zetten van het gasten appartement, zal me benieuwen wat voor effect het gaat hebben. Met de witte kleuren wordt het een stuk lichter in de kamer. De muurverf maakt het weer iets donkerder, afwachten maar. Kunnen we altijd nog overschilderen.


Voor de afzuiging hebben we een stukje van het plafond van de penderie (klerenkast) verlaagd dan zijn de buizen voor afzuigen en zo in ieder geval uit het zicht. En om de buizen weg te werken de vloer iets omhoog gebracht, ook weer uit het zicht. Geeft wel een apart effect zo'n "instapkast". Een paar planken erbij en voilà klerenkast klaar.


Gisteren hadden we het idee om aan de achterkant alle afzuiging met elkaar te verbinden en dan met een centrale pijp naar voren met een inbouw ventilator de buitenmuur door afblazen. Dat maakt het een stuk minder gecompliceerd. Alleen blijft de vraag hoe geruisarm de ventilator is. Die komt sowieso in de gang te zitten en valt het in de kamers beslist mee. Een tijdschakelaar ertussen wellicht die om de zoveel tijd het ding aanzet? Misschien zelfs remote aan en uit?

Geen opmerkingen: