20 mei 2013

Zondag 2

De gasten wilden extra vroeg en snel vertrekken, dus had ik 's ochtends ook geen verwarming aangezet. Alsof ze dat wisten kwamen ze in hun bodywarmers aan het ontbijt: zondag, crêpes, traditie. Vandaag kon ik de nieuwe Buyer crêpes pannen in gebruik nemen. Dat ging buiten verwachting erg goed. Stond ik vorig weekend nog te pielen met een koekenpan die eigenlijk op was, nu ging alles vlotjes. Het beslag van vorige week werkte ook niet erg mee, nu vond ik het iets te dik. Vreemd eigenlijk want ik gebruik altijd de zelfde maatbeker (1 cup boekweit, 2 cups farine fluide, 2 eieren, tl zout, tl vanille, 1 el honing, 1 l melk, 100 ml water, 2 el crème fraîche). De stapel crêpes was in een oogwenk achter het huigje gewerkt, koffie, choco en thee opgeslokt en de resterende koffie ging mee in de thermos. Afgerekend, gasten uitgezwaaid en hop, even nog een uurtje slapen.

Vide Grenier
Het weer is redelijk, geen nattigheid, wel een loodgrijze hemel en behoorlijke wind. Nog steeds veel te koud voor het jaar, dat wel. Voordat we naar de vide grenier gingen nog even de temp van het badwater gecontroleerd. Nog steeds veel te koud: 16º. Het moet nu echt warmer weer worden anders gaat dit voorjaar de geschiedenis in als de vroegste herfst aller tijden. Bah!

Op de VG tref je natuurlijk het halve dorp aan, handjes schudden, je wisselt wat plaisanterie uit, en dan slenter je over de markt heen. Toch weer een paar boekjes en wat tafelspullen opgepikt. Zocht nog naar wat petanque ballen, maar die bleven even uit het zicht. Plotseling steekt de meest afschuwelijke pot in je ogen ooit! Nee, die linker! Wat een walgelijk ding. Zo lelijk, dat het eigenlijk weer mooi wordt. In het algemeen vind je slechts verschrikkelijke kitsch en puinhoop op een VG. Mensen kopen wat, gaan daar vol trots mee naar huis, komen uiteraard tot inkeer en verkopen het weer op de eerst beste VG. Is altijd lollig om te zien. Dat geeft ook een beetje antwoord op de vraag waarom je altijd de zelfde rommel ziet: recycling!

Dat mensen inventief worden als ze ergens last van hebben mag ook wel even vermeld worden. In elk dorp in deze streek staat er wel een soort fontein of wasplaats. Ook in Bouligney. Dat spettert natuurlijk hinderlijk als je toevallig je stalletje puinzooi ernaast hebt staan. Dan verzin je iets.
Uiteraard met de bekende oranje tape, wat touwtjes, een geweldige contraptie.

Ommetje
Ook al is het loodgrijs, eigenlijk geen foto weer, en veel te koud, we gaan toch een ommetje maken. Het regent immers niet ;=)
Verscholen in het landschap ligt Ambiévillers, zoals zo velen van de kleine dorpjes in deze streek. En alles is groener dan groen, zeer weelderig dankzij het vele regenen denk ik dan maar weer. Het moet wel haast een mega oogst worden dit jaar. Je ziet overal de mais de grond uit fluiten.
Ambiévillers
Cuve ligt 5 km ten oosten van ons. Meestal knar je via de 417 er door op weg naar de supermarkt. Altijd met een beetje haast. Vandaag werd het een onderdeel van ons tochtje.

Cuve
Ptachtig geworden, de vorig jaar gerestaureerde kerk in Cuve. Waar we in het begin eens een huis zijn gaan bekijken, zeg maar ruïne. Waarom ruïnes op NL-ers zo'n aantrekkingskracht uitoefenen varbaast alle fransjes.

Fontenoys le Chateau
Fontenoys is een rare eend in de bijt. Ooit welvarend geweest, nu bijna een spook dorp. Althans de hoofdstraat. Daaromheen is wel het een en ander verhernieuwbouwd.

Hoofdstraat Fontenoys le Chateau

Toch eens nachtopnames maken in dit deel. Met de neon verlichting is het daar namelijk extra speciaal spookachtig.

Geen opmerkingen: