8 mei 2013

Vragen

Mailbox: wat in vredesnaam is entanglement!

Entanglement is een situatie wanneer bijvoorbeeld twee elektronen (lees:elementair deeltjes) zich op afstand 'precies' op dezelfde manier gedragen. Dat is een misschien een beetje over overgesimplificeerd, maar het komt er wel min of meer op neer. Die elektronen zijn als het ware een kloon van elkaar. Een elektron in computer 1 zal zich precies zo gedragen als een elektron in computer 1", de kloon dus, ongeacht de afstand. Verandert er in de kloon iets, dan verandert dat op hetzelfde moment ook in computer 1. Computer 1 is daardoor niet in staat te controleren of er een verandering heeft plaats gevonden. Zo kan zelfs de meest bizar beveiligde computer waar ook ter wereld vanaf je hobby plek op de keukentafel zo te zeggen gehacked worden.
Nu zou dat meer dan een paar energie centrales aan energie vergen om deze truc uit te halen. De energie consumptie zou zonder meer opvallen en vervolgens wandel je opnieuw met RVS armbandjes om de gevangenis in. In de (verre) toekomst als energie geen issue meer is zou dat zonder meer binnen de mogelijkheden liggen. Wanneer dat klonen in de toekomst plaats zal vinden is uiteraard onmogelijk te zeggen. Even zo vele experts of futurologen zullen even zo veel verschillende schattingen geven. Ook al zal er een bepaalde consensus onder hen bestaan, het gebeurt toch op een ander moment. Wie in de toekomst kan kijken moet nog geboren worden. Wel kun je een uitspraak doen of bepaalde technologie ooit beschikbaar zal komen: tijdreizen, teleportatie, onuitputtelijk beschikbare energie, iedereen rijk. Dit kun je bereiken door eenvoudig weg de trends te bestuderen en ontwikkelingen te volgen. Of de vorm of voorkomen van je idee over een aantal jaren of decennia er daadwerkelijk ook zo uit zal gaan zien is natuurlijk een onderwerp van speculatie.

Om te zien wat men nu al kan met atomen, kijk maar eens naar het volgende filmpje van IBM.


Let ook eens op de maten van die (elektro tunneling) microscoop. Nog geen 10 jaar geleden was dat een ding van meters hoog en groot. Nu past het op een (absoluut trillingsvrije) "keukentafel" zo te zeggen. Ik bedoel maar.
Niet zolang geleden kon men zich geen voorstelling maken van een telefoon zo klein als een polshorloge waarmee je ook nog een video gesprek kon hebben. Nu zijn ze bijna marktklaar. Het project Glass van Google is ook zo'n voorbeeld dat 10 jaar geleden voor onmogelijk werd gehouden.

muis engelbart
bron wikipedia

Een figuur als Douglas Engelbart voorspelde niet alleen de muis en de grafische interface maar bouwde er ook een prototype van in 1964. Pas jaren later in 1981 kwam er een voor de consument praktisch hanteerbaar type uit. Vooral door de eerste MacIntosh computer geïntroduceerde muis in 1984, kreeg bekendheid. Daarna was deze ontwikkeling niet meer te stoppen en is de muis bijna niet meer weg te denken uit de huidige computer omgeving. Een ontwikkeling kan heel erg snel gaan, net zo makkelijk kan het 20 jaar duren voor iets dergelijks op de markt komt, wat het bovenstaande voorbeeld aantoont.

muis MacIntosh 18984
bron wikipedia


Geen opmerkingen: