17 maart 2012

Mannen

Zit je alweer in de auto naar de radio te luisteren, en met stijgende verbazing hoor je het gebazel van een of andere, ja wat is het, laat ik het maar op een halve zool houden. Diens uitspraak klonk als: "De moderne metro-man is erg vrouwelijk geworden, maar ziet er uit als een lelijk wijf", vrij vertaald. Niet mijn woorden. Ging het verder met: "Ze doen make-up op, gebruiken geurtjes, scheren al hun haar af en kopen net zoveel kleding als hun vrouwelijke tegenhanger." Hoppa! Een heftige discussie ontstond nog voordat de man was uitgesproken. Iedereen kakelde en gilde om het hardst door elkaar heen om maar gelijk te krijgen. Het vrouwelijke kamp snoof als: "Wat denkt ie wel niet, mannen kunnen nog niet tippen aan ons mode gevoel en goede smaak". De macho`s van de mannelijke (kamp)zijde sputterden van verontwaardiging. De wat gematigder mannen voelden zich in de wiek geschoten. En ik, als niet al te fanatiek man, zat natuurlijk weer te gniffelen achter het stuur. Dom, dommer, domst om dat met zo`n stelligheid in de groep te gooien, maar om te provoceren wel weer grappig. Een lange rit in de auto is dan een perfecte gelegenheid om over zulke dingen na te denken. Wat is eigenlijk de moderne man? Er komen koppen uit kranten boven drijven als: "Vrouwen houden van mannen die hun emoties laten zien". Mannen die gevoelig zijn, romantisch... dada-dadaah Dus, een moderne man is iemand die van een lekker potje janken houdt? Is dat iemand die de kinderen verzorgt, flink meehelpt in de huishouding, het koken doet, het goed strijkt, zich modieus kleedt? Kortom, zien we in de moderne man iemand die de werkzaamheden van diens vrouwelijke partner overneemt? Zijn de mannen bezig met een rolwisseling? Ben ik dan een moderne man? Want ik kook, doe de was, maak de kamers schoon, pamper de gasten en ben van tijd tot tijd ook nog druk met verbouwen. Fannie helpt enorm mee, schildert de muren en de ramen. Kookt de sterren van de hemel, doet de tuin, en bestiert het huis, net als ik. Maar voel ik me een moderne man? Verre van dat.

Vraag je je af: kennen we nog wel de stereotiepe macho mannen die zichzelf als het middelpunt van de samenleving zien? Die mannen die alleen achter een kinderwagen willen lopen als het ding `buggy` heet en een high tech uiterlijk heeft? Vast wel. In de westerse maatschappelijke vorm schijnen ze op weg te zijn om de minderheid te worden. De metro man lijkt het te gaan overnemen. Of is dat slechts in een bepaald stratum van de bevolking?

Met een half oor zit ik toch naar de discussie op de radio te luisteren, en de arme macho man wordt volkomen in de pan gehakt. Gut, zelfs de presentator doet een duit in het zakje. Prachtig, die gespeelde verontwaardiging van het panel op de radio. De kunst van het in alle beleefdheid afzeiken van iemand werd weer op hoog niveau beoefend.

Geen opmerkingen: