4 februari 2009

Earthship

Een maand of wat geleden had ik het over Earthship (flimpie, site). Een denkwijze, wellicht een beweging, die met (herbruikbaar) afval huizen bouwt. Wanden van autobanden gevuld met leem, flessen voor sierwandjes, (bier)blikjes voor in de wanden, leem voor binnen wanden, zonneenergie, herbruiken van afvalwater, opvangen van regenwater...
Daar werd ik wel warm van, o nee ik ben geen miljeu freak want dat is nogal politiek geladen en opgeklopt pandoer, voornamelijk om meer belasting te heffen, niks voor mij dus. Nee, ik vind het gewoon een prettig idee om dingen die je anders weg zou gooien toch nog een bruikbaar doel te geven. En dan, je hebt er immers al voor betaald... voor die verpakking en zo.
Dus we zijn flessen gaan bewaren.

Het eerste project: een wandje van flessen. Bij wijze van proef eerst maar eens een klein beetje experi- menteren. Er ontstaan meteen vragen als: hoe nat moet je het cement maken, hoeveel ruimte je tussen de flessen moet laten en hoe je die handel een beetje uitgelijnd krijgt. En natuurlijk hoeveel flessen heb je eigenlijk nodig voor een vierkante meter. Nou dat is simpel: heel veel.

Bevindingen:
Het cement (1 op 3) moet vrij droog zijn, geen dikke drab anders duw je de onderliggende flessen weer weg bij het inbedden van een nieuwe laag. Ook weer niet te dun want dan loopt het cement tussen de flessen weg bij het wassen. Nou ja een kwestie van uitproberen. Bij de witte flessen en potten moet je de etiketten eraf weken, dat staat netter, de deksels ook eraf halen, leek eerst een goede truuk maar je ziet ze zitten en dat is lelijk. Met een lat langs de muur schuif je langs de flessen, je drukt ze tegen de lat aan en voila een rechte lijn. Het is handiger om dat meteen na iedere laag te doen, na een paar minuten kleeft het cement al behoorlijk aan de flessen. Elke laag flessen wordt afgewerkt met een extra cementlaagje van een cm of 3-4, dat compenseert voor de verschillende diktes van de flessen, en is ook bedoeld om regelmaat voor een volgende laag te krijgen. Tussen de flessen in een beetje ruimte laten voor cement, dat geeft een beter verband. Wel de flessen iets uit het cement laten steken anders wordt het voegen erg moeilijk. Met je vinger krab je het teveel gewoon er tussen uit.

Op foto's van andere projecten zie je een wild verband, dat vind ik minder. Wel heb ik flessen van verschillende maten maar dat wordt dan weer met die afdek laag van cement gelijk gemaakt.

En na een uurtje knoeien ziet het er dan zo uit. Licht uit spot aan!

Half af nog wel, maar de flessen zijn op ;=)


Dit zie je normaal (ongevoegd nog), redelijk regelmatig,


En zo bij tegenlicht.


Ik vind het wel grappig zo. Het kost ff moeite, en je moet de flesbodems meteen schoonmaken anders blijf je een cementzweem zien. Maar dan heb je ook wat. Als Fannie de volgende lading flessen meeneemt dan kan dit plekkie afgemaakt worden. Dan nog even afvoegen en dat experiment is ook klaar. Fannie mag dan beslissen of dit ook in andere delen van het huis gedaan kan worden of niet. Zij is per slot de smaakmaker.

CHARLEY
Het lijkt er warempel op dat alle schapen drachtig zijn! Ze hebben allemaal die typische peervormige vorm aangenomen, bij twee is het nog niet zo erg duidelijk te zien dus ff afwachten. Maar het lijkt erop dat Charley mag blijven voor nog een lichting volgend jaar. Tsja en wat doe je dan met het overschot, lammetjes vlees is natuurlijk errug lekker. Afijn we zien wel als het zover is. In ieder geval gaat het meest schichtige schaap de pot in, want ze moeten natuurlijk wel mak zijn voor de aaibaarheid.

DAMIEN
Die heeft dus een ernstige verzwikking, dat is balen voor die jongen. Heeft ie net een maand vakantie gehad en zit ie nu al weer in de ziektewet. Alweer geen inkomen. Da's natuurlijk behoorlijk balen voor die jongen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk dat flessen raam.

Geeft nu ook duidelijk weer wat je zoal doet.
Je komt flessen tekort..........schone taak !

Heeel veeel plezier.