29 februari 2012

Scorsese

bron: IMDB.org
De lange winteravonden worden behalve met lezen, bloggen, ook met een film opgevuld. Tenminste als er een interessante film te vinden is. Enfin, de maaltijd achter de kiezen, de haard aan, een glas wijn of gewoon water in de hand en draaien maar. De ideale setting voor een avondje probleemloos vertier. Op het menu staat: Hugo.

De eigenlijke reden dat ik de film ging bekijken was het thema van de mechanische pop, geïnteresseerd als ik ben in het verschijnsel Automata. De film vond ik niet echt boeiend, maar de magie van de beelden hielden me gevangen. De film heb ik, zonder te weten wie de maker was, toch maar uitgekeken. Het muntje viel pas toen ik de aftiteling zag, gemaakt door Scorsese himself. Onthou die naam.

updated 20120301
Waarom? Via diverse filmsites, kranten, gasten en mijn schatje word ik op veel films gewezen. En kom vaak die naam tegen. Dat was een naam die bleef hangen, in dit geval dus: Scorsese. Dan Google je er eens naar en vind een imposante filmografie op Wikipedia. Volgens de commentaren een film magicus. Daarom: verplichte kost. Het is dan een uitdaging, zoiets als ik moet en zal iets vinden van die man. Dat heeft even geduurd, tot gisteravond dan.

HUGO
De film zelf? Hm, juist ja. De scenes spelen zich af in het Parijs uit de 30-er jaren, behoorlijk goed geïmiteerd. Vooral dat gietijzeren interieur van de klokkenhuizen van het station. Zeer hoogwaardig werk van de computer artiest. Het verhaal zelf is redelijk flut, geen echte diepgang, en overgoten met een dikke saus typisch USA sentiment. En dan die muziek, vreselijk misplaatst. Eigenlijk een tot het uiterste uitgemolken thema rondom het idee van die mechanische pop. De plot is de link tussen een vergeten cineast en die pop. De stijl doet heel erg denken aan die van in de ban van de ring. Zoals in bijna alle huidige films, hebben de computer graphics een zeer groot aandeel in de coulissen. Waardering op de IMDB site is ongemeen hoog, een acht nota bene. Nou ja, ook al is het film verhaal niet zo geweldig, die beelden, de props, zijn fantastisch.

Geen opmerkingen: