17 december 2008

Vergunning dakkapel revisited

Asjemenou!

Het ontwerp van de dakkapel was afgekeurd. Het ergste vrezende dacht ik, oh shit Velux raampies, daarmee wordt die douche eigenlijk onbruikbaar. Dus ik druk wat voorbeelden af en vond waarachtig iets dat er op leek.
Maar het pakte heel anders uit. De landsarchitect mijnheer Klein begon allervriendelijkst met mij gerust te stellen. Opmerkend dat men wat maar deed en dat ze in de antieke panden grote PVC ramen begonnen te zetten en dat dat het dorpsgezicht wel heel erg aantastte. Kortom smakeloos. En hij sprak ook nog eens Nederlands! Dat was een enorme meevaller, dit kon niet meer stuk!
Al snel kwam hij met waarom het ontwerp afgekeurd was: het paste niet in de stijl van het gebouw omdat het onder andere te klein was in verhouding met de rest. En stelde voor om de verhoging over de volle breedte te laten lopen en zo het dak te laten volgen... Asjemenou, meer dan waarop ik in mijn stoutste dromen had durven hopen.
Ik zat warempel in mijn handen te wrijven van tevredenheid. Want daarmee creerde hij voor ons de kans op 25 m2 beloopbare oppervlakte erbij! Een badkamer van 5 x 5 is toch geen gek ding. De konstruktie wordt ook nog een stuk eenvoudiger. En dus goedkoper. Ik zou dit bijna zelf kunnen doen. Maar ja zijn suggestie voor een plat dak leek me niet echt geweldig omdat dit toch meer kans op lekkage geeft en er regelmatig kleine steentjes van de muur van de buren afvallen.

Overigens zit ik net te bedenken dat die maat van 5 x 5 wel heel erg veel terugkomt in dit huis.

Zijn laatste opmerking vond ik ook wel een mooie: dit mag 2000 euries gaan kosten. Nu zitten architecten vrijwel altijd onderaan de prijsladder, dus tel er een 1000 of zo bij op.
De prijsopgaaf van Scheffer (5200) vond hij wel aan de extreem dure kant. Dus de onderhandelingen worden weer geopend. Toch maar nog een offerte bij een ander aanvragen.

En weer een zeer positieve ervaring met een Franse ambtenaar. Die denken echt met je mee en zoeken naar alternatieven, zodat je wel aan je trekken komt! Het kan aan de streek liggen, men is best wel relaxed hier. Aan dit meedenken kan de gemiddelde NL ambtenaar ff een mega punt zuigen ;=((

Wat een opluchting, en licht huppelend liep ik terug naar mijn auto.

Vanavond een paar uur zitten schetsen en maat opnemen. Eens kijken wat Fannie met de nieuwe richtlijnen voor ideeen heeft. Die wil een kleine dakkapel maar dat mag dus juist niet. Een aflopend dak zodat je bij de ramen nog net 2 meter hebt? Dat is onvoldoende hellend voor dakpannen zij Klein. Dus goede raad is gevraagd. Geen plat dak maar ook weer geen zink of zo, dat is te kwetsbaar, vooral in de winter. En in de zomer knalt het alle kanten op bij het uitzetten door de hitte. Asfalt lijkt me ook niks dat loopt in de zomer van je dak af. Leisteen is een dissonant met de rest van het dak. Een uitdaging dus. Of toch maar een soort zinken bak? Er is hier een zink werker in het dorp, eens vragen wat hij er van vindt.
Of een daktuin, gewoon gras erop laten groeien?

Wie het weet mag het zeggen.

UPDATE (8/3/09)
onderstaande opmerking: kijk eens op... is toch een beetje appels en peren vergelijken. Maar ik ben de beroerste niet en heb een offerte laten genereren. Komt de duurste uitvoering daarmee ook op 5500, echter we leven in Frankrijk waar ten eerste de BTW al 15% minder is n.l. ivm renovatie is deze 5.5%, voorts liggen de loonkosten veel lager in FR zeker 30% daarmee komen we zo rond de 3400 euries te zitten, en kijk dat klinkt dichter in de buurt van wat wij zelf gedacht hadden. En bovendien was de offerte van Scheffer ex BTW dus dat is dan al snel een paar honderd euro meer dan de duurste aanbieding van die site.
Het anonieme commentaar hieronder maakt het niet mogelijk om een diskussie te voeren. Maar ik sta open voor suggesties.

1 opmerking:

Anoniem zei

Op www.plaatseendakkapel.nl kan je zelf zien wat een dakkapel gaat kosten!