17 februari 2010

Hout en puin

De dag wordt verdeeld tussen het kruien van het puin inclusief het verder slopen van de vloer in het nieuwe appartement en het kruien van hout.

HOUT
Op de een of andere manier is het hout te vochtig geworden en komen de temperaturen van de houthaard niet echt hoog, nu er wat meer hout naar binnengehaald is wordt dat probleem geleidelijk aan minder en is het een beetje te harden. Sterker nog het wordt nu onaangenaam warm in de woon/slaapkamer. Je bent er maar druk mee. Na enig pielen uitgevlooid hoe je een kruiwagen zo vol mogelijk kun laden, want een ritje heen en weer is toch snel 100 meter. En ziehier het resultaat. Hollande: douze points!!!

Er gaan ongeveer 2 à 3 van dit soort kruiwagens per dag de kachel in. Het is een gesleep met dat hout. OK het houd je van de straat af en je wordt er lekker warm van.
Dat het hout zo nat is kan ik niet echt goed verklaren. De handel goed onder een bâche (soort dekzeil) geborgen. Althans dat deel wat ik gepland had om op te stoken dit jaar. Het hout wordt toch gewoon te vochtig. Voor volgende winter de hele handel maar meteen binnen leggen. Nu wordt er niet elke dag gestookt omdat veel meestal wagenwijd openstaat of in iedergeval frequent open gaat. En je voortdurend in en uitloopt. Ben dan ook flink verkouden nu. Maar om de twee a drie dagen moet de fik er toch echt in anders wordt het te kil in huis. Als je dan aan je buro in de gang zit te lunchen om ff de mail en nieuws binnen te lepelen, dan slaat het op je bezweette rug. Dan pas merk je hoe koud het in huis geworden is met al die deuren open en dicht en niet stoken.
En zo leer je iedere keer weer: hout al in de zomer zagen in lengtes van 50cm en naar binnen halen wat je die winter denkt te gaan gebruiken. Want als het echt vriest, denk aan -20 graden dan moet je alles toch een beetje opendraaien dan krijg je het niet echt warm met hout van buiten. Alleen in de kamers wordt het wel warm. De keuken en lobby blijven steken op 15 graden. Maar die lobby is een thermisch vergiet, dat is een project dat voor de volgende winter opgelost moet worden. Die lijst wordt steeds langer! ;=)

PUIN
Dat slopen van die stalvloer gaat erg langzaam, af en toe toch weer een stuk betonijzer, ka-loote. Soms was het de afgelopen 2 weken echt te koud buiten. En aangezien de ramen nog niet geplaatst zijn is het in het appartement net zo koud als buiten. Een keer plat gegaan met een volle kruiwagen puin toen er weer eens een plak sneeuw lag, dat was balen. Nou ja het hoort er allemaal bij.
En een keer kwamen de schapen achter me aan, stomme cornelis & slimme beesten; het hek opengelaten. En dan begonnen ze tegen de kruiwagen aan te duwen, alsof ze wilden zeggen: BROKKIES! De enige manier om ze weg te krijgen was: met brokkies. Zijn ze verslaafd aan. De laatste keer dat ze weer in het strohok de zak met brokkies aan stonden te knagen, de schuifdeur was natuurlijk open om er met de kruiwagen hout door te kunnen, heb ik lijfelijk de zak tegen die veelvraten moeten beschermen. Met zacht geweld die knapen de deur uit-ge-bonjourd. Wie is hier nu de baas!

Om de kou te ontvluchten ga ik af en toe dan maar in ons privé appartement verder met het dichten van de kieren. Da's een heel gepruts. En nu ben ik niet zo precies dus het gaat nogal eens mis met dat gefiguurzaag. Maar dat stukje vordert wel. Met iedere spleet die ik dichtwerk lijkt de tocht wel af te nemen. Dat is natuurlijk verbeelding, je bent in beweging en het werkwater staat op je voorhoofd, het zal dan wel weer wishfull thinking zijn.

Al met al denk ik nog ruim twee weken voor het slopen nodig te hebben. Het wordt weer warmer da's dan een meevaller. Een andere meevaller is dat het pad rondom de tuin nu mooi groeit, dat is dan mooi met gratis materiaal de paden aanleggen. Dat wel weer dan.

Geen opmerkingen: