28 maart 2012

Sterrenkijken

Al eens naar boven gekeken de afgelopen weken? Naar de sterren bedoel ik dan. Waarom? Jupiter, Venus, Mars en de Maan staan wel erg dicht bij elkaar in de hemel. Mars is zelfs extra speciaal helder. Het groepje vormt namelijk een bijzondere constellatie die niet vaak voorkomt. De sikkel van de Maan maakt het beeld helemaal compleet. Jammer dat mijn kamera het niet kan pakken, dus maar wat plaatjes van het internet geplukt.



Als je goed kijkt, voor de stargazers onder ons, kun je in de vroege nacht ook nog de Pleiades links boven in beeld krijgen.
Afgelopen nacht was de hemel ongemeen helder, een beetje fris, maar op het balkon naar boven zitten koekeloeren was natuurlijk wel even een verplicht nummer. 
In juli - augustus komen de sterrenregens weer. Dat is altijd een spectaculair gezicht, onderuit in je tuinstoel te hangen, alle lichten uit, en koekeloeren maar. Achter je hangt de Melkweg, en vòòr scheren stukken ruimtepuin door de aard atmosfeer. Af en toe zie je met het blote oog ook nog een paar satellieten over gaan, en met een beetje geluk het ISS ergens in het zuidwesten hangen.
Sterrenkijken is voor gasten van Le Mouton Qui Rit een favoriete bezigheid. Van ons overigens ook. Er is tot ons geluk hier ter plaatse ook relatief weinig strooilicht. Om het licht van de straatlantaarns ook nog te mijden, loop je gewoon een paar minuten het dorp uit. Dan ga je echt uit je dak, zo helder als de sterren in de hemel staan. 


Geen opmerkingen: