2 maart 2012

Buiten

Net als gisteren is het echt fantastisch weer. De zonneverwarming staat op ruim 70°, voldoende om het huis een paar graden op te warmen. Als het zo bewolkt is als in de winter, koelt het huis behoorlijk af en moet je er heftig tegen aan stoken. In de koude dagen was uiteraard het hout niet aan te slepen, nu ben je al klaar met een half wagentje per dag in de CV kachel. Dat scheelt een slok op een borrel. Met de open haard verstook je nog maar een derde. Het wordt echt lente. Heerlijk!

De schapies darren in de wei rond, nog geen nieuwe lammeren overigens. Grappig, een van de lammeren probeert zelfs voortdurend bij de verkeerde moeder zijn maaltje te scoren. En ze laat het nog toe ook. Niet meer normaal! Vanavond maar wat extra brokkies geven aan moeders.

En daar zit je dan buiten in de zon, een beetje uit de wind bij de buurtjes bij te kletsen. Het eerste luie zweet staat op onze voorhoofden. Het kan eigenlijk niet op. Naar aanleiding van Louise`s komende 65e verjaardag merkt ze gekscherend op dat ze nu een tasje eten krijgt met de kerst en dat ze als 65 jarige mag aanzitten aan het kerst diner. "Zie je me al zitten daar aan die tafel met al die ouwe knarren?", roept ze schaterend uit. Dan komt de verlaging van de pensioenen met 7% ter sprake. Dat is voor de lage inkomens een regelrechte ramp. Als die groep ooit heeft kunnen sparen is dat geld de laatste jaren echt wel verdampt. Zeven procent van je inkomen inleveren is niet meer op te vangen door huishoudens uit de lagere inkomensgroepen. Die gaan het echt niet meer redden is onze conclusie. De lasten blijven namelijk wel gewoon doorstijgen, en zo raak je aan de bedelstaf. Zegt ze nog: "We moeten opschieten anders is ook die AOW afgeschaft. Die rijen bij de voedselbanken zullen steeds langer worden."
Vanzelfsprekend krijgen we het ook over hoe NL, en welk land niet, ge-mis-managed wordt. De verspillingen door de overheden, de geloofwaardigheid van de politiek in het algemeen en dat er ontzettend veel mensen in de financiële verdrukking zijn gekomen. Uiteraard komt ook die staats secretaris aan de beurt, en hoe die gosert het in zijn kop haalt om voor 400 euries een bed te huren. Mag het een onsje minder? Pas nadat het in de pers kwam, kwam ook het berouw. Hoe geloofwaardig is dat?  Niemand die iets doet om het tij te keren. In tegendeel, jachtvliegtuigen, perperdure reisjes door overheden, idiote missies naar het buitenland onder dubieuze argumenten (stekkerdozen) en voorwaarden. Waar houdt het op? Is er dan niemand die een keer zegt dat het een onsje minder moet, ook bij de overheden? Ik zal wel geschift zijn, maar hier begrijp ik dus helemaal niets van.

LDF
In LDF zijn twee organisaties die zich met voedsel bedeling bezig houden: het Rode kruis en de bekende Restaurants du Coeur. Daar geef ik altijd wat aan als ze acte de presance geven. Dan koop ik een paar blikken of zo extra en doe dat dan in het karretje.van RdC.
Hofje in Bize
Het verbaast mij òòk niets als zo`n Sarkozy ineens een café in moet duiken omdat er honderden mensen nogal nadrukkelijk tegen zijn beleid protesteren. Blijkbaar was ie heftig geschrokken, en woorden als tuig, rapaille, geboefte rolden van zijn lippen. Erg makkelijk mensen als criminelen weg te zetten als je beleid faalt. Dat wel. Dan hoef je je namelijk bij niemand te verontschuldigen of er wat aan te doen. "Het zijn immers een stelletje criminelen? Nou dan", klonk het. Tot mijn verbazing werd het incident ook op de franse radio breed uitgemeten, incluis een interview met el presidente. Zo, die gast was pissig. Geen jota over dat er wellicht toch iets mis zou kunnen zijn met het beleid als de mensen zo aanhoudend protesteren. Een blinddoek om en een ezelsstaart aan zijn rug spotprent zweeft mij zo voor de ogen. Ongelooflijk hoe onbenullig en wereldvreemd dergelijke politici toch zijn. Dat soort mensen leeft in een totaal andere wereld dan de rest van de bevolking.

Is het anders in de rest van de wereld? Nee er is geen verschil.

TUIN    
De dag is weer zonnig. Hop maar eens een uurtje opruimen in de tuin. Iedere keer sta ik weer verbaasd over waar al dat zwerfvuil toch vandaan komt. Stukken plastic, resten van een vlieger, vuurwerk en wat al niet. Een flinke zak vol. Helaas is de Rozemarijn overleden, daar moet iets nieuws voor komen. Maar de Salie lijkt het gered te hebben, verbazend. Met een scheef oog kijk ik naar de haag, die moet BP maar eens aanpakken. Dan kunnen we meteen de border van het zwembad ophogen. Dan is dat voor het seizoen begint ook maar klaar.
In het zwembad tref ik een stuk minder algen aan dan vorig jaar, goed spul dus wat de badmuts erin heeft gedaan. Het is echter nog te vroeg in het jaar om alles zwemklaar te maken. Ook al zou je dat met het weertje van vandaag niet zo zeggen. Heerlijk zo in het zonnetje, dat doet me goed. Kou is prima, als kou minnend mens mag het best zo rond de 15 graden blijven hangen. Zoals nu. Als het maar niet zo depri grijs blijft weken achter elkaar. Dat is slecht voor het humeur.
Alle rolluiken zijn omhoog, de deuren wijdopen, een zee van licht. Een waar genot.

De eerste golven van de airwick stront spray waaien alweer over. De wegen kleuren groen grijs, de mest wordt uitgereden. De vette klei op de akkers is al geploegd, er moet gezaaid worden en stront over de weides gereden. Het leven is hier weer op gang gekomen. Gehamer, geratel van een kango, een slijptol, kettingzaagmachines... het geluid draagt ver. De boeren maken zich op voor de lente. Hopelijk wordt het niet zo droog als vorig jaar, dat was een ramp. Van ons land kwamen ook maar tien magere baaltjes hooi af, dat schoot niet op. Sommige boeren moesten zelfs hooi bijkopen. Tot aan een waar nood konvooi toe voor boeren in het zuiden die geen strootje meer te voederen hadden.

Geen opmerkingen: