3 mei 2013

Hoos

Gisteren haalde ik wat spullen bij de Brico, ook meteen maar boodschappen voor de rest van de week gedaan. Dat was meer geluk dan wijsheid. Want, ondertussen was er een regenhoos over een deel van mijn route heen gegaan, niet normaal meer. Niet alleen regen. Vette hagel! En niet te zuinig! Er kwam zelfs een sneeuwschuifwagen aan te past. Op sommige plekken zag je de hagel zeker 10cm dik liggen. Dit stukje van de route was ineens veranderd in een winterlandschap. De onderkoelde lucht zorgde voor een lichte mist, niet iets waar je geleidelijk aan in reed, maar met een duidelijk scheiding strak als een streep over de weg. Uiteraard stampte mijn voorligger meteen boven op de rem. Wat een malloot! In Bouligney zag ik dat kinderen een glijbaantje hadden gemaakt. Een ietwat merkwaardig plekje, midden in het dorp op het plein, waar nog een voldoende dikke laag lag. Ik keek op de thermometer op het dashboard, 14 graden, en dan zo'n dikke laag hagel. Onwezenlijk! De zon scheen alweer, het landschap was even winters.
Uit mijn ooghoek zag ik een fantastisch mooie plaat. Mijn voet liet het gas al los, maar onder deze omstandigheden ging ik echt niet stoppen. In het spiegeltje zag ik geen verkeer, toch maar niet stoppen? Twijfelend gaf ik toch maar weer gas. Te link met die hagel op de weg. Vette slierten damp hingen over de akkers. Als nu de bloesem maar niet van onze fruitbomen is geslagen door die hagel. Thuisgekomen bleek het mee te vallen, er was slechts een fikse regenbui over gekomen.

De nieuwe klusjesman kwam vandaag ook al afzeggen. Problemen van de hoos van gisteren, zijn huis was ondergelopen. Veel Franse huizen zijn namelijk onderkelderd. Kelders die gewoon onderlopen als de plensbui niet verwerkt kan worden. Wij staan gelukkig op een helling, echt water overlast zullen we dan ook niet snel hebben. Hij kon ook niet zeggen wanneer hij weer terug kwam. Exit klusjesman?

Bijen
Fannie stuurde me een relaas over hoe moeizaam het was om het EU voorstel om het verbod op het bijen dodende gif door te laten gaan. Gelukkig is de slag voorlopig gewonnen en heeft de bijen populatie twee jaar respijt gekregen om zich te herstellen.

Honing maakt een belangrijk deel uit van mijn recepten. Vorig jaar was het ineens een schaars artikel geworden. Mijn honingboertje had praktisch geen honing te koop, en een andere honingboer in de buurt kwam met een zelfde verhaal. Uiteraard ging de prijs keihard omhoog. Marktwerking hè. Naar zeggen van de honingboeren lag het niet alleen aan de slechte lente, ook was er opvallend veel ziekte, infecties door schimmels, parasieten en zo voorts. Ik was dus genoodzaakt mijn kokerij aanpassen. Geen rijkelijke hoeveelheden honing meer. Weg recepten als Gigot au Moyen age, mijn favoriete toetje met fromage blanc en het vruchten gebak als dessert moest ook van de kaart. Dat was stevig balen. Zeker, je kon honing uit de supermarkt halen, maar die smaakte toch anders, soms zelfs merkwaardig anders. Die van het honingboertje uit Polaincourt was gewoon de allerbeste honing die ik tot nu toe heb geproefd. Dat zegt toch wel wat. Elke vervanger zou dan op zijn minst in de buurt moeten komen. Tot nu toe geen succes.
Terug naar het artikel.
Dat ging over de fabrikanten die koste wat het kost hun vergif wilden blijven slijten, waar die bijen dan uiteindelijk dood aan gaan door onder andere verslechterde resistentie. Of ze gaan dood doordat er insecten zijn die andere insecten weer eten die maden eten die nu niet meer opgegeten worden en dus een andere gastheer zoeken. Kun je je voorstellen, hele streken in la douce france zonder bijen?! De oppositie kwam van een internationale groep die zich inzet voor het behoud van de natuur. Onze natuur. De bijtjes en de bloemetjes, de geur van rozen in de avonduren, de lavendel die je neus inkringelt als je op een terrasje zit te pimpelen. De geur van vers gemaaid gras of de parfum van het dennenwoud bij je vakantie huisje. De frisse geur van het vennetje bij je in de buurt als je 's ochtends een wandelingetje maakt. Of die gronderige groene geur in de herfst als je zondags 's morgens op het balkonnetje zit te genieten van je ontbijtje. Zo'n natuur dus.
Volgde een verhaal over de strijd tegen politici die zich schijnbaar niets aantrokken van wetenschappelijke onderzoeken die toch klip en klaar aantoonden dat bepaalde giffen (neonicotines) de bijen populatie ernstig hadden gedecimeerd. Oppositie die in mijn ogen een duidelijk verhaal had, en aannemelijk kon maken, dat de bijtjes bijna aan het uitsterven waren. Dat dit een probleem zou worden omdat bijen toch een van de grootste bestuivers zijn in de natuur. Bij uitsterving zou er een probleem ontstaan door een groot tekort aan fruit en andere producten.
Het verhaalt over politici die de oren lieten hangen naar de lobbyisten van de chemie kartels. Welke laatsten nog even snel reclameborden opkochten in de luchthavens waar de uitvreters uit Brussel normaliter landen. Net voordat de vergadering over dit voorstel zou plaatsvinden. Wat stellen die fabrikanten zich hierbij voor? De Europese landbouw even een draai om de oren geven? Onze natuur, die van iedereen is, op te offeren voor een paar miljoen profijt per jaar? Of zijn het gewoon makkelijk verdiende euries, en waarom zouden we het moeilijk doen. Waarom moet de honing uit het beeld verdwijnen.

// complot aan
Ja lekker, laten we er eens een samenzweringstheorietje op los laten.
Uiteraard zitten ze te klooien met gemodificeerd zaaigoed, planten, struiken, bomen die niet meer zonder een speciaal activeringsstofje kunnen bloeien. Gelukkig is de invoer van dat spul in sommige Afrikaanse landen gewoon verboden.
Dan ligt er ook nog een voorstel op tafel om alleen Europees gecertificeerd zaaigoed in Europa te mogen gebruiken. Wat denk je dat daar mee gaat gebeuren? De binnenlandse productie zal stijf duurder worden, de levenskosten zullen daardoor behoorlijk gaan stijgen. Oh ja, geïmporteerd zaaigoed moet eerst "ontsmet" worden. Als je met ontsmetten bedoelt dat het geen zaad meer kan maken, dan is dat ontsmetten. De prijzen van zaaigoed: granen, pootgoed enz, gaan natuurlijk sky high! Als dat is wat ze in Brussel graag willen, ja dan zijn ze op de goede weg. Hen zal het niet raken want ze stemmen zich ieder jaar toch 5% loonsverhoging toe. Hun pensioenen blijven geïndexeerd. Lekker belangrijk dus wat er met Europa gaat gebeuren. Behalve als het rechtstreeks hun portemonnaie raakt, dan komen de uitvreters in Brussel in verzet.
De fabrikanten spelen natuurlijk onder een hoedje met de regelgever. Bedrijfskundig gezien is dat een logisch verhaal. Maximalisatie van de winst heet dat. Ethisch gezien is dit een uiterst verwerpelijk verhaal. Onze natuur gaat naar de haaien! Puur voor korte termijn gewin. Hebben die managers dan geen kinderen en familie, zouden ze zo gewetenloos zijn?
Moeten we in de toekomst zaaigoed uit Kameroen gaan smokkelen! Dikke kansen dat de chemtrails dan niet alleen bedoeld worden voor het dociel houden van de bevolking maar ook het vermeerderen van zaad verhinderd wordt
// complot uit

Veel complot zal het niet zijn. Gewoon de industrieel die de mensen onvoldoende welvarend probeert te houden - schuldenaren zijn goede slaven - en de overheid op diens beurt wil de bevolking dom houden - geen revolutionairen. Dan blijft het makkelijk uit te melken belastingvee.

Geen opmerkingen: