9 februari 2010

DitjesenDatjes

Er is hier, zat ik me net ineens te bedenken, een hele menagerie aan beesten. Gek want ik ben eigenlijk helemaal geen huisbeesten fan. Zo zijn er...

BIOS V0.0
Een kat, genaamd BIOS naar Basic Input Output System ;=), die af en toe van die aanhoudende zeur buien heeft dat je er gek van wordt en hem dan maar naar buiten flikkert om er van af te zijn. Daarna drie dagen negeren helpt absoluut. Sindsdien is het kermen een zacht greeuwen geworden, en schorre afstempeling van het keiharde gekerm van eerder. Kunnen katten leren? Deze wel dus. Zal het dan versie 0.1 zijn geworden na zo'n behandeling? Het luistert naar zijn naam en reist al sinds ie klein is mee naar allerlei bestemmingen. Je gooit hem uit de auto en binnen no time is ie weer gewend. Als we de straat in Maurik inrijden wordt ie onrustig. Net alsof hij alles herkent. Merkwaardig. Andersom is dat nog niet zo, maar hij weet wel meteen de weg weer. Bijzonder.
In ieder geval BIOS kwam 15 jaar geleden bij ons zodra die van de mem afgehaald kon worden. Paste in zijn geheel in mijn handpalm en is nog steeds niet een van de grootste. We hebben wat met hem afgelachen. En soms verbaasd over wat ie uitspookt. Vooral als we er niet zijn is het natuurlijk kasie. Geen rotstreken of zo maar echte kattekwaad, ha ha de woordspeling alleen al.
Maar goed na bijna 16 jaar raak je toch wel verknocht aan zo'n beest. Wat je ook zit of ligt te doen, samen lezen we een boek of zitten eindeloos op het internet te schooieren, dan ligt ie bij voorkeur boven op je. Toen ie nog klein was was de cursor nog iets waar je jacht op moest maken. Later kwam de laserpointer, speelgoed had ie niet veel mee, en waar ie gek op is zijn halfdode muizen.
Of hij lag in mijn nek terwijl ik tot diep in de nacht in mijn hoge rugstoel zat te programmeren. En nu kruipt ie altijd op me als ik een moment ergens stil zit, te lezen, flimpie te kijken of gewoon zit te pimpelen op het balkon. Zolang ie maar weet dat je in de buurt bent is ie een held.
Ook zijn eetgedrag is merkwaardig, wat de baas lust, lust hij ook, zegt Fannie. De vreemdste dingen. Kwark, mits juist gezoet is ie gek op. Spullen met knoflook, sambal, het gaat er allemaal in. Een vleugeltje van de kip currie, ook geen probleem. Klop je een beetje op de snijplank, zoef, meneer staat al te kermen om een beetje voor hem. Nou ja ook een beetje mijn eigen fout, ik voer hem altijd wat. Bij voorkeur uit de hand, en dan moet ie op zijn achterste poten staan om het te pakken. Vind ik leuk, en is een goede oefening voor'm, blijft ie lenig van. Je kunt hem nog steeds in allerlei bochten wringen, en dan hangt ie lam in je handen en kijkt je soms lijdzaam aan zo van, genoeg lol gehad baas? Maar ja je dicht dieren graag menselijke eigenschappen toe, nietwaar.
Vorige week kwam de hond van Louise mee naar binnen. En dat was lachen. Je ziet op youtube wel eens van die jonge lenigerts hoog langs een muur lopen alsof de zwaartekracht niet meer bestaat. Nou Bios scheurde, na een bliksemsnelle kennismaking, vertikaal langs de keukenlades schuin over de rand van het keukenblad in veiligheid. Natuurlijk wel na eerst een haal naar hondlief uitgedeeld te hebben. Het blijft natuurlijk een krengetje. Maar toch, je lacht je te barsten, zo'n kat van bijna 16 effe de free fall nadoen in de keuken.
Ach en zo kan ik wel een boek volschrijven over die gast.

FLOPPY V1.0
Die komt ergens bij de Kilamanjaro weg zeggen we altijd spottend, als ie weer eens aan het fladderen is. Een kado van Fannie's ouders 30 jaar geleden, die hem meegenomen hebben vanuit Liberia. Dus die vogel moet al wat ouder zijn dan 30. Maar goed. Floppy is een kanibaal. Die knauwt met goeste kippenbotjes aan gruizels om het merg eruit te slurpen. Daar kan ie bijna niet genoeg van krijgen! Ook een soort allesvreter dus, met beperkingen uiteraard.
Aan een vleugel is ie lam, bij het vangen ofzo gebeurd. Echt vliegen is er dan ook niet bij, en kun je de kooi altijd openlaten. Bios heeft een keer geprobeerd een pass op Flop te nemen. Buiten dat flop zijn kaken al opensperde kreeg Bios ook nog eens een doodsklap van Fannie, is dat ook weer geleerd. Toch aast Flop nog steeds op dat irritant omhoog stekende puntje van Bios' staart. Het lukt altijd net niet, maar treiteren doen ze elkaar graag. Flop roept Bios bij naam, en daar stinkt ie nogal eens in. Of doet m'n fluitje na en dan komt het kreng ook wel eens opdraven om daarna flink te balen dat ie daar weer is ingetuind. Een vette grijns veegt zich dan om onze monden.
Ook dit beestje heeft  zijn nukken, je moet alert blijven als je hem aanhaalt. Want dan zapp! Bijt ie in je vinger.
Lotti, een oud collega uit mijn studenten tijd, 'k werkte als afwasser en hulp van alles in een hotel, heeft een paar jaar geleden eens bij ons gelogeerd en kreeg Floppy zover om op haar arm te komen lopen. En trots dat ze daarop was!  Maar dat gebeurde niet voordat Flop haar diep in de duim had gehakt. Dat was een behoorlijke wond. Maar ja je ziet wat je met veel geduld en pijn kunt bereiken met zo'n vogel.
Als ie honger heeft roept ie luidkeels om "snoep" of als ie iets ziet waar ie trek in heeft. Als wij zitten te eten gaat de veestapel ook eten. Waar halen z't vandaan.

Beiden zijn erg aardig voor de gasten en laten zich zonder problemen aanhalen. Die aaibaarheidsfaktor is groot.

SCHAPEN

Tsja dat is de nieuwste hobby hier. Voor het maaien van het gras oorspronkelijk aangeschaft. Nu is het principe dat ze zich zelf moeten terugbetalen, triest voor diegenen die daarom het loodje leggen. Niets is perfect, toch?
Over die schapen heb ik zo langzamerhand wel voldoende geschreven. En nieuwe avonturen zijn er sindsdien eigenlijk ook niet te melden.  Natuurlijk worden ze elke dag ernstig bekeken met het oog op zwellende uiers (het begint), vochtige vulva's (nog niet echt) en of ze een beetje schoon zijn (mwah). Want het miezert nogal en daar worden de beesten nogal vuil van.
Vanochtend weer een nieuwe hooibaal aangebroken, zoveel mogelijk dat bindtouw eruit gesloopt en we zijn weer voor verscheidene weken gedekt. Nu je toch een paar keer per dag over de vloer komt lijken ze me toch wat makker te worden. En lopen ze niet meer weg als je met het hooi aan het klooien bent. Ze lopen je gewoon omver als het moet.

Kwam ik vanmiddag in de wei om de mollenhopen uit elkaar te harken, dat is namelijk hardstikke goede vette klei, komen ze toch weer op je af, ook al was het nog geen voedertijd, in mijn ogen dan. Na gedane arbeid dan maar weer brokkies uitdelen. Ook een manier om ze telkens op je af te laten komen: brokkiessss!. Totdat het zover is blijven ze toch om je heen zekkeren. Zo van: kom op met die brokkies anders blijven we je gewoon voor de voeten lopen. Pure chantage!

Al met al loopt hier dus toch aardig wat vee rond, en dat voor een asfalt-tijger als ondergetekende. Maar het is, ook al had ik dat niet verwacht, toch heerlijk zo'n beetje aanklooien met die beesten. Het houd je in ieder geval bezig in de winter. Buiten natuurlijk puin kruien en vloertje slopen wat er voor deze maand op de agenda staat.

A propos. Dat uit elkaar harken van die mollenhopen heeft ook een prettig neven effect. Vorig jaar bleek dat mollen daar niet echt van houden, en zo waren ze op zeker moment verdwenen. Dus nu maar eens op grotere schaal uitharken, en kijken of dat niet toeval was.  In ieder geval helpt voor het tegengaan van mierenbulten in de tuin en je breekt je nek er niet over als het gras wat hoger is. Je zou die hopen ook kunnen opscheppen, vermengen met zand en zaagsel om als plantmedium voor de toekomstige plantenbakken te gebruiken. Afijn we gaan eerst het uitharken maar eens uitproberen.

gewijzigd 200902111727

RESERVERINGEN
De eerste reserveringen komen binnen en dat weekeinde van 5/6 juni schijnt nogal populair te zijn, we zijn voor dat weekeinde helemaal uitverkocht. Inclusief onze eigen slaapkamer. Een week of zo geleden heb ik speciaal voor mensen buiten Frankrijk een paypal account aangemaakt, en dat werkt ook al. De eerste reservering is er al op binnen gekomen. Via dat account kun je trouwens ook zonder dat je een PayPal account hebt met een credit kaart of bankkaart betalen. Geweldig, heb je dan ook geen ge-k... meer met buitenlandse cheques of mensen die niet kunnen betalen van buiten de EU of zo. Daarmee is de site in financieel opzicht wel rondgebreid.

SITE
Nu heb ik de afgelopen 10 jaar best wel wat ervaring opgedaan met het bouwen van een website. Ook onze website lemoutonquirit.eu bouw ik dan zelf. Het karakter van deze site is wel totaal anders dan de informatie sites die ik tot nu toe heb gebouwd. Met dit nieuwe idee moet ik nog wat ervaring opdoen, dat blijkt ook wel uit het telkens veranderende formaat. Maar met behulp van John en Fannie's kritische opmerkingen kom ik een heel eind.
Als je op de website van lemoutonquirit.eu kijkt zie je links van de url in het scherm (op de adresregel) de schapenkop van hierboven staan, OK  heel klein dan. Dat noemen ze een "favicon"; een soort web icoontje. Vond ik wel leuk als kenmerk.Voor wie een website onderhoudt: elk klein plaatje genaamd favicon.ico zal zich op die plek proberen te nestelen. Wordt ook zichtbaar in je bookmarks. Grappig dingetje weer.
Dan rest de vraag hoe gebruiken de mensen je site. Daarvoor heb ik Google analyse gelinked. OK misschien niet de beste keuze (big brother zoiets?), maar het is wel gratis, dusss. Daarmee zie je uit welke landen de meeste bezoekers komen, welke pagina's het meest of minst bekeken worden. En of de doelpagina's bereikt worden. Perfecte informatie om je site te optimaliseren voor je bezoekers. Niet verrassend komen de meeste bezoekers uit NL, en FR staat op de tweede plaats. Daarna is er een hele tijd niets en dan volgt de rest van europa.
Het vreet tijd, je blijft er mee aan de gang totdat je het gevoel hebt dat het door de commissie geaccepteerd wordt.
Sinds gisteren staat er een nieuwe, iets overzichtelijker NL pagina op de site. Met een nieuwe opmaak die meeloopt met het formaat van het scherm. Moet je je window van je browser maar eens kleiner maken, dan zie je het effect. En een die ook veel sneller laad. De frans talige pagina wordt nu omgewerkt en komt deze week ook on-line, nu nog iemand vinden die zo vriendelijk is om van mijn frans ook daadwerkelijk Frans te maken. Daarna komen de duitse- en engelstalige pagina's aan de beurt.

Om een site als deze op te zetten, dat is toch een hele klus, maar de avonden zijn lang, geen TV, dus een prima tijdspassering. En het is erg leerzaam, wat je al niet op het net vind aan info is werkelijk geweldig.

Nu is de verfijningsronde aangebroken. Moet nog zoiets van bezettingskalender, reserveringsformuliertje, contactform, dingen die je kunt downloaden bijvoorbeeld routebeschrijvingen, contracten etc. toevoegen. Kortom er is nog genoeg te doen voordat het een bijna perfecte site wordt. Want uitbesteden zoals je zoveel B&B's ziet doen is, buiten dat dat niet te betalen is, natuurlijk mijn eer te na. Dan maar een paar maanden extra werk. In ieder geval kun je info er opzetten zoals wij het willen, en op het moment dat dat schikt. Zonder iedere keer weer een poot uitgedraaid te worden of te moeten wachten op de ontwikkelaar. Die moet je dan toch weer uitleggen wat je wilt etc etc...

Geen opmerkingen: