28 mei 2010

Schapenscheren


De schapen zijn dan eindelijk geschoren. Mei is dus toch de maand om dat te doen want de scheerder was volop in de omgeving bezig. Komt er ineens een pezig mannetje om de hoek van de deur kijken en begint ongeduldig, tot op het onbeschofte af, waar zijn de schapen en drijf ze maar bij elkaar. Klein opgewonden standje die schapenscheerder, die ik meteen op zijn plaats moest zetten door aan te duiden: "rustig aan meneertje, niet teveel spatsies graag". Want denkt ie wel dat ie mij een beetje kan staan schofferen?!
Nu is dat bijeendrijven van de autonome grasmaaimachines eigenlijk een fluitje van een cent. Effe nadrukkelijk rammelen met het Bix bakkie en hoppa! In galop komen ze aan. Deurtje dicht en voilà, klaar om de jasjes uit te doen. Daar stond ie met open bek van te kijken, krijg nou wat, las je van zijn gezicht af. Binnenpretje voor mij, 1-0. Klootzakje.

Voor mij betekent deze scheerpartij weer een nieuwe voorraad isolatie. Doe ook geen enkele moeite meer om de wol ergens te slijten, zelfs weggeven lukte vorig jaar niet. Het alternatieve doel is perfect, gratis en er hoeft geen extra energie ingestopt te worden om het product te kunnen gebruiken.
Afijn achter elkaar ging het jasje uit. Dat ging best heftig, want met de "bombe blue" een spuitbus met een zeer sterk desinfectant moesten hier en daar de wonden gedicht worden. Meteen een beetje van die rommel tussen de hoefnagels en klaar tot de volgende kontrole.



Je hoort ook wel eens van het schapenscheerfeest. Nou wat daaraan dan feestelijk moet zijn weet ik niet. Want het is een smeerboel. De stront bedoel ik dan die in de haren van het achterste van de schapen hangen.

Afijn die is zijn jasje voor de zomer ook weer kwijt. En er is weer een hoop wol om tussen de muren in te proppen.

BBQ
Met de gasten gisteravond een BBQ gedaan, vonden ze een zeer goed idee. Alle tekenen wezen erop dat het prima weer zou zijn, ook volgens de boys van de météo. Dus gokte ik er maar op dat het goed zou gaan.

Omdat we een muselman in ons midden hadden had ik voornamelijk kippenvlees en rundvlees gehaald dat laatste door de slager netjes in dunne plakken laten snijden. Ideaal om daar Carne Assada van te maken. Dus pletten die handel met de keukenhamer wat het lapje bijna twee keer zo groot maakte, en totaal aan gort sloeg. Hoe maak je taai vlees mals, zeg ik maar.
En dan, oh mèrde dat recept! Geen tijd meer! Hop beetje kruiderij erop, shit de pepermolen deed het ook niet meer. Ah dan maar een beetje piment erop. Welke kruiden moesten daar nog meer op? Weet ik veel, gewoon zout, piment, knoflook, citroensap en een likje olijfolie. De mega groot geworden lappen in en pannetje gevleid om alles even in te laten trekken, de rest van het vlees klaar gemaakt. En hop de mensen een beetje aan het werk gezet, tafel dekken en zo. Is altijd leuk, geeft een huiselijke sfeer om met zijn allen aan het eten te werken. OK vuurtje stoken ging nog wel maar een halve zak houtskool was toch wel duidelijk iets teveel van het goede. Het leek wel een smidse zo heet werd het spul. De door Petit-Jean gebakken kippenpootjes waren dan ook redelijk zwartgeblakert, maar wel lekker sappig van binnen.
Dat vuur was inderdaad erg heet, maar prima voor de carne assada. Je flipt de plakken vlees op het vuur als biefstuk, en een minuut later was alles gebakken, stonden ze wel ff van te kijken, zo snel als dat ging. Maar perfect gelukt! En de heren zaten te smullen. De aan gort geslagen runderlapjes waren zeer mals ;=))

TOETJES RECEPT
Het is weer het seizoen voor smullen, oh, la douce france!. OK uit argentinie komen nu de meeste dingen, maar wel rijp. Dat er af en toe een beurse plek in het fruit zit moet je dan maar accepteren, gewoon wegsnijden.
 
Maak een mengsel/saus van 250ml fromage blanc (soort kwark), 150 ml creme fraiche, en 1 zakje vanille suiker. (een van de gasten lust geen honing, maar dat stop ik er wel altijd in)
Zet de handel een uur of zo in de koelkast.
Dan: snij 3 rijpe peren, 4 rijpe bananen en 1 rijpe meloen in stukkies! Ook de koelkast in.

Daarom: begin je kook sessie met het maken van dit toetje, heeft het alle tijd om lekker fris te worden. Tegen het bruin worden een paar druppels citroen erdoor mengen heeft Fannie me geleerd.

Serveer het fruit met een paar eetlepels van dat mengsel erboven op.  Doe dat ter tafel waar de gasten aanzitten aan het banket, geeft een extra tintje aan.

Eenvoudig, zeer snel te maken, en erg mjammie! Gezond ook nog?

Geen opmerkingen: